mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  16.12.2022 06:46:00

České firmy pronikají na trh vietnamského zdravotnictví

České firmy pronikají na trh vietnamského zdravotnictví

16.12.2022 / 06:39 | Aktualizováno: 16.12.2022 / 06:46

Po pandemii Covid-19 si Vietnam čím dál více uvědomuje potřebu investic do zdravotnictví, ale zároveň i mění strategii v prospěch investic do nového a kvalitního vybavení. Vietnam v tomto sektoru spoléhá na import, což představuje zajímavou příležitost pro české firmy. Domácí výrobci zdravotnických prostředků vyrábějí převážně základní vybavení a uspokojují pouze 10 % poptávky, zatímco zbývajících 90 % dováží.

Obzvláště díky pandemii si je Vietnam vědom důležitosti a akutnosti nákupu kvalitního zdravotnického zařízení oproti dřívějšímu trendu preference vybavení spíše z druhé ruky o nižší kvalitě. Vietnam se v posledních letech proměnil ve velmi atraktivní destinaci pro dodavatele výrobků pro zdravotnická zařízení. Prudký růst poptávky po zdravotnických službách ve Vietnamu nabízí také řadu příležitostí pro české výrobce a vývozce lékařských přístrojů, medicinální techniky, vybavení nemocnic a farmaceutických produktů. Někteří čeští výrobci z této oblasti se již na vietnamském trhu úspěšně prosazují. Přestože je Vietnam stále ještě rozvojovou zemí, ve zdravotnickém sektoru má poměrně zajímavý tržní potenciál, který přitahuje pozornost zahraničních dodavatelů.

Vietnam má dnes k dispozici 1400 nemocnic (z toho cca 17 % soukromých). Poptávka po zdravotnických službách však zhruba dvakrát převyšuje disponibilní nemocniční kapacity a obsazenost lůžek trvale přesahuje 200 %. Tato nerovnováha samozřejmě generuje poptávku po investicích do výstavby nových nemocničních kapacit. Vietnam utrácí ve zdravotnictví kolem 5 % HDP. Zmíněných 90 % zdravotnického zařízení, které je do Vietnamu dováženo, pochází zejména z Japonska, Německa, USA a Číny. Statistiky ukazují, že největší podíl na vietnamském trhu se zdravotnickým vybavením má sektor diagnostického zobrazování a to 26,57 %.

Čeští výrobci zdravotnického zařízení, vybavení nemocnic, lékařských a laboratorních přístrojů nebo dodávky zdravotnických informačních systémů se mohou těšit novým příležitostem díky investicím do výstavby nových nemocnic. Některé české firmy již tento příhodný trend zachytily a do Vietnamu své produkty úspěšně dodávají. Českým výrobcům se podařilo zapojit do modernizace vietnamského zdravotnictví například prostřednictvím dodávek nemocničního nábytku. Z rozmachu vietnamského zdravotnictví těží také čeští producenti mikroskopů. V souvislosti s modernizací zdravotnictví přichází i nové příležitosti v oblasti digitalizace a telemedicíny. Jelikož vietnamská společnost obzvlášť v posledních letech stabilně bohatne, i nároky na pohodlí v rámci zdravotní péče se zvyšují. V zemi přibývá nemocnic, které pacientům umožňují objednávat se u lékaře prostřednictvím rezervačního systému – právě software pro nemocnice, kliniky a lékárny může být další zajímavou oblastí pro české firmy ve Vietnamu.

Je faktem, že Vietnam vyrábí minimum lékařského vybavení a pokročilých zdravotnických technologií. Investice do zdraví z veřejných a soukromých rozpočtů však rychle rostou. Poptávka po moderním lékařském vybavení se zvyšuje v důsledku stárnutí populace (od roku 2019 do roku 2029 se počet lidí starších 60 let zvýší o více než 20 milionů). Střední a vyšší příjmové třídy rostou poměrně rychle, což bude mít za výsledek více investic do péče o zdraví na úrovni jednotlivce / rodiny. Ve zdravotnických zařízeních je momentálně nedostatek moderního vybavení (70 % nemocnic nemá CT skenery, 35 % přístrojů se používá déle než 20 let a téměř 40 % se používá 10–20 let). Se stárnutím populace bude potřeba mnohem více specifického vybavení v oboru geriatrie a naopak díky rychle rostoucí porodnosti taktéž gynekologie a porodnictví.

Transport Hospital Hanoi

Transport Hospital Hanoi

Za účelem podpory ekonomické diplomacie ve dnech 11-13. 12. 2022 navštívil Hanoj náměstek MZV Jiří Kozák v doprovodu místopředsedy AVDZP a pěti firem z oblasti zdravotnictví. Cesta se uskutečnila v rámci PROPED zaměřeného na podporu českých firem při jejich vstupu na vietnamský trh. Kromě velmi zajímavé návštěvy nemocnice byl dominantou programu workshop, kde firmy prezentovaly své profily odbornému publiku čítajícímu více než 80 hostů. Ať už na úrovni politické či ekonomické, náměstek podpořil české firmy zacílené na vietnamský trh a sektor zdravotnictví, který skýtá značný potenciál stát se jednou z dalších oblastí, kde se českému businessu ve Vietnamu daří.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688