EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  12.12.2022 11:56:40

Inflace v listopadu opět vzrostla na 16,2%, táhnou ji vzhůru hlavně náklady na bydlení


Inflace v Česku po říjnovém mírném poklesu opět pokračuje v růstu, podporují ji v tom hlavně vysoké náklady na bydlení. V listopadu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) inflace meziměsíčně vzrostla o 1,2 procentního bodu na 16,2 procenta. Inflace tak zůstává nejvyšší za posledních 30 let. Podle ČSÚ může za růst inflace nízká srovnávací základna, protože loni došlo v tomto období k odpuštění DPH u cen elektřiny a zemního plynu. Zásadně rostly i ceny potravin.

Vlastnické bydlení zdražilo v porovnání s loňským listopadem o 11,9 procenta. Ceny nových bytů totiž vzrostly kvůli zvýšení cen stavebního materiálu a prací. Rostou i ceny nájemného z bytu (meziročně o 5,8 procenta), vodného (+ 5,3 procenta), stočného (+ 6,4 procenta) a tepla a teplé vody (meziročně o 30,2 procenta).

Náklady na bydlení nadále zvyšuje hlavně růst cen energií, přestože cena elektřiny byla díky zavedení úsporného tarifu a dočasnému zrušení poplatku za obnovitelné zdroje energie v listopadu nižší o 23,4 procenta. Naopak ceny zemního plynu zrychlily svůj růst na 139 procenta. Ceny tuhých paliv meziročně vzrostly o 68,8 procenta. Za energie tak lidé zaplatí mnohem více bez ohledu na to, zda bydlí ve vlastním nebo v pronájmu. Ceny zboží letos v listopadu v porovnání se stejným měsícem loňského roku podle ČSÚ úhrnem vzrostly o 18,5 procent, služby zdražily o 12,7 procenta.

Nepatrnou úsporu na levnější elektřině domácnostem vezmou dražší potraviny, obzvlášť ty používané na vánoční pečení typu mouka či cukr. Podle většiny průzkumů proto budou letošní Vánoce nejchudší za posledních mnoho let. Šetření domácností tak dopadne i na prodejce, kteří musí počítat s výrazně nižšími tržbami.

Vysoká inflace škodí i lidem s úsporami, protože jejich hodnotu výrazně snižuje. Při šestnáctiprocentní inflaci z každých uložených sto tisíc přijde člověk ročně o šestnáct tisíc. Proto stále častěji i drobní investoři hledají, co by jejich peníze před znehodnocením nejlépe uchránilo. V tomto ohledu vedou nemovitosti, protože jejich zhodnocení inflaci dlouhodobě poráží.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688