eagri.cz (Mze)
Životní prostředí  |  16.12.2022 15:52:00

Zavedení pětiletého dobrovolného závazku u příspěvku na adaptaci lesů na klimatickou změnu

Zavedení pětiletého dobrovolného závazku u příspěvku na adaptaci lesů na klimatickou změnu

16.12.2022

K pravidlům příspěvku na podporu adaptace lesních ekosystémů na klimatickou změnu sdělila Evropská komise, že schválení podpory podmiňuje přizpůsobením podpory oddílu „Podpora na lesnicko-environmentální a klimatické služby a ochranu lesů“ Pokynů Evropské unie ke státní podpoře v odvětvích zemědělství a lesnictví a ve venkovských oblastech. Podstatou podpory poskytované podle uvedeného oddílu Pokynů je dobrovolné přijetí závazku překračujícího závazné požadavky lesního zákona na období alespoň 5 let. Tomu je nutné přizpůsobit stávající podmínky pro poskytování příspěvku, dosud uvažující s každoročním podáním ohlášení žadatele a následným podáním žádosti o příspěvky.

Žadatelé, kteří souhlasí s vytvořením pětiletého dobrovolného závazku, provedou v modulu pro žadatele navázání nového víceletého ohlášení žadatele na předchozí ohlášení žadatele pro rok 2022 (na základě takto vytvořeného pětiletého závazku pak budou moci o příspěvek žádat každoročně po dobu 5 let počínaje žádostí za rok 2022). Žadatel, který podal ohlášení pro rok 2022 a se založením 5letého dobrovolného závazku uvedeným způsobem nesouhlasí, bude moci čerpat příspěvek jen za rok 2022 pouze v tzv. režimu de minimis (s limitem pro jeden subjekt stanoveným pro oblast lesního hospodářství ve výši 200 000 EUR za 3 kalendářní roky, resp. 3 účetní období). Žadatel, který ohlášení pro rok 2022 nepodával a první ohlášení pro tento program podá až v roce 2023 (či později), zakládá 5letý dobrovolný závazek trvající až od roku 2023 (či později).

Formulář nového víceletého ohlášení bude v aplikaci „modul pro žadatele“ zpřístupněn nejdříve v 2. polovině ledna (kromě úpravy jeho platnosti a možnosti jeho provázání s předchozím ohlášením je nutné ve formuláři zohlednit rovněž požadavek na podrobnější prokazování motivačního účinku podpory u velkých podniků). Nové víceleté ohlášení bude stačit vyhotovit a podat před vyhotovením a podáním žádosti o příspěvek za rok 2022 (příjem žádostí od 1. 3. do 31. 5. 2023). Ačkoliv tak nové víceleté ohlášení (zahrnující i rok 2023) nebude možné podat s počátkem roku 2023, příspěvek za rok 2023 bude možné čerpat i za dny předcházející podání ohlášení.

Do formuláře ohlášení se nově místo orientačního údaje o ploše lesního majetku na území daného kraje bude uvádět výčet lesních hospodářských celků (LHC), za které budou žádosti během pětiletého dobrovolného závazku podávány. Možnost přidat/vyřadit LHC z podaného ohlášení v reakci na nákup/prodej lesního majetku, změnu nájemce apod. bude do formuláře ohlášení zapracována později (v současnosti nemá takovou prioritu).

Žádost o příspěvek bude v jednotlivých letech trvání pětiletého dobrovolného závazku podávána jen za ty kalendářní roky, v nichž žadatel splní podmínky pro poskytnutí příspěvku (zejm. podmínku provedení obnovy lesního porostu a těžby lesního porostu staršího 60 let alespoň v 1 jednotce prostorového rozdělení lesa; pokud v některém roce trvání pětiletého závazku nedojde na LHC zařazeném do závazku k těžbě či obnově lesních porostů, žádost o příspěvek se za tento rok nepodává, současně to není považováno za porušení víceletého závazku). Při neplnění požadavků na způsob provádění obnovy a těžby lesních porostů se použije stávající systematika sankcí (neplnění požadavků na způsob provádění obnovy a těžby lesních porostů v daném kalendářním roce tedy nebude mít jiný vliv na poskytování příspěvku v ostatních letech pětiletého dobrovolného závazku, než je tomu za stávajících podmínek).

Potřebná úprava stávajících podmínek pro poskytování příspěvku bude zveřejněna v roce 2023 po projednání se zástupci vlastníků lesů a v rámci Ministerstva zemědělství. Do té doby zůstávají v platnosti stávající zásady, nicméně s úpravami reagujícími na výše uvedené je nutné počítat. Tento článek bude případně doplněn o další informace související se zavedením pětiletých dobrovolných závazků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688