europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  14.12.2022 15:23:21

Energetická krize: Poslanci EP podpořili plány na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie

Ve svých pozměňovacích návrzích k návrhu Komise poslanci zkrátili maximální lhůtu pro schválení nových zařízení z dvanácti na devět měsíců, pokud se nacházejí v takzvaných "oblastech se zrychleným zaváděním obnovitelných zdrojů energie". Tyto oblasti by si definovaly jednotlivé členské státy podle toho, zda jsou schopny zavést výrobu energií z obnovitelných zdrojů rychlejším tempem. Pokud se příslušný orgán nevyjádří ve stanovené lhůtě, považuje se povolení nebo žádost za schválené - podle tzv. zásady "pozitivního mlčení".


Mimo tyto oblasti by podle poslanců neměl proces trvat déle než 18 měsíců, a ne dva roky, jak bylo původně navrhováno. Pokud jde o obnovu stávajících zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, poslanci požadují, aby proces udělování povolení nepřesáhl šest měsíců.


Při stanovování pravidel pro vymezené oblasti se zrychleným zaváděním obnovitelných zdrojů energie musí země EU zabránit negativním dopadům na životní prostředí, které mohou v těchto oblastech vzniknout, nebo je výrazně snížit, pokud to není možné. Vyloučeny jsou lokality Natura 2000, přírodní parky a rezervace, jakož i určené migrační trasy ptáků a mořských savců, s výjimkou umělých a zastavěných ploch, jako jsou střechy, parkoviště nebo dopravní infrastruktura. Poslanci také přidali ustanovení, která mají zajistit, aby veřejnost byla zapojena ještě před výběrem oblasti pro instalaci elektrárny a před vymezením oblastí s obnovitelnými zdroji.


Zvýšit vybavení budov solárními panely a tepelnými čerpadly


Návrh rovněž nařizuje zemím v EU, aby zajistily vydávání povolení k instalaci zařízení na výrobu solární energie na budovách do jednoho měsíce. U menších zařízení s výkonem do 50 kW by stačil jednoduchý oznamovací postup. Poslanci EP rozhodli, že na solární panely by se nevztahovala povinnost provádět vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Proces vydání povolení k instalaci tepelných čerpadel nesmí být delší než jeden měsíc.


Aby se do distribuční soustavy bez prodlení dostalo více energie z obnovitelných zdrojů, poslanci zahrnuli prvky nedávného návrhu Komise předloženého v rámci tzv. „nouzového postupu", takže by většina ustanovení vstoupila v platnost již v roce 2023.


Prohlášení zpravodaje


“Dnes jsme položili základy pro trvale rychlejší vydávání povolení, abychom mohli rychleji využívat obnovitelné zdroje energie a podpořili tak transformaci energetiky. Zavedli jsme nová opatření, která členským státům a jejich povolujícím orgánům poskytují větší volnost, jako je zásada "pozitivního mlčení" v oblastech pro zrychlené zavádění obnovitelných zdrojů energie s tím, že projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie mají převažující veřejný zájem a mohou využívat zjednodušené posuzování zvláštních výjimek v právních předpisech EU v oblasti životního prostředí. ", uvedl zpravodaj Markus Pieper (EPP, DE).


Další kroky


Návrh zprávy byl přijat poměrem hlasů: 407 pro, 34 proti, 181 se zdrželo hlasování. Poslanci rovněž hlasovali pro postoupení návrhu zpět výboru, aby bylo možné zahájit jednání s Radou o dohodě v prvním čtení.


Souvislosti


Návrh právního předpisu předložila Komise jako součást balíčku REPowerEU, který má snížit závislost Evropy na dovozu fosilních paliv z Ruska po jeho agresi na Ukrajinu. Balíček předpisů mění směrnice o obnovitelných zdrojích energie, energetické účinnosti a energetické náročnosti budov, jejichž samostatné revize probíhají v rámci balíčku „Fit for 55".

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688