Cianews.cz (ČIA)
Reality  |  26.05.2003 17:50:43

Novela zákona o prodeji půdy urychlí její prodej



Zkrácení lhůt pro podání žádostí na nákup veřejně nabízených státních pozemků, odbourání některých administrativních kroků při zařazování pozemků do prodeje či změny některých ustanovení při převodu státní půdy na obce urychlí podle předsedy výkonného výboru Pozemkového fondu ČR (PF) Josefa Miškovského proces prodeje státní půdy. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci.

Podle PF je novela v celé řadě bodů jednoznačným přínosem. Naprostý průlom do současného stavu je přitom podle Mikšovského zavedení absolutní přednosti oprávněných osob (restituentů), jejichž nároky v souvislosti s nevydáním pozemků vznikly v obci, kde Fond zemědělskou půdu k prodeji nabízí. To v praxi znamená omezení působnosti subjektů, které skupují restituční nároky. "Současně navržená úprava neumožňuje tímto přednostním způsobem prodávat pozemky oprávněným osobám, kterým vznikly nároky jinde, a zužovat tak možnost prodeje ostatním zemědělcům," konstatuje se v komentáři k přijaté novele.

Další podstatnou změnou je zvýšení ochrany na státní půdě hospodařících zemědělců - nájemců, a to z 50 na 70 procent předkupního práva na obhospodařované pozemky nejvýše však do výměry 500 hektarů. Předchozí úprava stanovovala přitom horní limit na 300 hektarů. Třetí klíčová úprava se týká procesu prodeje státní půdy za účasti více zájemců na jeden pozemek. Doposud byl PF nucen uzavřít smlouvu na prodej půdy pouze se zájemcem s nejvyšší nabídkou. Pokud tento zájemce nezaplatil nebo od smlouvy odstoupil, musel se celý proces nabídky příslušného pozemku opakovat.

Novela umožňuje v takovém případě nabídnout půdu dalším zájemcům v pořadí podle výše nabídek. "Měli jsme mnoho případů, kdy zájemce s nejvyšší nabídkou fakticky blokoval prodej státní půdy, neboť nabízel nesmyslně vysoké částky bez toho, aby měl o půdu reálně zájem. Pravým smyslem tedy nebylo půdu koupit, ale naopak tomuto prodeji zamezit," popisuje Miškovský některé z potíží, které dnes přijatá novela zákona odstraňuje.

Petr Havel -jh




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688