Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  16.12.2022 20:05:41

Příští týden - předposlední a zároveň sváteční týden letošního roku - se bude nést v závěsu posledních zasedání Fedu a ECB

Uplynulý týden patřil zasedáním centrálních bank. Středeční Fed doručil očekávané zvýšení základních úrokových sazeb o 50 b.b. na 4,25-4,5 % a potvrdil proces prodeje aktiv v objemu 95 mld. USD měsíčně. Powell na tiskové konferenci opětovně zvolil velmi jestřábí projev a zopakoval, že Fed plánuje zvýšit sazby nad 5 % a tam je relativně dlouho držet, resp. potvrdil, že Fed neplánuje v příštím roce sazby snižovat dle současně očekávaného vývoje. Čtvrteční ECB rovněž dle očekávání zvýšila úrokové sazby o 50 b.b. na 2,50 % (hlavní sazba). Ovšem svou rétorikou se připojila k Fedu, což bylo doposud v rozporu s předchozími zasedáními. Tedy projev Lagardeové byl naladěn velmi jestřábím tónem. Lagardeová označila jakékoliv úvahy o obratu ve zpřísňování měnové politiky ECB za chybné. Jestřábí tón podtrhlo oznámení, že od dubna začne svoje portfolio dluhopisů (program APP) snižovat tempem 15 mld. EUR měsíčně. V nové makroekonomické prognóze ECB snížila svůj výhled pro růst v příštím roce (0,5 % vs. 0,9 % dosud), a naopak výrazně zvýšila inflační výhled (2023: 6,3 % vs. dosud 5,5 %; 2024: 3,4 % vs. dosud 2,3 %).

Obě zasedání přinesla výprodej na rizikových aktivech. Konkrétně index S&P 500 odepsal 2,1 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 odevzdala 3,4 % t/t. Domácí index PX odevzdal 0,6 % t/t na 1166,5 bodu.

Společnosti na BCPP

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) pro ČT uvedl, že majetková struktura ČEZu je pro vládu jednou z priorit a je nutné se jí zabývat již v příštím roce (2023). Premiér Fiala (ODS) již dříve uvedl, že právě majetková struktura ČEZu by mohla být jednou z cest, jak mít kontrolu nad cenami elektřiny v ČR. Všeobecně se hovoří o plánu, že by stát převzal plnou kontrolu nad výrobními zdroji. To by zapadalo i do koncepce dostavby jaderných zdrojů. Dříve se uvádělo, že by případně šlo o proces na delší dobu, ale aktuálně bylo naznačeno, že by se mohlo jednat o rychlejší postup. ČEZ zakončil týden na 750,5 (+0,3 % t/t).

Výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV oznámil v dopise akcionářům předběžné neauditované výsledky za letošní rok a cíle na r. 2023. Očekávané tržby by měly být 154 mil. (vs. 17,7 mil. loni) a zisk EBITDA 74 mil. (vs. -24,6 mil. loni), tedy marži 48 %. Tato úroveň EBITDA marže je nad dlouhodobým cílem firmy 40 %. Očekávání pro rok 2023 jsou tržby ve výši 1 mld. při marži EBITDA 40 %. Primoco má nyní podepsán pro r. 2023 prodej již 10 letadel a o dalších prodejích nyní jedná. V příštím roce hodlá Primoco také požádat o stavební povolení na stavbu nové výrobní haly u Písku s kapacitou 250 letadel ročně (zhruba 3x vyšší než v současné výrobní hale) a dokončit vojenskou certifikaci NATO STANAG 4703. Výhled Primoca na r. 2023 implikuje zhruba zešestinásobení tržeb oproti letošnímu roku a naznačuje vysokou důvěru managementu v uzavírání nových kontraktů. Titul zakončil týden na 372 .

Prezident Miloš Zeman oficiálně jmenoval 2 nové členy bankovní rady České národní banky (ČNB)Jana Procházku a Jana Kubíčka. Současně jmenoval stávajícího člena bankovní rady Jana Fraita do funkce viceguvernéra ČNB. Oba noví členové se svého 6letého mandátu ujmou 13. února 2023, kdy v bankovní radě nahradí viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka. Prezident Miloš Zeman pochválil vedení centrální banky, že již nezvyšuje úrokové sazby, a naopak prosazuje politiku silné koruny. Guvernér ČNB Aleš Michl po jmenování nekomentoval vývoj sazeb, naopak zopakoval, že ČNB bude dál bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny, tedy dosavadní režim měnové politiky by měl pokračovat. Noví členové bankovní rady (Procházka a Kubíček) v poslední době zatím své názory na měnovou politiku veřejně neprezentovali. Navíc bankovní rada ČNB bude v dosavadním starém složení hlasovat o měnové politice ještě na dvou zasedáních – 21. prosince 2022 a 3. února 2023. Nadále očekáváme, že ČNB na dalším zasedání (21. prosince) ponechá úrokové sazby beze změny (7,00 %). Trh přešel personální změny v ČNB bez reakce.

Nejvíce rostoucí akcií týdne bylo CZG (566 , +2,9 % t/t). Titul se obešel bez konkrétních firemních informací. Někteří investoři se s koncem roku mohou převažovat do defenzivních titulů, anebo titulů z odvětví zbrojařství s tím, jaké se objevují informace okolo pokračujících bojů na Ukrajině. Naopak nejvíce klesající akcií týdne bylo CTP (257,0 či -4,8 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací. Avšak zvyšování základních úrokových sazeb v EU je nepříznivou informací pro realitní sektor. Jen připomínáme, že ECB nejen, že zvýšila sazby, ale poukázala na jejich další zvyšování a zhoršila ekonomický výhled. To se projevilo i na titulu, který je rovněž definován relativně nízkou likviditou.

Výhled na příští týden

Předposlední a zároveň sváteční týden letošního roku se bude nést v závěsu posledních zasedání Fedu a ECB. Investoři budou dále upravovat svoje náhledy na vývoj úrokových sazeb a ekonomiky a k tomu přizpůsobovat svá portfolia. Očekáváme, že bude nadále převládat obezřetnost investorů, kteří se budou odklánět od rizika.

Ve středu proběhne poslední letošní měnově-politické zasedání ČNB, které by nemělo přinést změnu sazeb. Základní úroková sazba (2T Repo) zůstane zachována na 7 % a ČNB zopakuje svou rétoriku podpory domácí měny proti náhlým výkyvům.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za listopad (oček. -0,7 po +1,1 % m/m) a spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na prosinec (oček. beze změny 59,1 bodu). V Německu se zaměříme na pondělní indexy IFO na prosinec, které by měly vykázat lehké zlepšení ve všech kategoriích.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688