EKOSPOL (EKOSPOL)
Z regionů  |  13.12.2022 16:07:22

Praha se letos rozrostla o takřka šest tisíc lidí, nových bytů se dokončilo o 1500 méně

České hlavní město pokračuje v přirozeném růstu. Za první tři čtvrtletí letošního roku se Praha podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) rozrostla o 5813 nových obyvatel. Zásadní podíl na tom mají lidé, kteří se do českého hlavního města přistěhovali. Otázkou zůstává, zda je Praha na podobný příliv lidí připravena. Ve stejném období se totiž v rámci nové výstavby dokončilo jen 4426 bytů, což nestačí ani pro přirozenou obnovu bytového fondu.

Praha patří k nejbohatším regionům nejen v rámci střední Evropy, ale celé Evropské unie. Vysoké platy, největší možnost pracovního uplatnění, nejširší kulturní i sportovní vyžití a nejdostupnější zdravotní péče jsou hlavními benefity, které do města lákají další a další obyvatele. Takových se během prvních devíti měsíců letošního roku přistěhovalo 32 301. Když to porovnáme s počtem dokončených bytů, dostaneme sedm přistěhovalých na jeden nově postavený byt. To je dlouhodobě neudržitelné.

Nic na tom nemění fakt, že 27 328 lidí se z Prahy ve stejném období vystěhovalo. Většinou právě kvůli nedostupnosti bydlení. Podle statistik mířili dnes už bývalí Pražené hlavně těsně za okraj hlavního města. Středočeský kraj se letos rozrostl o dalších 9444 nových obyvatel, přičemž přistěhovalo se do něj 24 995 lidí (oproti 15 299 vystěhovalým).

Růst počtu obyvatel je dlouhodobým trendem, na který ale Praha neumí adekvátně reagovat. Hlavnímu městu zásadně chybí moderní územní plán, který by umožnil na tento demografický vývoj pružně reagovat. Bohužel se však výstavba stále řídí územním plánem schváleným už v roce 1999 (platný je od roku 2000), jehož rozvojový potenciál se dávno vyčerpal. Přestože ho měl po deseti letech nahradit nový územní plán s novou zásobou rozvojových pozemků, nestalo se nic. Rozvojový potenciál Prahy tak postupně klesl až k nule. Je takřka zázrak, že se vůbec ještě nějaké byty staví. Aby se tak stalo, musí investor absolvovat martyrium dílčí změny územního plánu. Tento proces se přitom může táhnout dlouhé roky a je velice nepřehledný.

Moderní hlavní město musí být na neustálý rozvoj a příliv nových obyvatel dobře připraveno. Zásadní je dobrý územní plán, který umožňuje pružně reagovat na aktuální trendy. Ten stávající vyčerpaný je pravým opakem toho, co Praha potřebuje. Blokuje její přirozený rozvoj a dělá z Prahy zastaralý skanzen. Bohužel na to doplácíme úplně všichni. Ať už nedostupností bydlení nebo stále chybějící infrastrukturou.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688