olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  15.12.2022 12:28:20

Olomouc: Ne jen turismus, témat pro spolupráci s Chorvatskem je mnoho

Ne jen turismus, témat pro spolupráci s Chorvatskem je mnoho

15. prosince 2022 (čt)

Kultura, vzdělávání, energetika i nakládání s odpady. To byla stěžejní témata společné schůzky primátora města Olomouce Mirka Žbánka a jeho náměstka Viktora Ticháka s J.E. Ljiljanou Pancirov, chorvatskou velvyslankyní. „Olomouc je příliš zajímavá na to, abych ji nechala stranou svého zájmu, stranou chorvatského zájmu,“ řekla při své první návštěvě v Olomouci J.E. Ljiljana Pancirov.

„V Olomouci jsem poprvé a musím říct, že je to skutečně překrásné historické město. Přemýšlela jsem, když má Olomouc kolem sta tisíc obyvatel, jaké by bylo srovnatelné město v Chorvatsku. Možná tomu nebudete věřit, ale Olomouc by byla po Zadaru hned druhé největší město,“ uvedla velvyslankyně milé setkání, během kterého se nechala seznámit s aktuálními tématy, která nyní Olomouc řeší. Jak sama vysvětlila, vnímá svůj úkol právě v hledání společných oblastí, pro něž následně dokáže zprostředkovat profesní kontakty.

Olomouc zahájila partnerskou spolupráci s Chorvatskem v roce 2016, kdy podepsala memorandum o spolupráci s třináctitisícovým městem Makarska. A ačkoli i spolupráce s Makarskou nahrává vnímání Chorvatska hlavně jako oblíbeného turistického cíle Čechů, shodli se všichni přítomní na schůzce, že příležitostí pro spolupráci je jistě mnohem víc a v mnoha oblastech se země mohou vzájemně inspirovat. „Že je Chorvatsko Čechy oblíbené, o tom netřeba diskutovat,“ řekl s úsměvem primátor Žbánek. „Potřebujeme však také ukázat i opačný směr. Je pro nás důležité v partnerských zemích také ukazovat Olomouc jako město, kam se vyplatí přijet. Zjišťujeme, že mnohdy je ta lokální spolupráce efektivnější, než využívat služeb Czech Tourismu nebo státních agentur, protože navazování osobních kontaktů na úrovni institucí pak přináší pro obě strany možnou výměnu zkušeností a znalostí. Myslím, že si vzájemně máme co nabídnout a byla by škoda toho nevyužít,“ dodal.

Podle J.E. Ljiljany Pancirov bylo hlavním cílem její návštěvy v Olomouci nabídnout pomocnou ruku ve zprostředkování kontaktů, pokud se najdou společná témata k řešení. „Ráda bych se dozvěděla, ve kterých oblastech se vy považujete za erudované a v jakých naopak v Chorvatsku spatřujete jakési know-how, kterým byste se rádi inspirovali. Já spatřuji možné oblasti spolupráce v kultuře, vzdělávání či udržitelné energetice. A určitě bychom se od vás mohli velmi učit v nakládání s odpady. Nejsem v těchto oblastech odborník, ale pokud si dokážeme vytyčit společná témata, jsem připravená zprostředkovat spolupráci s povolanými lidmi.“

To primátor i náměstek Tichák přijali s potěšením a hned během schůzky dokázali najít poměrně konkrétní oblasti, které se ke vzájemnému sdílení s chorvatskou stranou nabízejí. „Sami v určitých oblastech hledáme možnosti spolupráce a společných projektů na úrovni municipalit, jsou témata, která řešíme například s Rakouskem, ale věřím, že i třeba právě s Chorvatskem budeme mít v některých z nich k sobě mnohem blíž. V těch postsocialistických zemích a transformovaných ekonomikách máme totiž často velmi podobná aktuální témata k řešení. Jak jste sama zmínila například téma nakládání s odpady a jejich využití pro získání energie, to je pro Olomouc nyní velice aktuální a v postupu řešení bychom možná mohli být pro někoho inspirací,“ řekl primátor a jako pro budoucnost velmi perspektivní zmínil také úzkou spolupráci ve výzkumu a vývoji na univerzitě se soukromým sektorem.

Právě otázka univerzity a školství v Olomouci pak byla tématem pro náměstka Ticháka, který má oblast vzdělávání ve své gesci. Kromě chorvatštiny vyučované na olomoucké univerzitě jako volitelný předmět, se ukázalo být společným tématem také vzdělávání dětí se speciálními potřebami. Zde by se pro spolupráci nabízel například společný projekt se Záhřebem.

Velký potenciál by podle náměstka měla také umělecká výměna ze souboru opery nebo baletu moravského divadla. „Mezinárodní účast je pro diváky vždy velmi zajímavá, ale ne vždy je pro olomoucké divadlo možná. Zaplatit umělce například z Německa, kde jsou platy opravdu velice rozdílné, je pro Moravské divadlo těžké, ne-li nemožné. Avšak třeba právě Chorvatsko by mohlo být dobrým příkladem, jak to jde udělat výhodně pro obě strany – získat pro Olomouc účast vynikajících umělců, jejichž platy se v jejich domovině pohybují na podobné úrovni jako u nás,“ vidí příležitost pro kulturní život v Olomouci náměstek Tichák.

Chorvatská velvyslankyně se po skončení schůzky na radnici zúčastnila vernisáže výstavy, která vznikla díky spolupráci Unie výtvarných umělců Olomoucka s umělci z Makarské. Malířka Sanja Srzić patří mezi velmi významné chorvatské umělce. „Právě spolupráce mezi našimi umělci zahájila zhruba před sedmi lety partnerské vztahy mezi Olomoucí a Makarskou a já jsem moc rád, že tuto tradici držíme a že právě spolupráce na poli kultury a výtvarného umění tvoří páteř našich sesterských vztahů, které se mezitím rozrostly i do dalších oblastí. Zkušenosti si vyměňují naši hoteliéři, pracovníci cestovních kanceláří, ale také například fotbalisté, hasiči nebo záchranáři,“ zmínil při zahájení výstavy náměstek Tichák. „Na všechny další vzájemné kontakty i další společná témata se budeme moc těšit, stejně jako na další podobné výstavy, konající se jak v Olomouci i v Makarské.“

Fotografie:

| Poslední úprava: 15. prosince 2022 (čt)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688