Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  16.12.2022 09:58:05

Ranní okénko - Jestřábí postoj ECB k úrokovým sazbám, opatrnost ve snižování bilance


Údaj o vývoji cen v české ekonomice dnes doplní statistika cen průmyslových výrobců. Ty na rozdíl od těch spotřebitelských nezohledňují šok zdražení energií se zpožděním a jak jsme upozorňovali v rámci měsíčních odhadů, meziměsíčně se dostavil jejich pokles, a to o 1 % - ještě výrazněji, než jsme odhadovali (-0,3 % vs +0,3 % trh). Z globálního pohledu budou zajímavější indikátory PMI, které dnes vyjdou nejprve v Evropě a následně v USA. Očekávání trhu jsou pro Něměcko a eurozónu nastavena na stagnaci. Jak index pro sektor služeb, tak výrobu proto měly setrvat na listopadových hodnotách pod 50 body, tedy v oblasti poklesu aktivity. Pro ekonomiku USA jsou očekávání obdobná s tím rozdílem, že pro sektor služeb je očekávaný nepatrný pohyb nahoru z 46,2 na 46,5 bodů. K úrovni 50 bodů PMI nepouští oslabující domácí poptávka a s tím klesající objem nových zakázek, a tudíž nižší potřeba tvorby zásob. 

ECB včera doručila obecně očekáváné zvýšení úrokových sazeb o 50bb. Nečekaně jestřábím tónem se ale nesla tisková konference, kde prezidentka ECB Lagarde zmínila, že sazby budou ještě podstatně zvýšeny a pravděpodobně budou přicházet v dalších 50bb krocích. V rámci očekávání, a tedy bez jestřábího překvapení pak vyzněl plán ohledně snižování bilance ECB. Podle něj má docházet od března 2023 ke snižování dluhopisového portfolia. Snižování se bude týkat zatím jen programu APP, který tvoří zhruba 2/3 celkového dluhopisového portfolia ECB. Zbylá 1/3 pak připadá na program PEPP, v rámci nějž budou maturující dluhopisy nadále reinvestovány alespoň do konce roku 2024. Pro program APP byla tzv. reinvestment rate (tedy míra toho, jaká část maturujících bondů bude reinvestována) nastavena na 54 % neboli 15 mld. EUR měsíčně. Medián očekávání byl ještě v říjnu nastaven na 40 % podle průzkumu mezi analytiky SMA (Survey of monetary analysts). Čím vyšší je míra reinvestic, tím pomaleji se bilance ECB bude snižovat. Například při reinvestici na původně očekávaných 40 % by se objem APP vrátil na úroveň z konce roku 2019 „až“ koncem roku 2026. Pouze pozvolný postup ECB u snižování bilance je ale pochopitelný. ECB ho zatím ještě nikdy neprováděla a jeho dopady na finanční stabilitu tak nejsou „otestované“. Je tedy možné, že míra reinvestic bude postupně snižována. Jistou podporu trhu poskytuje to, že zatímco objem APP bude pozvolna klesat, v rámci PEPP bude i nadále plně reinvestováno. V rukávu má ECB navíc k dispozici také program TPI pro případné potlačení rizika fragmentace. Kromě plánového snižování objemu APP dochází k redukci bilance ECB již nyní, a to skrze refinanční operace TLTRO, kde po znevýhodnění podmínek komerční banky předčasně splácí.

Snížení míry reinvestic v rámci APP od března příštího roku má zajímavý dopad na dluhopisový trh. Nižší reinvestice znamenají, že se role ECB na dluhopisovém trhu sníží. Současně ale již některé země, jako například Německo, oznámily potřebu emitovat nové dluhopisy na pokrytí výdajů spojených s podporou ekonomiky. Ve výsledku tak bude dluhopisový trh muset pojmout větší objem dluhopisů

Reakce trhu na zasedání ECB vyústila v navýšení očekávané finální výše depozitní úrokové sazby na 3 %. Výnos dvouletého německého dluhopisu reagoval více než jeho americký protějšek na zasedání Fedu. Na akciovém trhu zavládla po jestřábí konferenci Lagarde špatná nálada a došlo k poklesu.


David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

12.04.2024Ranní okénko - ECB je připravena zahájit snižování sazeb v červnu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.01.2024Ranní okénko - ECB zatím neuvažuje o snižování sazeb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688