mzv.cz (MZv ČR)
Auto Moto  |  12.12.2022 15:47:00

Kanada: Ontario sází na elektromobilitu jako pohon provinční ekonomiky

Ontario sází na elektromobilitu jako pohon provinční ekonomiky

12.12.2022 / 15:02 | Aktualizováno: 12.12.2022 / 15:47

Provincie Ontario je nejen ekonomickým srdcem Kanady, ale i lídrem v tranzici dopravy směrem k zeleným technologiím a elektromobilitě. Kombinace nerostného bohatství potřebného pro baterie spolu s novými investicemi do výroby slibují, že Ontario bude v elektromobilitě hrát první ligu. Příliv zahraničních investic, kterým vévodí letošní ohlášení obřího projektu Stellantis, tuto ambici zatím potvrzuje. Příležitosti pro evropské společnosti skýtají jak dodavatelské řetězce, tak i zapojení do těžebních aktivit, či spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích.

Ontario má všechny předpoklady uspět ve světovém závodě směrem k elektromobilitě, a místní vláda sází na jasný úspěch. Provincie bohatá na kritické nerostné suroviny a s rozsáhlou automobilovou výrobou spustila již v roce 2019 plán Ontario’s Driving Prosperity, který si klade za cíl podpořit rozvoj příští generace vozů skrze konkurenceschopné prostředí, podporu inovací a talentu. Ontario je třetí největší automobilové centrum Severní Ameriky, v tzv. automobilovém koridoru, který se rozpíná od města Windsoru až po Ottawu, se nachází 12 předních automobilových výrobců, přes 700 dodavatelů a několik výzkumných center, přičemž provincie právě na inovace v oboru soustředí čím dál větší podporu. Ontario se k podpoře elektromobility postavilo ambiciózně, snaží se odstraňovat obchodní překážky, investorům nabízí rozsáhlou asistenci a k dispozici dalo i finanční podporu. Fond InvestOntario podporuje rozpočtem 400 mil. dolarů transformativní automobilové projekty, Net Zero Accelerator Fund disponuje 8 mld. dolarů na čisté technologie včetně elektromobility a bateriové výroby a Ontario Vehicle Innovation Network má k dispozici 56 milionů dolarů na rozvoj elektromobility. Že je elektromobilita vlajkovou lodí Ontaria, ale i velkým tématem Kanady, dokresluje i projekt prvního čistě kanadského elektromobilu Arrow.

Ontario staví ambice v elektromobilitě na rozsáhlém automobilovém sektoru (InvestOntario)

Základní čísla ontarijského automobilového sektoru

Ontario se však zaměřuje především na lákání zahraničních společností a rozvíjení investičních projektů na elektromobilitu a lze konstatovat, že zatím se jí to daří. Již v době fáze 1 strategického plánu provinční vlády byly ohlášeny investice do elektromobility v hodnotě 4 miliard dolarů: Ford s výrobou baterek pro elektromobily v Oakville a 5 novými modely elektromobilů, Stellantis s rozšířením výroby elektromobilů ve Windsoru, GM oznámil výrobu elektrododávek BrightDrop v Kanadě, která se rozeběhne již v příštím roce. Investice do rozšíření automobilové výroby v Ontariu již dříve avizovala třeba i Toyota či Honda. Druhá fáze provinčního plánu se soustředí především na lákání investic do výroby baterek, což potvrdil i nový projekt Stellantis (viz dále) a pozornost na Ontario se v tomto ohledu začíná upínat i z Evropy. V letošním roce zahájil jednání s ontarijskou vládou o výstavbě první mimoevropské gigafactory Volkswagen. Na začátku prosince následně vedení automobilky potvrdilo, že rozjelo výběr vhodných lokalit pro vybudování závodu.

Lze očekávat, že Evropa bude i v budoucnu zvyšovat svůj zájem o spolupráci v elektromobilitě s Kanadou a evropské firmy budou kromě investic usilovat o větší zapojení do dodavatelských řetězců, což usnadňuje i Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi Kanadou a EU, CETA. Nelze však opomenout i fakt, že Spojené státy jako hlavní obchodní partner Kanady představují významnou konkurenci. Kanada a Mexiko navíc směřují k vítězství nad USA v mechanismu řešení sporů v regionální dohodě USMCA. Očekávané rozhodnutí by navzdory protekcionistickým snahám USA potvrdilo snazší obchod v automobilovém sektoru v Severní Americe (zabývá se kritérii regionálních pravidel původu) a posílilo integraci řetězců v regionu, včetně automobilových komponent.

Nerostné bohatství jako udička na investory i záruka udržitelných řetězců

Co investory do Kanady láká právě pro výrobu baterií a šířeji i elektromobilů, jsou zároveň nerostné suroviny. Součástí memoranda s Volkswagen podepsaného již v srpnu bylo i budování udržitelných dodavatelských řetězců včetně právě i kanadských minerálů. Rozsáhlou těžbu lithia, kobaltu a niklu doplňují geologické průzkumy dalších ložisek, která pokrývají prakticky celou škálu kritických nerostných surovin. Největší přínos v těžbě kritických nerostných surovin si provinční vláda slibuje od oblasti Ring of Fire na severu provincie, kde se nachází bohatá ložiska chromu, kobaltu, niklu, mědi a platiny, a to v nejvyšší možné kvalitě. Těžba v oblasti doposud nezačala a je předmětem i vyjednávání s místním původním obyvatelstvem, rozhodnutí o jejím zahájení má tudíž šanci značně ovlivnit ambice provincie právě pro baterie i další pokročilé technologie. Nedávno se o potenciál oblasti začala zajímat i vláda kanadského jižního souseda, uvažuje totiž o financování studii proveditelnosti.

Průzkumy ložisek kritických nerostných surovin v provincii dle Ontario's Critical Raw Materials Strategy

Critical Minerals Projects

Ontarijská vláda si vytyčila do roku 2027 strategii pro těžbu kritických nerostných surovin, která má nastartovat další těžbu prvků zásadních pro pokročilé technologie a je úzce provázaná s již zmiňovaným plánem pro transformaci automobilového sektoru a elektromobilitou. Do roku 2030 chce plán Driving Prosperity zajistit a podpořit ekosystém dodavatelských řetězců pro baterie. Pro evropské společnosti se tak paralelně s automotive může skýtat další šance na spolupráci právě i v těžebním sektoru. Kanada přitom uzavřela s EU strategické partnerství v této oblasti, které by mělo vést ke sbližování transatlantických řetězců i dalším investicím. Spolupráce byla předmětem i letošního zasedání Smíšeného výboru CETA, který potvrdil zájem o prohlubování spolupráce a propojení hodnotových řetězců. Spojenectví s Evropou na vyostřeném geopolitickém pozadí stojí v kontrastu například s požadavkem kanadské vlády na divestice Číny z těžebních firem v Kanadě a zvyšováním kontroly nad zahraničními investicemi. Šance na spolupráci v elektromobilitě s EU je tak velmi komplexní a jakožto strategický spojenec se Evropa může spojit s Kanadou ve škále projektů.

Lákadlo technologií i talentu

Kanadské provincii se zároveň daří rozvíjet investice doprovázené inovačními projekty. Největší oznámení investičního projektu na elektromobilitu přišlo letos od společnosti Stellantis, která ohlásila společnou investici s LG Energy Solution ve výši 5 miliard dolarů do výroby baterií pro elektromobily. Výroba, která se rozjede na základě doposud největší investice s vlastníkem z EU, by měla ve Windsoru začít od roku 2024. Stellantis tím navazuje na ohlášenou investici v hodnotě 3,6 mld. dolarů do elektromobilů a hybridních vozů, přičemž ve Windsoru vzniknou dvě centra na výzkum a vývoj elektromobilů. V rámci prosincového jednání s University of Windsor přitom český generální konzulát a agentura CzechInvest získaly možnost ověřit tyto ambice.

University of Windsor by měla v příštím roce zahájit projekt FuturECar, který se bude kromě formování talentů v elektromobilitě pro automobilky věnovat rozvoji výzkumných oblastí, jako jsou propojená a autonomní vozidla, materiály vhodné pro baterie elektromobilů, integrace energie a sítí a celkové problematice pohonů. Projekt by měl být financován nejen z vládních zdrojů (140 milionů CAD), ale zároveň univerzitními a průmyslovými partnery, kterých je dohromady v současné době zapojených cca 85. FuturECar je navíc otevřen mezinárodní spolupráci, již nyní se zapojují profesoři z USA, Japonska či Švédska a globální dosah se spuštěním očekává ještě mnohem větší.

K budování inovačního ekosystému elektromobility a propojování malých a středních podniků s výzkumnými centry iniciovalo Ontario vznik sítě OVIN (Ontario Vehicle Innovation Network), jenž funguje i jako hub klíčových informací a akcí. Na stránkách projektu se můžete seznámit s celým ekosystémem provincie v této oblasti https://www.ovinhub.ca/ecosystem/ecosystem-map/.

Mapa elektromobility v Ontariu dle OVIN

Mapa elektromobility v Ontariu dle OVIN

OVIN například cíleně podporuje podniky v komercializaci nových technologií, rozvoji kolaborativních partnerství a posilování talentu v Ontariu. Budování talentu je přitom jedním ze tří pilířů provinční strategie Driving Prosperity. Provincie má výhodnou pozici vzhledem k velmi vzdělané pracovní síle (každý rok absolvuje technické obory v Ontariu přes 63 tisíc studentů) a zároveň až o 30 % nižším nákladům na zaměstnance než v konkurenčních regionech. Síť OVIN také připravila strategii, jak talent v provincii ještě posílit. Zaměřují se na úpravu osnov aktuálním potřebám nejen na úrovni vysokých škol, ale i technické vzdělání na nižších stupních, aktivní podporu stáží v relevantních podnicích již během studií, reskilling and upskilling nebo i aktivní propagaci provincie směrem k zahraničním talentům.

Mezi dalšími výzkumnými centry vynikají i Automobilové centrum excelence na University of Ontario Institute of Technology, kde probíhá testování automobilů v klimatických tunelech (do jejichž stavby se mimochodem zapojil český Výzkumný a zkušební letecký ústav), laboratoř Canmet Materials zaměřená na výzkum materiálů, či Waterloo Centre for Intelligent Antenna and Radio Systems zaměřená mimo jiné i na výzkum autonomních vozidel. Pro české výzkumníky a inovační společnosti je proto možnost další užší spolupráce s ontarijskými partnery, kteří se elektromobilitě věnují. Opomenout nelze ani to, že se provincie soustředí i na související témata autonomní mobility, či transformaci výroby směrem k Průmyslu 4.0, i tam se mohou česká řešení uplatnit. Především pak snaha Ontaria o další rozvoj sektoru slibuje, že příležitosti napříč automobilovým sektorem v srdci Kanady budou jen a jen přibývat.

 

Eva Libs Bartoňová, Generální konzulát ČR v Torontu

Karolína Konicarová, CzechInvest


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688