Energie  |  19.12.2022 14:35:54

Nájemníci nebudou mít na doplatky za energie, problémy tak čekají i majitele bytů

Výrazně rostoucí ceny energií budou mít zásadní dopad i na trhu nájemního bydlení. Velká část majitelů nemovitostí na pronájem má totiž energie napsané přímo na sebe a svým nájemníkům zatím stále nezměnila výši záloh. Ti tak nemusí ani tušit, že nárůst nákladů se týká i jich. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, roční nedoplatky přitom mohou za současné situace i v menším bytě snadno dosáhnout desítek tisíc korun, což může zkomplikovat situaci nejen nájemců, ale následně i pronajímatelů.

 

Ceny energií v porovnání s loňskem dramaticky vzrostly. Majitelé nemovitostí na pronájem s tím přitom většinou nepočítali a ani se s nájemci nedohodli na okamžité úpravě výše záloh. Nájemci tak často ani nemají ponětí o tom, že by se jich všude propírané zdražování týkalo také. Nebo, že elektřinu v jejich bytě dodával zkrachovalý dodavatel a majiteli bytu dorazilo roční vyúčtování s diametrálně rozdílnými cenami. Až nájemci vyúčtování uvidí, budou nemile překvapeni a komplikace to přinese nejen jim, ale i pronajímatelům. Ti totiž nekladou dostatečný důraz na právní ochranu svého majetku a často mají se svými nájemci nedostatečně nastavené smlouvy,“ říká advokát.

 

Výrazná vlna cenových změn nastává právě nyní na konci roku. Po období, kdy odběratelé využívali tzv. úsporný tarif a měli odpuštěné platby za obnovitelné zdroje, totiž nyní velké části z nich zdražuje energie na ceny zastropované vládou. Zároveň již majitelé nemovitostí dostávají vyúčtování i od nových dodavatelů, ke kterým přešli koncem loňského roku po krachu několika dodavatelů energií.

 

„Samozřejmě záleží na konkrétních tarifech a případných fixacích cen u jednotlivých poskytovatelů energií, ale nárůsty budou tak jako tak dříve či později dramatické. Negativní dopad to bude mít na všechny nájemce a v případě jejich platební neschopnosti i na pronajímatele. Krajní řešení – vystěhování neplatícího nájemce – totiž může trvat i roky, přitom majitel nemovitosti z ní nebude po celou dobu mít žádný příjem, naopak musí vynakládat další peněžní prostředky,“ uzavírá advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

 

AK Polverini Strnad

Advokátní kancelář Polverini Strnad funguje na trhu více než 20 let. Po celou dobu své existence usnadňuje svým klientům podnikání a nabízí komplexní business řešení včetně nadstandardních služeb – jako jsou například záruky na smlouvy, upozornění na závazné termíny nebo přípravy jednoduchých obchodních shrnutí právních dokumentů. Kancelář působí v Praze, Římě, Brně a v dalších více jak 40 zemích světa v rámci mezinárodní sítě IGAL. Jejími zakladateli jsou Pavel Strnad a Giampaolo Polverini.

Více informaci na: www.ak-ps.eu

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688