cnb.cz (ČNB)
Komodity  |  16.12.2022 13:38:01

Cena ropy Brent se snížila z téměř 100 USD/barel na začátku měsíce pod 80 USD/barel v prosinci - Globální ekonomický výhled - Trh s ropou prosinec 2022

Ropa

Trh s ropou se dostal v listopadu opět pod tlak kvůli zhoršujícímu se výhledu globální ekonomiky. Cena ropy Brent se snížila z téměř 100 USD/barel na začátku měsíce pod 80 USD/barel v prosinci. Ceny ropy od začátku listopadu vykazovaly silně klesající trend, i když řada faktorů by měla působit spíše opačným směrem. Patřily k nim např. sílící nejistota ohledně dodávek ruské ropy s blížícím se termínem úplného zákazu jejího námořního dovozu do EU, (později naplněné) spekulace o možném zmírnění protiepidemických opatření v Číně, slábnoucí prodeje ropy ze strategických rezerv v USA nebo oslabující dolar. Koncem listopadu se pokles cen ropy přechodně zastavil, když někteří obchodníci očekávali, že aliance OPEC+ v reakci na cenový vývoj dále sníží těžební kvóty. Když se tak ale na začátku prosince nestalo, cena ropy Brent pokračovala ve volném pádu a na konci první prosincové dekády se propadla na nejnižší hodnotu od začátku roku (76 USD/barel). Na trhu převládá pesimismus ohledně růstového výhledu globální ekonomiky nebo rychlého oživení v Číně. Investoři navíc před koncem roku redukují své otevřené pozice a slabá likvidita na trhu zesiluje kolísání cen ropy. Z toho vyplývající nejistota pak dále oslabuje zájem o investice do rizikových aktiv. 

Tržní křivka ze začátku prosince zůstává nadále klesající, oproti minulé předpovědi se posunula jen mírně dolů a signalizuje ceny ropy Brent 80 resp. 77 USD/barel na konci roků 2023 a 2024. Americká EIA přehodnotila výhled ceny ropy Brent pro příští rok o cca 3 USD/barel směrem dolů. Agentura očekává, že v první polovině roku 2023 budou globální zásoby ropy mírně klesat (o 0,2 mil. barelů denně), což povede k růstu ceny ropy Brent na 94 USD/barel, poté však na trhu bude převládat přebytek ropy (cca 0,7 mil. barelů denně) a cena mírně klesne na 93 USD/barel na konci roku 2023. Prosincový CF je se svou předpovědí 86,4 USD/barel pro konec roku 2023 zhruba uprostřed výše uvedených hodnot.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688