Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  17.12.2022 18:19:42

Akcionáři Volkswagenu schválili rekordní dividendu, o gigafactory u Plzně má být rozhodnuto brzy

Páteční mimořádné valné hromady automobilky Volkswagen se v Berlíně zúčastnili akcionáři vlastnící v souhrnu více než polovinu vydaných akcií. A jen zanedbatelné množství přítomných hlasů se vyslovilo proti navrhovanému „dividendovému“ usnesení, které vlastně jako jediné bylo na programu. Dle očekávání se zkrátka akcionáři mohou těšit na rekordní přítok celkem 9,55 mld. EUR, tedy na každou vydanou akcii mimořádné dividendy 19,06 EUR. Volkswagen ji začne vyplácet v pondělí 9. ledna.

Na vůbec první valné hromadě před akcionáři vystoupil ve své nové roli šéfa koncernu Oliver Blume, který je jinak stále zároveň šéfem automobilky Porsche. V koncernu pracuje téměř tři dekády, když v minulosti působil také v Audi či Seatu. Některými akcionáři kritizované jeho současné sezení na dvou židlích jakoby chtěl Blume hned v úvodu svého vystoupení obhajovat. Uvedl totiž: „Po čtyřech měsících mohu říci - funguje to dobře. Pokud by se objevil potenciál střetu zájmů, máme jasná pravidla pro jejich řešení. Společnost naopak těží z dvojí role a mého zapojení do provozních záležitostí. Obě role se vzájemně dokonale doplňují: podobně jako ve fotbale, kde hráči dělají všechno pro svůj ligový klub a zároveň hrají v národním týmu.“

V rámci směrování skupiny Oliver Blume zmínil stanovený hlavní 10 bodový plán. Zaměřený v souhrnu primárně na dekarbonizaci, potažmo elektromobilitu. Každopádně jedním z konkrétních bodů byla uvedena „Čína“, kterou vzhledem k tamním prodejům koncern logicky považuje za svoji „pole position“. Ve spolupráci se společností Horizon Robotics zde byla zmíněna orientace na vývoj autonomního řízení. Vlastně v kontextu byla dále jedním z prezentovaných bodů dceřiná softwarová společnost Cariad řešící obdobný vývoj, ale také třeba větší efektivitu dojezdu elektromobilů. Vylepšený software má již u stávajících modelů zvýšit dojezd na 700 km a umožnit nabíjení výrazným až 200 kW proudem. V příštím roce se pak mají prémiové značky koncernu dočkat nového vysoce výkonného softwaru.

Volkswagen již dříve zveřejnil, že plánuje v Evropě celkem šest bateriových gigafactory. O lokaci poloviny je již rozhodnuto. Kde vyroste ve východní Evropě, má být dle Blooma rozhodnuto brzy. Jinými slovy zda tedy bude vybrána Česká republika, resp. zvažovaná lokace u Plzně.

Blume nezapomněl zmínit růstové hospodářské výsledky za první tři čtvrtletí letošního roku, přestože skupina dále snížila produkci a navíc zaúčtovala ztráty díky odchodu z Ruska. Dané výsledky jsme již dříve rozebírali v článku „Koncern Volkswagen opět vydělal více než Tesla“.

Akcie Volkswagen již bez nároku na dividendu

Akcie Volkswagen se v pátek v den konání valné hromady vydaly na svém domovském trhu protichůdně. Zatímco preferenční akcie, zařazené v indexu DAX, posílily o více než 2 % na závěrečných 136,54 EUR, ty kmenové totiž oslabily o zhruba 0,6 % na 170,10 EUR. Zakončily tak vůbec nejníže od 3. listopadu, zmiňované preferenční zaznamenaly obdobná minima o den dříve. Zkrátka akciím Volkswagen se v posledních dnech před dividendou příliš nedařilo, přestože stále indikovaly neobvyklý dvouciferný dividendový výnos. Vidět však bylo nadprůměrné přesuny, resp. likviditu.

Vývoj preferenčních akcií Volkswagen za poslední 3 roky


Na pondělí 19. prosince společnost stanovila tzv. ex-date. Akcie Volkswagen se tedy budou obchodovat již bez nároku na zmiňovanou dividendu 19,06 EUR. Lze tedy očekávat technický kurzový pokles, čímž se například preferenční akcie mohou ocitnout zpět v blízkosti letošních minim. Ty zaznamenaly počátkem prázdnin u hranice 120 EUR. Níže se obchodovaly naposledy v květnu 2020. Tehdy se vzpamatovávaly z březnového covidového propadu, kdy se propadly i pod hladinu 90 EUR.

Jak jsme dříve opakovaně v článcích zmiňovali, ocenění koncernu Volkswagen výrazně zaostává za společností Tesla. A to navzdory stále řádově jiné produkci, potažmo i ziskovosti. Tržní kapitalizace Volkswagenu je dokonce nižší než u Porsche. Zejména právě ocenění koncernu delší dobu hýbe investorským světem, potažmo se občas ozývají akcionáři s negativním pohledem na některé kroky managementu skupiny. Na valné hromadě tak z úst finančního a provozního šéfa Antlitze evidentně na obranu mj. zaznělo: „Máme přesvědčivou strategii transformace naší skupiny směrem k elektrifikaci a digitalizaci. Pokud se nám podaří poskytnout konkrétní důkazy o hodnotě této podnikové strategie během několika příštích čtvrtletí a let, mělo by to mít pozitivní dopad i na ocenění společnosti na kapitálovém trhu.“

Závěrem možno zmínit, že v pondělí zároveň čeká další milník akcie Porsche. Stanou se totiž součástí prestižního indexu DAX. Tedy jen necelé tři měsíce po jejich debutu na burze, což se v tak krátké době akciím žádné společnosti dosud nepodařilo.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688