Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.12.2022 15:02:59

Firmy a trhy podléhají optimistické iluzi, varuje investiční ředitelka z Morgan Stanley

Na straně služeb se stále projevuje to, jak moc byla poptávka během posledních dvou a půl let omezena restrikcemi. Americký spotřebitel tak nadále dohání to, co zameškal. Projevuje se to na setkávání s dalšími lidmi, cestování po USA a po celém světě. Pro Bloomberg to uvedla Lisa Shalett, která působí jako investiční ředitelka v Morgan Stanley Wealth Management. Ohledně toho, že by spotřebitel měl táhnout americkou ekonomiku nahoru, zůstává ale přesto skeptická.

Shalett sice poukazuje na silnou poptávku po službách, ale zároveň se domnívá, že spotřebiteli dochází zdroje. Míra úspor se totiž nachází na úrovních z roku 2007, což představuje patnáctiletá minima. Roste naopak objem kreditních úvěrů a to vše se může projevit na spotřebě v příštím roce. Ta je přitom v americkém hospodářství dominantním faktorem. „Může to jít oběma směry,“ dodala expertka.

Shalett následně poukázala na klesající optimismus na straně vedení firem. To je ale podle ní stále nemístně optimistické a podléhá iluzi. Tu vyvolalo období prudkého růstu poptávky spojené s vysokou schopností zvyšovat marže. Pokud přitom bude americká centrální banka pokračovat v nastaveném kurzu, schopnost zvyšovat a držet ceny a marže začne v nejlepším případě stagnovat, v tom horším znatelně klesne.

K poklesu marží by přitom došlo v době slábnoucích objemových prodejů. K tomu by se přidal efekt operační páky daný tím, že část nákladů představují fixní náklady, tudíž nebudou klesat v době nižších prodejů. To vše podle investorky ještě není odraženo v očekáváních ziskovosti obchodovaných firem pro příští rok. „Svou kariéru jsem začala analýzami firem jako Caterpillar a Deere. Vím tedy, jak operační páka vypadá,“ dodala Shalett.

Investorka se tedy domnívá, že na trh přijde negativní překvapení ohledně ziskovosti. To se bude týkat řady velkých firem, které se „stále více stávají čistě cyklickými společnostmi“. Následující graf ukazuje očekávání zisků od Morgan Stanley pro příští rok a pro rok 2024 a srovnávají je s konsenzem.

1
Zdroj: Twitter

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688