Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.12.2022 20:17:00

Fed zpomalil tempo zvyšování sazeb. Příští rok je však vidí na 5,1 procenta

Aktualizováno

Americká centrální banka dnes zvýšila úrokové sazby o 50 bazických bodů. Fed tak v silně očekávaném kroku zvolňuje dosud agresivní tempo zvedání výpůjčních nákladů. Základní úroková sazba Fedu se dnešním krokem dostává do rozpětí 4,25 % až 4,5 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2007. Klíčové však pro trhy může být jednak doprovodné prohlášení předsedy Jeromea Powella, a dále zveřejnění nové prognózy včetně dots, které ukazují názory centrálních bankéřů na budoucí trajektorii sazeb. Podle nové prognózy porostou výpůjční náklady rychleji, než investoři dosud předpokládali.

Úrokové sazby vidí Fed podle mediánové prognózy v roce 2023 na 5,1 % a v roce 2024 na 4,1 %. To je výše, než centrální bankéři indikovali doposud. Trhy dosud sázely na to, že v květnu se sazby vyšplhají na 4,8 % a v druhé půlce roku už bude následovat jejich snižování - kumulativně o 50 bazických bodů.

Směrem výše sklouzlo i rozdělení odhadů jednotlivých bankéřů. Z 19 činitelů jich sedm očekává sazby v příštím roce nad 5,25 %.

2

Měnový výbor FOMC dnes ale zopakoval, že podle jeho předpokladu bude "vhodné pokračující zvyšování cílového pásma s cílem dosáhnout stavu monetární politiky, který bude dostatečně restriktivní, aby vrátil inflaci časem k 2procentnímu cíli," stojí v prohlášení.

Kromě toho centrální bankéři snížili svoje prognózy HDP v roce 2023 a zvýšili odhad nezaměstnanosti. Hospodářský růst v roce 2023 předpokládají na +0,5 %. Na stejnou hodnotu se ale zvýšil i jejich mediánový odhad letošního růstu největší světové ekonomiky. Odhadovanou míru nezaměstnanosti vidí příští rok na 4,6 % oproti 3,7 %, které předpokládal ještě v listopadu.

Analytici Patria Finance předpokládali, že nové dots ukáží posun očekávané trajektorie sazeb směrem nahoru. Důležité však podle nich bylo, jak moc to bude a jak rychlý návrat dolů Fed naznačí. "Zároveň půjde o konsistenci s dalšími prvky prognózy: HDP, inflací a nezaměstnaností. Pokud výhled pro ekonomiku dá šanci na rychlejší otočku v sazbách, trhy si toto očekávání podrží a centrální bankéři budou mít těžkou práci jim to vymluvit," napsal v dopoledním komentáři hlavní analytik Patrie Tomáš Vlk.

Dalším klíčovým bude doprovodné prohlášení předsedy Fedu Powella, a dále to, jak si jeho slova trhy vyloží. Šéf Fedu svým posledním vystoupením umožnil citelné uvolnění tržních finančních podmínek. Investoři jsou nyní tak natěšení na otočku, tedy "pivot", že jakýkoli prostor by znovu využili a skrze vyšší ceny dluhopisů a akcií či slabý dolar finanční podmínky uvolnili ještě dál. Primárním cílem Fedu nicméně zůstává inflace a očekávání i po úterních mírnějších inflačních datech potřebuje držet na uzdě, byť by byl jeho plán ve skutečnosti shovívavější.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688