Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.12.2022 18:32:00

Pozor na slevy zadarmo

Na FT píší, že v Polsku byly aktivně podporovány hypotéky ve švýcarských francích, protože se s nimi pojily nižší sazby a kurz zlotého k franku byl stabilní. Nyní ale podle FT hrozí, že toto schéma ohrozí polské banky a celou ekonomiku. Pokud ano, šlo by o další z tisíckrát opakovaných příběhů, který nenacházíme jen na měnových trzích.

Možná nejznámější analýzou v historii naší země se stala ta měnová od Nomury, která pasovala českou korunu na jednu z nezranitelnějších měn současnosti. Rozporována je na více úrovních. Třeba kvůli tomu, že firemní úvěry v zahraničních měnách jsou v našem případě mnohdy poskytovány matkami ze zahraničí. Tudíž se na ně z hlediska rizika nedá pohlížet jako na klasické „horké“ závazky v zahraničních měnách (viz např. rozhovor paní Evy Zamrazilové na DVTV).

Nevím, zda není nějaký háček a přílišné zjednodušení i na onom pohledu a názoru FT na situaci v Polsku. Jak jsem ale uvedl, podobných příběhů, jaký vykreslují na FT, má ekonomická a finanční historie dlouhou řadu. Pokud se dají v zahraniční měně sehnat půjčky znatelně levnější a kurz se zdá být stabilní, jde evidentně o velké lákadlo. Teorie i zkušenosti ale ukazují, že s podobnými „slevami zadarmo“ se musí hodně opatrně.

K onomu článku na FT mě dovedl krátký komentář Michaela Pettise, kterého tu občas zmiňuji, zejména v souvislosti s vývojem v Číně, kde působí. K Polsku píše, že pokud jdou věci dobrým směrem, rostou ceny nemovitostí a levné úvěry v zahraniční měně jsou dalším plusem. Hezky pak vypadají obě strany rozvah soukromého sektoru – v aktivech hodnotu nabírající realita, v pasivech levný úvěr.

Za touhle krásou na povrchu ale není nic jiného, než měnová spekulace. Tedy spekulace na to, že domácí měna nezačne k té zahraniční oslabovat a sazby odrážející i pohyb kurzu se nebudou vyrovnávat. Jde o předpoklad přetrvávajících dvou rozdílných cen za jedno a to samé. V Polsku prý konkrétně panoval (či panuje) názor, že země vstoupí do eurozóny, po stránce měnové je tedy kvůli tomu riziko omezeno (za poslední rok se zloty k euru dostal ze 4,62 na 4,69, k franku ze 4,43 na 4,76).

Každopádně, hezká rozvaha se mění v ošklivku ve chvíli, kdy se podmínky otočí (ať už by to do budoucna měl, či neměl být případ Polska). Ceny aktiv pak klesají, úvěrová zátěž roste kvůli oslabující měně. Což může rozjíždět spirálu prodejů aktiv, s ještě větším poklesem cen. Pan Pettis v této souvislosti zmiňuje, co říkal Hyman Minsky: V dobrých časech si ti, kteří spekulují, vedou lépe a to posouvá celý systém k větší nestabilitě.

Snahy o spekulativní obědy zadarmo pak známe samozřejmě dobře i na akciích. Aktuálně se můžeme podívat na následující graf, který ukazuje relativní vývoj cen titulů nejvíce sledovaných na Reddit WallStreetBets. Jde tedy o známé meme akcie:
03

Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688