Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.12.2022 13:23:49

Pražská burza zažívá nejdelší ztrátovou šňůru za dva roky, PHOTON ENERGY v pondělí spustí odkup vlastních akcií


Pražská burza se stále nemůže vymanit z negativního směrování, když v týdnu byla ovlivněna také jižním směrováním hlavních západních trhů. Díky úternímu pokusu solidně se nadechnout, nakonec index PX v týdnu ztratil jen 0,57 %, což v kontextu zmiňovaného zahraničního vývoje nevyznívá vlastně špatně. Nicméně na rozdíl od zahraničí směrovala níže již pátý týden v řadě, což zaznamenala naposledy na konci létaroce 2020. V kontextu statistik by tak v poslední letošní celistvý týden šlo teoreticky již sázet na nádech z více než 2 měsíčních současných minim.

Nejvíce v týdnu odepsaly akcie GEN DIGITAL, které nicméně nejsou součástí indexu PX. Na Wall Street se právě pod tlakem v týdnu ocitly zejména technologie, u nás na titul navíc dále tlačila posilující koruna k dolaru. Na Nasdaq titul nakonec v pátek uzavřel na více než měsíčním minimu, u nás lze vlastně hovořit o minimu historickém.

 

Poměrně nezvykle se nejztrátovější emisí z indexu PX v týdnu staly akcie PHILIP MORRIS, což se jim stává tak v období po rozhodném dnu na dividendu. V týdnu však bez nových zpráv od úterý nepřetržitě ztrácely, směrování pak stvrdila zejména páteční závěrečná aukce, kde se titul skokově dostal pod prodejní tlak. Jakoby se přesně opakovala situace při minulé čtvrtletní aktualizaci báze indexů, když v září titul rovněž zamířil níže a dokonce uzavřel na totožné ceně 16 320 .

Stejně jako index PX již pátý týden v řadě, tentokrát po značně volatilním průběhu, ztratily akcie PHOTON ENERGY. Firma v týdnu zveřejnila pravidelnou měsíční statistiku produkce. Vyrobených 5,15 GWh elektřiny zaostalo takřka o 14 % za plánem firmy. Navíc došlo ke zveřejnění, že v Evropě zavedené cenové stropy a mimořádné zdanění energetik firmu zasáhne na příjmech u nás a v Maďarsku. V týdnu v porovnání s ostatními zkrátka titul dostal nejvíce kurzotvorných zpráv, pro pondělní obchodování pak bude novinkou zveřejněný program odkupu vlastních až 250 tis. akcií (0,42 %), za které je firma ochotna v průběhu 6 měsíců vydat maximálně 3,75 mil. PLN. Tedy vlastně max. 15 PLN/akcii, potažmo 78 /akcii.

Svou vahou však v týdnu index PX negativně ovlivnily finanční tituly, nejvýrazněji akcie ERSTE. Ty se v domovské Vídni dále vzdalovaly v minulosti zmiňované technické hranici u 30 EUR. Možno zmínit, že banka, resp. dceřiná Česká spořitelna je dále blíže převzetí úvěrového portfolia zkrachovalé Sberbank, když v pátek podepsala s insolvenční správkyní kupní smlouvu za více než 41 mld. . K vypořádání by tak mohlo dojít za 3 měsíce.  

Zmínit možno v týdnu nová téměř již 2 letá minima akcií PILULKA, které tak stvrzují technický vývoj zmiňovaný např. v minulém reportu.

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie COLT, které se posunuly na 3 měsíční maxima. Dáno to však bylo díky až výrazné poptávce a v návaznosti cenovému skoku v páteční závěrečné aukci, kde majitele vyměnilo nezvyklých více než 11,5 tis. akcií.

Díky čtvrtletní aktualizaci indexů však páteční závěrečné aukci v likviditě s náskokem vládly akcie ČEZ. Majitele vyměnily za 246 mil. , čímž rozšířily denní výsledek na 411 mil. . Titul si nakonec v týdnu připsal jen nepatrné zisky, přestože se ještě i ve středu obchodoval až za 792 .

Všechny zisky neudržely ani akcie KOFOLA, které se po zveřejnění dalšího insider nákupu obchodovaly i za 248 . Regulatorní hlášení poodkrylo, že zhruba po 2 týdnech se k dalšímu nákupu akcií odhodlal finanční šéf dceřiné Leros. František Beneš minulý pátek koupil přes 200 akcií u hladiny 245 .

Zmínit možno ještě vlastně volatilitu u „minim“ akcií MONETA. Nakonec si v týdnu připsaly zisk, přestože se v pátek obchodovaly i na 6 týdenním minimu 70,60 . Podobně jako u akcií KB se v pátek o většinu denních objemů postarala až aktivita v závěrečné aukci.  

 

Od pondělí každopádně pražská burza zaznamená poměrně výrazné změny vlivu velkých emisí. Například největší redukci by měly utrpět akcie ERSTE, které ještě v pátek ovlivňovaly index PX téměř ze čtvrtiny. Polepšit by si naopak měly akcie ČEZ. Investoři každopádně jakoby vyčkávali, ve čtvrtek se uzavřely obchody jen za necelých 160 mil. . Podpořit přítok nových prostředků by vlastně mohla dividenda KB, když banka ve čtvrtek začne akcionářům rozdělovat letošní podzimní požitek 55,50 /akcii hrubého.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688