Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  16.12.2022 17:00:49

Týden na akciových trzích: Praha klesla méně než ostatní - Komentář

Všichni čekali na rozhodnutí Fedu a ECB o nastavení úrokových sazeb. V obou případech došlo podle očekávání ke zvýšení o 50 bb. Nicméně komentář vyzněl více jestřábím tónem, zvláště ten od ECB. Nepotěšily maloobchodní tržby a průmyslová výroba (drahé energie, problémy v dodavatelských řetězcích). Týden přitom nezačal špatně. Inflace za mořem dopadla lépe a ukázala další zpomalování. Potěšily také indexy PMIEurozóně a Německu (index nákupních manažerů) naznačující, že pokles ekonomické aktivity v průmyslu, ale hlavně ve službách výrazně zpomaluje.

 

Americký trh

V prvních dvou dnech tohoto týdne americký akciový index S&P500 rostl vzhledem k nižším inflačním datům. Následně dostal direkt od Fedu respektive jeho doprovodným komentářem, který vyzněl jestřábím tónem.

Od pondělí do čtvrtka index S&P500 oslabil o 0,98 % (3 895,75 b.). Dnes zahájil index S&P500 obchodování ovlivněn slabšími indexy PMI, které byly zveřejněny těsně před otevřením, poklesem o 6 desetin procenta a dále padá pod jedno procento.  Za celý týden to pak vypadá na ztrátu přes 2 %.

 

Evropské akciové trhy

Evropské akcie posilovaly pouze v úterý, pozitivně ovlivněny zpomalováním inflace v USA. Zbytek týdne oslabovaly ovlivněny jestřábí rétorikou.

Dnes krátce před koncem obchodování evropské akcie, měřeno Indexem STOXX Europe 600 klesají o 1,5 % (423,41 b.). Pokles se zrychlil s negativním otevřením zámořských trhů. To naznačuje, že za celý týden odepíše přes 3,5 %. 

 

Pražská burza

Pátek

Dnes Pražská burza oslabovala podobně jako její okolní kolegyně. Index PX odevzdal 0,42 % (1 166,45 b.).

Colt (+1,25 %, 566 CZK) se dnes stal vítězem, když doslova vystřelil až v samotném závěru obchodování. Pozitivní je pro nej stop na ceny elektřiny. taky jsme dnes vydali novou analýzu s cílovou cenou 652 CZK (níže). Erste (+0,92 %, 683,80 CZK), Pilulka (+0,78 %, 645 CZK), tradičně za nízkého objemu, a Moneta (+0,14 %, 71,90 CZK) byly další jména, která dnes rostla.  

Nejvíce dnes ztratil ČEZ (-2,53 %, 750,50 CZK), kdy investoři vybírali rychlé zisky ze začátku týdne. Beze zpráv, pravděpodobně jako reakce na jestřábí komentář centrálních bankéřů, následovaly Philip Morris ČR (-2,16 %, 16 320 CZK), Komerční banka (-0,69 %, 651,50 CZK) a VIG (-0,38 %, 525 CZK).

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Pražská burza

Týdenní výkon

PX index rostl jen v úterý. Podobně jako ostatní akciové trhy byl pozitivně ovlivněn lepšími daty z americké inflace. Zbytek týdne ale padal a celkem se jeho hodnota za tento týden snížila o 0,57 % (1 166,45 b.).

Nejlepší výkon z jednotlivých titulů předvedl Coltu (+2,91 %, 566 CZK), pravděpodobně jako reakce na zastropování cen elektřiny pro velké podniky, což je pro obě jména pozitivní zpráva. Silný růst byl vidět na konci týdne v pátek na závěr obchodování. Posílit se podařilo ještě Monetě (+0,42 %, 71,90 CZK) a Kofole (+0,41 %, 243 CZK). ČEZ nakonec skončil s mírným ziskem +0,27 % (750,50 CZK). Silně rostl v prvních dvou dnech, jako reakce na probíhající diskusi o restrukturalizaci (níže). Následně své zisky téměř celé vymazal.  

Nejvíce tento týden oslabil Philip Morris ČR (-3,32 %, 16 320 CZK), když skokově oslabil v závěru pátečního obchodování.  Erste Group  ztratila 1,78 % (683,80 CZK). Jedná se o třetí klesající týden v řadě, po předchozích pěti růstových týdnech. Pilulka klesla o 1,53 % (645 CZK).  

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Vydali jsme novou analýzu společnosti Colt. Mírně jsme zvýšili cílovou cenu na 652 CZK (z 645 CZK), doporučení Koupit je beze změny. Z našeho pohledu to je růstový titul, který navíc nabídne slušnou dividendu. Náš report si můžete přečíst zde https://bit.ly/Colt_Dec22_CZ.

 

Na začátku týdne se opět objevily informace o chystané restrukturalizaci (rozdělení) ČEZu. Více informací by mohlo být známo v první polovině příštího roku. Připomínám, že důvod je snaha vlády o kontrolu (100 %) výroby v klíčových, tedy zejména jaderných a uhelných elektrárnách. A dalším je vyhodnocení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany

 

Vláda schválila strop na ceny elektřiny pro velké podniky. Pozitivně by se to mělo projevit na hospodaření Coltu, Kofoly nebo Philip Morris ČR.

 

Co se dá čekat příští týden?

Příští týden respektive program bude na podstatnější korporátní kurzotvorné zprávy chudší.

O nastavení měnové politiky rozhodne ČNB. Změna 7% základní úrokové sazby se nečeká.

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688