Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Z domova  |  17.12.2022 15:08:56

Fialův kabinet v prvním roce vlády uspěl na mezinárodní scéně, zklamal naopak příliš plošnou pomocí, která dále zatíží veřejné rozpočty a potřebné podpoří méně, než mohla

Kabinet Petra Fiala v prvním roce své vlády čelil nečekaně složitým okolnostem, které však alespoň z ekonomického hlediska nelze srovnávat s těmi z covidového roku 2020. Tehdy se ekonomika hluboce propadla, nejvíce v historii ČR, zatímco letos poroste. Proto i přes složité okolnosti kabinet měl a mohl naplňovat více slibů ze svého programového prohlášení.

Zcela jistě ovšem zabodoval organizací předsednictví EU. Upevnilo reputaci Česka na mezinárodní scéně, stejně jako ji upevnila rozhodná pomoc a podpora Ukrajině.

Na domácí půdě se ale vláda až příliš nechala zahnat do defenzivy mimořádnými okolnostmi v podobě ekonomických, zejména inflačních dopadů války na Ukrajině a energetické krize. Rezignovala na adresnou pomoc potřebným. Místo ní uskutečňovala zbytečně nákladnou pomoc plošnou, která nemístně zatíží veřejné finance a potřebné nakonec podpoří méně než mohla, neb peníze zbytečně půjdou bohatým a dobře finančně situovaným lidem. Rovněž zatím stále není zřejmé, jak chce vláda ozdravovat veřejné finance, jak slibovala.

Pasivitu ve snaze ozdravit veřejné finance nelze stále jen svalovat na válku na Ukrajině nebo nutnost vypořádat se s energetickou drahotou. Mimořádná daň a mimořádné odvody jsou také mnohem rozsáhlejší, než měly být.

Takže pozitivně lze hodnotit aktivita až proaktivitu na mezinárodní scéně, zejména ve vztahu k Ukrajině, negativně pak pasivitu na scéně domácí. I když zhruba od září je vláda aktivnější právě i na domácí půdě, ale to zřejmě až pod tlakem okolností typu masivní sedmdesátitisícové demonstrace v Praze na Václavském náměstí z počátku září.

Celkově si tak vláda zasluhuje – jako při hodnocení ve škole – známku 3-.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

19.12. 03:20  placani (R2)
17.12. 19:50  cenzura jede co? (deprese)
17.12. 17:54  Vláda si zaslouží jediné (deprese)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688