Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.12.2022 16:22:14

Počasí: Na Vánoce velká obleva, bude až 12 °C

V Česku o víkendu panuje zima v plné své síle a kráse. Teploty jsou celý den pod nulou, z minulých sněžení je dost sněhu, většinou kolem 10 cm, na severozápadě méně, na východě naopak až 35 cm. Na horách samozřejmě i víc. Zimní idylka tak brzy před Vánocemi sice asi vypadá nadějně, avšak počasí se rychle a výrazně změní. Od západu se prosadí silná obleva. Teploty poletí vzhůru hlavně na horách a v Čechách. Od Vysočiny směrem na východ se obleva bude prosazovat pomaleji, protože jí bude vzdorovat inverze nad sněhovou pokrývkou. Poslední ryze zimní den do Vánoc bude pondělí, místy ještě i úterý, třeba na Vysočině.

Postupně bude i občas pršet a nastane prudké tání. Skoro všechen sníh zmizí. Nejdéle bude odolávat Vysočina a další vrchoviny ve východní polovině Česka. V Čechách bude do Štědrého dne až 12 °C, ve východní polovině republiky počítejte během oblevy většinou jen s cca 6 °C. Po velké oblevě se sice začne opatrně zima vracet, nicméně podle modelů bude počasí nadále náchylné na teplé západní vpády od oceánu. Jelikož globální teplota neustále stoupá, stoupá i teplota hladin oceánů. Pokud se tak v zimě dostane teplý vzduch od oceánu do střední Evropy prudce a rychle, oteplení budou vyloženě jarní.

Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude zataženo až oblačno, na východě zpočátku místy i polojasno. Ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení, na západě a severu místy i mrznoucí déšť. Na Vysočině vítr a mlhavo – tvorba námrazy. Teploty -3 až 1 °C. Ráno ještě hluboké mrazy.

V úterý bude oblačno až polojasno. Místy zataženo nízkou oblačností. Ojediněle mrznoucí mlhy. Teploty -3 až 1 °C, na západě už na horách a ojediněle i jinde tepleji.

Ve středu bude zataženo až oblačno. Místy polojasno. Odpoledne a večer déšť. Teploty -1 až 3 °C, místy už až 5 °C, hlavně v Čechách.

Od čtvrtka bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Na východě zpočátku sněhové nebo srážky mrznoucí. Teploty 2 až 6 °C, postupně 6 až 12 °C. Po Štědrém dni později ochlazování.

Počasí 23.12.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty