mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  13.12.2022 23:38:00

České letectví míří do kanadského mediálního prostoru

České letectví míří do kanadského mediálního prostoru

13.12.2022 / 23:18 | Aktualizováno: 13.12.2022 / 23:38

Projekt na podporu ekonomické diplomacie v sektoru aerospace přilákal do České republiky kanadské novináře. Generální konzulát ve spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu připravil návštěvu zástupců Canadian Defence Review a MHM Publishing a představil jim to nejlepší, co české letectví a kosmický průmysl nabízí. Potenciál mediálního pokrytí tak nabízí i časopisy Skies, Vertical a Vertical Valor, širší mediální spolupráce se otevírá i s konzultačními PR agenturami. Tyto tituly spolu s časopisy Wings a Frontline představují hlavní cílovou skupinu pro jakoukoli sektorovou komunikaci v letectví či obranném sektoru v Kanadě, projekt proto umožnil navázat kvalitní vztahy s redakcemi, ale i zmapování celkové mediální scény v teritoriu.

Projekt finančně podpořený Ministerstvem obrany ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR navázal na dlouhodobou podporu sektoru na kanadském trhu, kde české firmy pravidelně navštěvují veletrh Aéromart Montréal (popřípadě montréalské Aerospace Innovation Forum), a v minulých letech proběhlo i několik leteckých misí oběma směry přes Atlantik. České společnosti už na kanadském trhu uspěly v mnoha rovinách, například Aero Vodochody jsou dodavatelem a risk-sharingovým partnerem pro Airbus A-220, dříve Bombardier C-Series, či společnost ERA dodala radary squid na kanadská letiště v Torontu, Montréalu a Québecu. Česká stopa je ale i na Ontario Tech University v testovacím větrném tunelu vybudovaného se zapojením Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, přesahy ve vesmíru jsou pak s Canadian Space Agency patrné i díky zapojení do European Space Agency a při participaci například na projektu SWARM. Do Severní Ameriky zároveň dodávají i významní čeští výrobci jako Rayservice, SEKO Aerospace a PBS Group. Se všemi těmito firmami měli novináři možnost se setkat a zohlednit ve své další práci perspektivy česko-kanadské letecké linky. Česká republika dále usiluje o zapojení do dodavatelských řetězců, ale i partnerskou spolupráci s kanadskými protějšky. Pro Québec je proto k dispozici také program DELTA 2 Technologické agentury ČR, který s partnerskou organizací CRIAQ nabízí podporu projektům aplikovaného výzkumu právě v aerospace. Marketingová podpora a vytvoření aktivní sítě kontaktů pro další komunikaci vůči kanadskému trhu tak slibují posunout businessové snahy kupředu a systematicky budovat obraz českého leteckého sektoru jako silného partnera s více než stoletou tradicí výroby, ale i zásadními inovacemi.

Jednání v Aero Vodochody

Jednání v Aero Vodochody

Press trip ukázal, že se Česká republika pyšní řadou nových generací špičkových tradičních strojů, od letounů L-39NG Aero Vodochody, které novináři měli možnost vidět těsně před spuštěním sériové výroby, letounů L-410NG od rovněž navštívených Aircraft Industries, po radary Věra NG společnosti ERA. Zároveň však vyniká Česko ve výcviku pilotů, přičemž Centrum leteckého výcviku v Pardubicích bylo vybráno pro NATO Flight Training Europe. Moderní Taktické simulační centrum zvolené pro tento výcvik s vybavením od VR Group v rámci LOM Praha spolupracuje například i se známým akrobatickým pilotem Martinem Šonkou, který se s delegací také setkal. V neposlední řadě pak byly prezentovány české inovativní společnosti jako Radalytica s unikátním řešením nedestruktivního testování, VRgineers s řešením rozšířené a smíšené reality pro výcvik pilotů, až po pseudosatelity firmy Stratosyst a elektrické pohony firmy MGM Compro.

Návštěva v Taktickém simulačním centru

Návštěva v Taktickém simulačním centru

Setkání s Martinem Šonkou

Setkání s Martinem Šonkou

Aktuální paralely jsou však relevantní i s ohledem na akvizice české vlády v obranném sektoru. Obdobně jako Česko, i Kanada projevila zájem o nákup stíhaček F-35 od Lockheed Martin a probíhají vyjednávání o nákupu 88 kusů, ačkoli Kanada nemůže těžit z průmyslové spolupráce spojené s jejich nákupem jako již spolupracující partner. Český výhled na možný nákup stíhaček na pozadí ukrajinského konfliktu tak vytváří zajímavou zkušenost i pro kanadské publikum a případná další spolupráce s českými firmami relevantní novinky pro obchod se Severní Amerikou. Krom Lockheed Martin je pak zásadní i spolupráce s Bell Helicopters, které dodají vrtulníky Viper a Venom pro českou armádu již v příštím roce. Zároveň je Česko evropskou centrálou pro civilní část Bell, jejíž výroba sídlí v Québecu.

Společnost Rayservice již oznámila nové memorandum s Lockheed Martin

Společnost Rayservice již oznámila nové memorandum s Lockheed Martin

Mediální komunikace českého leteckého průmyslu vůči Severní Americe i přes první vlaštovky výsledných článků v kanadském tisku skýtá další prostor pro mediální pokrytí i PR přípravu firem, které o obchodní úspěchy v Kanadě či USA usilují. Projekt přinesl i užitečnou zpětnou vazbu, která ukázala, jak je zapotřebí dopracovat mediální sdělení českých firem tak, aby měla dostatečnou konkrétní provazbu na kanadské publikum a aktuální dění v teritoriu. Přípravu do budoucna díky projektu umožní interakce s redakcemi i konzultanty, stejně jako systematický monitoring kanadského trhu. Další projekty na podporu ekonomické diplomacie tak mohou na letošní pilotní aktivitu úspěšně navázat a dále stavět na příběhu českého letectví vůči Kanadě. Mediální pokrytí bude příležitost rozšířit například i při dalších projektech připravovaných v Kanadě, včetně účasti na veletrhu Aéromart Montréal plánované pod taktovkou Velvyslanectví ČR v Ottawě. Další spolupráci pak skýtají i paralely mezi samotnými asociacemi, které mohou v budoucnu dospět k užšímu partnerství například v oblastech jako je automatizace a Průmysl 4.0, kterým se například asociace Aéro Montréal v současnosti věnuje.

Eva Libs Bartoňová, GK Toronto


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688