mzv.cz (MZv ČR)
Dovolená  |  13.12.2022 16:13:00

Od 1. ledna 2022 platí v Itálii nová pravidla pro lyžaře, zejména milovníky sjezdového lyžování. Mezi ty hlavní patří platné pojištění odpovědnosti, povinná helma pro mladší 18 let, zákaz jízdy pod vlivem alkoholu

Od 2022 nová pravidla pro lyžaře

01.11.2022 / 11:28 | Aktualizováno: 13.12.2022 / 16:13

Od 1. ledna 2022 platí v Itálii nová pravidla pro lyžaře, zejména milovníky sjezdového lyžování. Mezi ty hlavní patří platné pojištění odpovědnosti, povinná helma pro mladší 18 let, zákaz jízdy pod vlivem alkoholu a drog nebo pravidlo omezené rychlosti a automatické spoluodpovědnosti v případě kolize na sjezdové trati, kdy nelze jednoznačně určit viníka.

V Itálii platí od 1. ledna 2022 na základě schválené legislativy nová pravidla pro uživatele sjezdovek a lyžařských tratí. Níže přinášíme výčet těch nejdůležitějších pravidel.

Pojištění odpovědnosti
Každý uživatel sjezdovky musí mít uzavřené platné pojištění odpovědnosti, které kryje odpovědnost za škody nebo úrazy způsobené třetím osobám. V ČR bývá toto pojištění zpravidla součástí pojištění domácnosti nebo jej lze sjednat jako doplněk stávajícího pojištění. Doporučujeme mít u sebe doklad v papírové nebo digitální podobě. Případně lze pojištění zakoupit společně při pořizování skipasu přímo v Itálii. V případě absence platného pojištění hrozí dotyčnému odebrání skipasu a sankce ve výši 100 až 150 eur.

Povinná přilba pro osoby mladší 18 let
Všichni uživatelé sjezdovek mladší 18 let mají povinnost používat ochranné přilby (dle platné homologace). Toto pravidlo platí také pro vyznavače snowboardu, sáněk nebo bobů a neplatí pro běžecké lyžování. Sankce se pohybuje od 100 do 150 eur.

Zákaz jízdy pod vlivem alkoholu nebo drog
Platí přísný zákaz lyžování v podnapilém stavu v důsledku požití alkoholu nebo toxikologických látek. V případě kontroly a pozitivního testu hrozí dotyčnému pokuta až do výše 1000 eur popř. trestní stíhání.

Sdílená odpovědnost
V případě nehody jsou účastníci automaticky v postavení spoluviníků a nesou stejnou měrou odpovědnost za vzniklé škody, pokud se neprokáže opak a nebude možné jednoznačně určit viníka nehody. Případné materiální škody nebo újma na zdraví budou hrazeny právě z povinného pojištění odpovědnosti viz výše.

Omezení rychlosti a povinnost opatrné jízdy
Rychlost musí být zvláště mírná v úsecích s omezeným výhledem, v blízkosti budov nebo překážek, na křižovatkách, v místech rozdvojení trati, v případě mlhy nebo špatné viditelnosti nebo velkého množství lyžařů, v úzkých místech trati nebo v přítomnosti začátečníků.

Lyžaři se musí chovat tak, aby s přihlédnutím ke svým technickým dovednostem, vlastnostem sjezdovky a okolní situaci neohrozili vlastní bezpečnost a ani bezpečnost ostatních. Platí i pro běžecké lyžování.

Zákaz zastavení
Lyžaři nesmí zastavovat ve zúžených místech trati, za terénní nerovností a všude tam, kde není dostatečná viditelnost. Lyžaři, kteří zastaví, musí zabránit ohrožení ostatních uživatelů a přesunout se na okraj sjezdovky. To platí i v případě pádu či nehody, kdy je nutné se přesunout na okraj sjezdovky. Lyžař, který vjíždí na sjezdovku po zastavení nebo ji opouští, se musí ujistit, že tak může učinit, aniž by ohrozil sebe nebo ostatní. Obdobné pravidlo platí také pro běžecké tratě.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688