David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  19.12.2022 14:06:59

Dividendové akcie první třídy – s pěkným výnosem přes 5 %

Honba za tak trochu pasivním výnosem sice může být nebezpečná, ale tyto dvě dividendové akcie nás dlouhodobě baví.

Existuje mnoho důvodů, proč by se investoři měli zajímat o dividendové akcie, které by mohli v aktuálním tržním prostředí koupit. Získávání de facto pasivního příjmu je skvělé v dobrých i špatných časech. Navíc v tomto případě není pasivní příjem žádným mýtem nebo lákadlem pro naivnější investory. Ale jak se říká – každá mince má dvě strany – a musíte myslet taky na to, že dividenda je sice moc pěkná věc, pokud vám ale mezitím poklesne hodnota podkladové akcie, máte problém.

Obecně je totiž samozřejmě ze všeho nejlepší snažit se o návratnost jakékoli investice. Budováním hotovostní pozice prostřednictvím dividend mohou investoři nakupovat poklesy, když jsou k dispozici, a také čas od času diverzifikovat své portfolio. Další možností je držení hotovosti, a to pro ty, kteří mají z tohoto krátkodobého prostředí obzvlášť velké obavy. Nejlepší je samozřejmě dividendu dále akumulovat do pozice v akciích – a zvětšovat tak dlouhodobě efekt složeného úročení.

Zdá se, že inflace dosáhla svého vrcholu a obavy z recese se poněkud zmenšily, a investoři se tak mohou těšit na některé pozitivní katalyzátory. V roce 2023 bychom se tak mohli dočkat určitého zhodnocení kapitálu. Pokud tomu tak bude, mohou tyto dividendové akcie k nákupu vykazovat pro investory středně vysoké výnosy. Agresivní růstoví investoři mohou opět dosáhnout lepších výsledků, pokud se opět prosadí nálada zaměřená na riziko.

Uvidíme. Pro defenzivní investory se však vyčlenění alespoň části portfolia do akcií vyplácejících dividendy ukázalo jako skvělá cesta. Zde jsou tedy dvě takové akcie, o kterých si myslím, že právě teď stojí za zvážení. 

Devon Energy (DVN)

Tento velmi krátký seznam dividendových akcií k nákupu začíná společnost Devon Energy (NYSE:DVN), která se v poslední době stala známou díky své neuvěřitelné dividendové výkonnosti.

Neuvěřitelný 8,8% výnos této společnosti poskytl v letošním roce mnoha dividendovým investorům zdroj skvělého příjmu. Ostatně každá akcie s návratností kratší než 12 let na základě současné míry dividend stojí za zvážení.

Přesto nebude dividenda společnosti Devon s pevným plus variabilním výnosem v prostředí nižších cen ropy tak atraktivní. I když je dnes vysoká, variabilní část této distribuce je to, co některé investory znepokojuje. Je pravděpodobné, že společnost Devon se v příštím roce dočká nějakého snížení dividendy, což je skutečnost, která vedla k tomu, že se tato akcie obchoduje pouze za 6,3x klouzavý zisk. 

Myslíme, že to je pro krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé investory naprosto přijatelné. Skutečnost, že dividenda společnosti Devon je variabilní, je třeba vnímat pozitivně. Když jsou dobré časy a peněžní toky jsou silné, jedná se o společnost, která bude akcionářům vracet hotovost ve velkém. Když však nastanou horší časy, společnost si hotovost ponechá, splatí dluh a posílí svou rozvahu. V souladu s tím se jedná o ideální dividendovou akcii pro opatrné investory, kteří se chtějí orientovat na trzích v roce 2023.

Verizon Communications (VZ)

Společnost Verizon Communications (NYSE:VZ), která je pro mnoho dividendových investorů stabilním dlouhodobým držitelem, zapadá do rizikových profilů většiny investorů jako jedna z nejlepších dividendových akcií, které je vhodné kupovat v příštích letech. Je to proto, že 6,9% dividendový výnos této společnosti je podpořen jednou z největších sítí v USA a obchodním modelem s cenovou silou na téměř každém trhu.

Zajímavé je, že v době recese se ukázalo, že účet za mobilní telefon je pro spotřebitele jedním z nejlepších (jeden z posledních, který se splácí). Člověk by si myslel, že bydlení, jídlo a další nezbytné náklady budou mít přednost před účtem za telekomunikace. Ale není tomu tak – naše schopnost komunikovat a prohlížet si internet se jeví jako základní potřeba, kterou mnozí investoři podceňují.

Jedná se tedy o akcii s poměrně stabilními peněžními toky. To je pro Verizon dobré i špatné, protože tento proud stálých peněžních toků umožnil společnosti v poslední době zvýšit finanční páku, což omezuje její potenciál pro budoucí výnosy v budoucnu. Navzdory 4% růstu tržeb ve 3. čtvrtletí na 34,2 miliardy USD, který překonal odhady o 410 milionů USD, se někteří obávají o dlouhodobý finanční obraz společnosti. To dává smysl vzhledem k tomu, že i v minulém čtvrtletí byl upravený zisk nižší, než se očekávalo.

Přesto jsme toho názoru, že Verizon je spolehlivou dlouhodobou dividendovou akcií blue-chip, kterou stojí za to koupit při poklesu. Nyní se obchoduje s více než 30% diskontem oproti svému maximu, což je akcie, která vypadá atraktivněji, než jsme za poslední dobu viděli. 

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688