europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  12.12.2022 20:02:55

Předsedkyně EP Metsolová o probíhajících vyšetřováních belgických orgánů

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že tohle byly jedny z nejdelších dnů mé kariéry. Musím pečlivě volit slova tak, abych neohrozila probíhající vyšetřování nebo jakkoli nenarušila presumpci neviny.

A já budu. Pokud tedy můj vztek, hněv a smutek nezazněly, buďte si jisti, že jsou velmi přítomné - spolu s mým odhodláním, aby Evropský parlament sílil.

Nenechte se mýlit.

  • Evropský parlament je v ohrožení.
  • Evropská demokracie je v ohrožení.
  • Naše otevřená, svobodné a demokratické společnosti je v ohrožení.

Nepřátelé demokracie, pro které je samotná existence Parlamentu hrozbou, se nezastaví před ničím. Tito zákeřní aktéři napojení na autokratické třetí země údajně využívají nevládní organizace, odbory, jednotlivce, asistenty a poslance Evropského parlamentu jako zbraně ve snaze narušit naše postupy.

Jejich zákeřné plány selhaly. Naše služby, na které jsem nesmírně hrdá, již nějakou dobu spolupracují s příslušnými vnitrostátními orgány činnými v trestním řízení a soudními orgány na rozbití této údajné zločinecké sítě.

Jednali jsme v součinnosti s úřady, abychom zajistili, že budou dodrženy všechny zákonné kroky, že budou uchovány všechny informace a že v případě potřeby bude zabezpečeno vybavení IT, zapečetěny kanceláře a budou moci být provedeny domovní prohlídky.

Minulý víkend jsem doprovázela belgického soudce a policii při domovní prohlídce, jak to vyžaduje belgická ústava.

Jako preventivní opatření, opět s plným respektem k presumpci neviny, jsem zbavila zmíněnou místopředsedkyni všech úkolů a povinností souvisejících s její funkcí místopředsedkyně a svolala jsem mimořádnou schůzi Konference předsedů, abychom zahájili postup podle článku 21 s cílem ukončit její funkční období místopředsedkyně v zájmu ochrany reputace Evropského parlamentu.

Měla jsem také oznámit zahájení mandátu k jednání o zprávě o uvolnění vízového režimu s Katarem a Kuvajtem. Vzhledem k vyšetřování musí být tato zpráva vrácena zpět do výboru.

Vím také, že nejsme na konci cesty a že budeme společně s dalšími orgány EU pokračovat v pomoci při vyšetřování tak dlouho, dokud to bude nutné. Korupce se nemůže vyplatit a my jsme se podíleli na tom, aby se tyto plány nemohly uskutečnit.

A musím upřesnit, že tato obvinění se netýkají levice, nebo pravice nebo severu, či jihu. Jde o to, co je správné a co ne, a já bych na vás chtěla apelovat, abyste odolali pokušení zneužít tento okamžik k politickému prospěchu. Nepodceňujte hrozbu, které čelíme.

Stejně jako mnozí z vás jsem v politice proto, abych bojovala proti korupci, abych se stavěla na obranu evropských zásad. Je to zkouška našich hodnot a našich systémů a dovolte mi, abych vás ujistila, že se k této zkoušce postavíme čelem.

  • Nebude žádná beztrestnost. Žádná. Odpovědné osoby najdou tento Parlament na straně zákona. Jsem hrdá na naši roli a pomoc při tomto vyšetřování.
  • Nic se nebude zametat pod koberec. Zahájíme interní vyšetřování, abychom prověřili všechna fakta týkající se Parlamentu a zjistili, jak by se naše systémy mohly stát ještě odolnějšími.
  • Nebude to případ „business as usual“. Zahájíme reformní proces, abychom zjistili, kdo má přístup do našich prostor, jak jsou tyto organizace, nevládní organizace a osoby financovány, jaké mají vazby na třetí země, budeme požadovat větší transparentnost schůzek se zahraničními subjekty a osobami s nimi spojenými. Provětráme tento parlament a tohle město. A k tomu potřebuji vaši pomoc.
  • Budeme chránit ty, kteří nám pomáhají odhalovat trestnou činnost, a budu se snažit prověřit naše systémy pro oznamovatele, abychom zjistili, jak je lze posílit.
  • Musím však také říci, že ačkoli se vždy můžeme snažit zvýšit odstrašující prostředky a transparentnost, vždy se najdou lidé, kterým pytel s penězi bude vždy stát za riziko. Podstatné je, aby tito lidé pochopili, že budou chyceni, že naše služby fungují a že budou čelit zákonu v plném rozsahu jako v tomto případě.

Tato doba je pro nás všechny náročná, ale jsem přesvědčena, že pokud budeme spolupracovat, můžeme z ní vyjít silnější.

Vám, kolegyním a kolegům, kteří jste tyto dny prožívali se mnou, si dovolím ještě jednou říci, jak hluboce jsem zklamána - vím, že všichni sdílíte stejné pocity.

Těm zlovolným aktérům ve třetích zemích, kteří si myslí, že si mohou koupit cestu vpřed, kteří se domnívají, že Evropa je na prodej a že mohou převzít naše nevládní organizace, bych ráda řekla: Evropský parlament vám bude stát neústupně v cestě.

My jsme Evropané. Raději budeme trpět chladem, než abychom se nechali koupit.

Příspěvky předsedů politických skupin

Po prohlášení předsedkyně Roberty Metsolové se předsedové politických skupin vyjádřili k probíhajícím vyšetřováním v Belgii, která se týkají poslanců a zaměstnanců Evropského parlamentu.

Manfred Weber (EPP, DE) řekl: "Naše důvěryhodnost je ohrožena. Žádná pravidla nemohou zastavit zločince, ale jsme připraveni naše pravidla dále zlepšovat". A dodal, že korupce je největším nepřítelem demokracie. Zdůraznil, že v Parlamentu ani v žádném jiném orgánu EU není místo pro korupci a že boj proti korupci je jediným způsobem, jak znovu získat důvěru.

Iratxe Garcíaová (S&D, ES) prohlásila, že "toto je černý, velmi smutný den pro evropskou demokracii". Garcíaová oznámila, že její politická skupina se zúčastní soudního řízení jako poškozená strana. Požádala Parlament o důraznou reakci, aby zjistil, "co se stalo, a zajistil, že se to nebude opakovat". Vyzvala k jednotě v Parlamentu, aby byla zajištěna větší transparentnost a odpovědnost za jeho činnost.

Stéphane Séjourné (Renew, FR) prohlásil: "Naše instituce musí bez výhrad potvrdit svou plnou podporu a spolupráci se soudním systémem. To však neznamená, že bychom měli čekat na ukončení této procedury - právě naopak". Vyzval k posílení rejstříků transparentnosti Parlamentu a k vytvoření meziinstitucionálního etického orgánu s vyšetřovacími pravomocemi.

Terry Reintkeová (Zelení/EFA, DE) řekla, že toto jsou temné dny pro demokracii EU. "Myslím především na miliony občanů, kteří se nyní potýkají s problémy a nevědí, jak přežít tento měsíc." Dodala, že po této události nemůže být pro EP vše při starém. "Potřebujeme něco v písemné formě o tom, co chceme udělat. Mělo by to zahrnovat úplné vyšetřování, reformu rejstříku lobbistů, vytvoření etického orgánu a zvláštní pozici v předsednictvu, která by se těmito záležitostmi zabývala."

Ryszard Legutko (ECR, PL) uvedl, že se objevilo mnoho skutečností a "ještě se další objeví v budoucnu". Ti, kdo se zaměřili na Parlament, podle něj pravděpodobně považovali Parlament za místo s některými slabými místy. A k šoku všech europoslanců byli úspěšní. Tvrdil, že v důsledku tohoto případu by měla být provedena kritická analýza zvenčí, kritický popis fungování instituce, aby se podobným událostem v budoucnu předešlo.

Marco Zanni (ID, IT) zdůraznil, že tváří v tvář tomuto skandálu je třeba upustit od "postoje morální nadřazenosti", jak se uvádí v nedávné zprávě Výboru pro zahraniční vměšování. Kromě okamžitých opatření k udržení vážnosti instituce a odhalení politicky odpovědných osob se podle něj musí v Parlamentu vyvinout "nový postoj" bez "sebereferenčnosti, která této instituci často škodila".

Předsedkyně Manon Aubryová (FR) za Levici uvedla, že Evropský parlament čelí největšímu skandálu ve své historii. Uvedla, že ji to nepřekvapuje, neboť si již dříve všimla, jak se "určité politické skupiny" snažily oslabit nedávnou rezoluci o Kataru. Paní Aubryová požádala o zřízení vyšetřovacího výboru, který by se zabýval tím, jak jsou instituce EU zranitelné vůči korupci a střetu zájmů. "Demokracie není na prodej," uvedla na závěr.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688