Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  20.12.2022 05:51:39

Vánoční klid na trzích se posouvá. O překvapení se postarala Bank of Japan

Vánoční klid na trzích se posouvá. O překvapení se postarala Bank of Japan

Jan Berka
05:51 20. prosince 2022
Zdroj: Depositphotos

Během včerejšího dne jsme psali o tom, že japonská centrální banka by mohla v roce 2023 doručit úpravu měnové politiky. Bank of Japan se však rozhodla pro vánoční překvapení, když onu, sice malou, ale velmi důležitou, úpravu provedla jen pár hodin po našem textu. Vánoční klid na trzích se tak o nějakou dobu posouvá.

Bank of Japan ponechala dle očekávání sazby beze změny na -0,1 %, stejně tak cílení výnosu desetiletého dluhopisu kolem 0 %. U cílení výnosové křivky však jednomyslně rozhodla o rozšíření tolerančního pásma z +-25 bodů na +-50 bodů. Dle vyjádření přijdou další revize tohoto cíle. Spolu s tím oznámila výrazné navýšení plánovaných nákupů státních dluhopisů v době od ledna do března z 7,3 bilionu jenů za měsíc na 9 bilionů.

V doprovodném komentáři stojí, že výkon japonské ekonomiky se zlepšuje, a dle očekávání by se měl dále zlepšovat s tím, jak odezní dopady pandemických omezení a omezení na straně nabídky. Banka se zároveň zavázala, že bude pečlivě sledovat vývoj finančních trhů s ohledem na jejich dopady na ekonomiku a ceny, což je zárukou trvajících scénářů možných intervencí. Navíc upozornila na rostoucí inflační očekávání.

Desetiletý výnos v návaznosti na rozhodnutí krátce vzrostl o více než 20 bodů a dostal se na nejvyšší hodnoty od roku 2015. Na trhu futures japonských dluhopisů dokonce došlo na pozastavení obchodování. Centrální banka se proto s ohledem na výprodej podél celé výnosové křivky rozhodla zasáhnout především na středním konci, když oznámila neomezené nákupy v tenorech 1-3 roky a 3-5 let. Bondový výprodej se v návaznosti na to lehce uklidnil.

Z další reakce trhů vidíme, že japonské akcie padají, index Nikkei o více než 2 %. Výprodej, sice již slabší, dále sledujeme na bondech, kurz jenu naopak sílí až na nejsilnější hodnoty od poloviny srpna. Rizikem je efekt přelití na ostatní světové trhy s důrazem na dluhopisové. Z nich pak může potenciální další výprodej přesedlat na riziková aktiva, včetně akcií.

Dopoledne nás ještě čeká tisková konference guvernéra Kurody, od níž můžeme očekávat další volatilní obchodování s ohledem na poskytnutou forward guidance.

Zdroj: Bank of Japan, Bloomberg, Reuters 

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688