mpo.cz (MPO)
Investice  |  19.12.2022 22:13:16

Česko spojuje Evropskou unii: Ministři pro energetiku schválili balíček opatření, který nás připraví na příští zimu

Česko spojuje Evropskou unii: Ministři pro energetiku schválili balíček opatření, který nás připraví na příští zimu

Publikováno:
19.12.2022
Autor:
Odbor komunikace 014000

České předsednictví ukončilo poslední jednání ministrů pro energetiku v Bruselu dalším velkým úspěchem. Ministři se shodli na klíčovém opatření, které má přispět ke stabilizaci cen plynu v Evropské unii, k ochraně spotřebitelů a k zajištění konkurenceschopnosti evropského průmyslu. V rámci balíčku schválily členské státy společné nákupy plynu, vzájemnou solidaritu a zrychlení výstavby obnovitelných zdrojů energie.


Balíček opatření připravili ministři již na jednání mimořádné energetické Rady v listopadu a dnes úspěšně dotáhli jednání o nejsložitějším z nich. „Před samotným závěrem českého předsednictví se nám povedlo vyjednat kompromis o nařízení, kterým se zavádí cenový strop pro plyn. Toto opatření bude fungovat jako záchranná brzda, takže jeho úkolem bude držet ceny plynu pod kontrolou tak, aby nedošlo k opakování situace z léta tohoto roku, kdy byly ceny plynu několikanásobně vyšší než dosavadní maxima,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává:Kromě toho jsme definitivně schválili nový rámec pro urychlenou výstavbu obnovitelných zdrojů, vzájemnou solidaritu a mechanismus pro společné nákupy plynu. Tento balíček opatření výrazně pomůže s přípravami Evropy před zimou v příštím roce tak, aby evropské domácnosti i firmy měly dostatek energií za přijatelné ceny.

Ministrům se během jednání podařilo najít shodu na podobě nouzového korekčního mechanismu trhu s plynem. Opatření zajistí, aby se ceny nemohly vyšplhat do tak závratných výšek, jako loni v létě a zabrání tak negativním dopadům na evropské občany a podnikatele, stanovením dynamického cenového stropu. Ten se spustí poté, co po dobu tří dnů cena TTF futures kontraktu na následující měsíc překročí 180 €/MWh a zároveň bude vyšší o minimálně 35 €/MWh ve srovnání s referenční hodnotou vypočtenou na základě aktuální globální ceny zkapalněného zemního plynu (LNG). Schválená podoba mechanismu zároveň obsahuje pojistky proti ohrožení přeshraničních toků plynu v EU a bezpečnosti dodávek do Evropské unie tak, aby byl trh i nadále atraktivní pro dodavatele plynu ze třetích zemí.

„Ačkoli se jedná o poměrně stručný návrh, jde o velice komplexní mechanismus s mnoha technickými prvky, který vzešel z intenzivního vyjednávání členských států a vyžadoval velmi citlivý přístup s cílem najít kompromisní řešení přijatelné pro všechny strany,” uzavírá ministr Síkela.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela svolal během svého předsedání celkem 5 mimořádných Rad pro energetiku v důsledku energetické krize. Českému předsednictví se podařilo přijímat opatření, která by za normálních okolností trvalo schválit měsíce či roky. Nejen proto si české předsednictví získalo přezdívku „energetické“.


Galerie







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688