Export (export.cz)
Ze světa  |  12.12.2022 09:08:29

Rakousko – výzva, která stojí za to


Nádherná země plná skvělých lidí, ale stále s poměrně konzervativním přístupem vůči nerakouské konkurenci. Tak vidí Rakousko mnozí čeští podnikatelé, kterým se podařilo v alpské zemi prorazit a udržet si svou pozici. V zemi, která je známá svým klientelismem, ochranou vnitřního trhu a preferencí domácích značek se uplatní pouze ti, kteří mají opravdu co nabídnout.

Hotel Wallackhaus v Korutanech je součástí sítě RegioJet Hotels. Foto: RegioJet

Nic na tom nemění ani skutečnost, že si Česko dlouhodobě udržuje pozici nejdůležitějšího obchodního partnera ve střední a východní Evropě. Pod alpskými velikány si nicméně dokázaly vybudovat  své pevné místo firmy jako Alukov, Koma, Linet, Mattoni, Metrans, Modular, RegioJet, Škoda a Ton, ale i startupy Rohlík nebo Alza, které  směle konkurují rakouským firmám. Do budoucna se otvírají šance především českým firmám, které působí v odvětvích energetiky, IT, dopravní infrastruktury a  inovativních technologií.

NÁSTUP ŽLUTÝCH VLAKŮ

Rakousku již několik let působí RegioJet, který od června obsluhuje nově i stanici vídeňského Letiště Wien-Schwechat. „Tato další expanze na rakouský trh je pro firmu velkým úspěchem,“ říká majitel firmy Radim Jančura a jedním dechem dodává, že RegioJet má v Rakousku další velké plány. „Těší mě, že v zimě budou moci i vyznavači zimních sportů využít nové noční linky spojující Polsko a Česko s rakouskými Alpami.“ Klíčem k úspěchu jsou i výhodné ceny, kdy průměrná cena jízdenky z Vídně do Prahy stojí 18 eur.

Radim  Jančura pokračuje ve svých úspěšných aktivitách v Rakousku novým projektem RegioJet Hotels – nakupuje hotely v Alpách. „Do Rakouska přinášíme nový koncept,“ řekl český podnikatel v rozhovoru pro web Export.cz. Profesionální management podle něj střídá unavené rakouské rodiny, které dosud hotely vlastnily.

ROHLÍK DÁL EXPANDUJE

Dalším příkladem úspěšného působení české firmyRakousku je internetový obchod s potravinami Gurkerl.at, tedy „okurčička“, které se na rakouském trhu daří. Firma se dále rozrůstá. Po Česku a Maďarsku se tak Rohlík úspěšně prosadil i v alpské zemi. Firma v zemi zvolila jinou strategii než v Česku, sází méně na online propagaci a spíš se snaží dostat do povědomí zákazníků například prostřednictvím reklamních plakátů. Ačkoliv se v současné době Gurkerl soustředí pouze na Vídeň a bezprostřední okolí, nevylučuje budoucí expanze do dalších rakouských regionů.

MATTONI UPEVŇUJE POZICI

Společnost Mattoni 1873 působí na rakouském trhu od roku 2007, kdy odkoupila zhruba čtvrtinový podíl společnosti Waldquelle Kobersdorf, druhého nejvýznamnějšího výrobce minerálních vodRakousku. V roce 2014 se pak stala 100% vlastníkem. Úspěšná akvizice i spolupráce s dceřinou společností Waldquelle umožnila také převzetí licenčního partnerství PepsiCo. Od ledna letošního roku se tak Mattoni 1873 stala hlavním výrobcem a distributorem nealkoholických nápojů PepsiCoRakousku a tím upevnila svou pozici největšího výrobce a distributora nealkoholických nápojů ve střední Evropě.

 

FOTOGALERIE

SÁZKA NA ZELENOU ENERGII

Environmentální technologie mají v Rakousku dlouhou tradici. Schválením zákona o obnovitelných zdrojích energie (EAG – Erneuerbaren Ausbau Gesetz) se alpská země přiblížila svým klimatickým cílům – dosáhnout do roku 2040 uhlíkové neutrality. Pokud se navíc Rakousku podaří do roku 2030 pokrýt veškerou výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, stane se v této oblasti evropským průkopníkem. Díky masovým investicím rakouských energetických společností do rozšiřování obnovitelných zdrojů, které mají do roku 2030 dosáhnout 28 miliard eur, by si na své mohly přijít i české firmy. Těm se otevírají možnosti v oblastech investic do přenosových soustav, zajišťování výstavby rozvodových sítí a efektivního systému uchovávání energií. Rakouská vláda bude dále investovat do využívání zelených plynů včetně vodíku, které by měly přispět k dekarbonizaci a ekologizaci průmyslu.

UNIKÁTNÍ ŘEŠENÍ Z BLANSKA

Příkladem úspěšných zakázek českých firemRakousku jsou dodávky vodních turbín pro rakouskou elektrárenskou firmu Verbund Hydro Power. Společnost Litostroj, která je součástí nadnárodní skupiny Energo-Pro se sídlem v Praze, se zde dlouhodobě významně podílí na výstavbách a rekonstrukcích vodních elektráren. Litostroj zároveň patří ke světové špičce v oblasti vývoje a výroby vodních turbín – vývoj a výzkum probíhá v Blansku, výroba pak  ve slovinské Lublani. Díky kvalitní výrobě a schopnosti dodat unikátní technická řešení „šitá na míru“ se firma dokázala uplatnit na tak náročném trhu, jakým Rakousko bezesporu je.

Rakouský zákazník je velmi náročný na kvalitu a má vysoké technické požadavky. Projekty, kam míří naše řešení, jsou mnohdy strategického významu a není zde prostor na chyby. Náš tým vývojářů a inženýrů patří k naprosté špičce. Navíc v Blansku disponujeme vlastní hi-tech hydraulickou laboratoří, která slouží nejen k ověřování našich řešení, ale také pro kvalitní výzkum a vývoj,“ říká Václav Černý, generální ředitel Litostroje.

Firmy Litostroj Engineering, která sídlí v Blansku, a Litostroj Power se sídlem v Lublani pak společně realizovaly v několika posledních letech více než desítku projektů v rakouských vodních elektrárnách. Ve všech případech se jedná o významné energetické zdroje, pro které je kvalita a účinnost dodávaného řešení naprosto klíčová. Příkladem takových projektů může být výměna reverzních turbín přečerpávací elektrárny Limberg ve známém turistickém a lyžařském středisku Kaprun ve spolkové zemi Salcbursko nebo projekty dodávek mohutných Kaplanových turbín do elektráren na Dunaji.

„Řešení šijeme zákazníkovi vždy na míru s důrazem na vysokou kvalitu, účinnost a také provozní vlastnosti. Ty jsou klíčové s ohledem na celosvětové navyšování výroby z obnovitelných zdrojů. Typickým příkladem jsou projekty přečerpávacích elektráren, na kterých pracujeme i se zmíněným rakouským výrobcem elektřiny Verbund. Naše turbíny tak putují do jejich strategicky významných elektráren Limberg, Rosshag nebo Reiseck. Přečerpávací elektrárna Häusling v rakouském Zillertalu, pro kterou jsme nově vyvinuli a dodali dvě oběžná kola Francisovi turbíny s celosvětově rekordním spádem 734 metry, vyrobí díky navýšené účinnosti o dva miliony kilowatthodin ročně více,“ dodává Václav Černý.

ČESKÉ STARTUPY JSOU VIDĚT

Rakousko patří čím dál více mezi oblíbené destinace českých startupů a zároveň se stává testovacím místem pro expanzi do dalších  zemí. Největšího úspěchu dosahují startupy, které se zabývají udržitelností a environmentálními technologiemi. Patří mezi ně Repairsys.at, Myco a Cyrkl, startupové platformy, jejichž hlavním motem je cirkulární ekonomika a ochrana životního prostředí. Startup Myco realizuje své ambiciózní plány a daří se mu konkurovat plastovým obalům. „I když jsou plasty skvělé materiály, do budoucna jsou neudržitelné a zatěžují ekosystém,“ říká zakladatel projektu David Minařík.

Boom v Rakousku zažívají i  startupy z oblasti informačních technologií. Ve Vídni již dobře známý startup Qerko nabízí služby pro rychlé placení účtů v gastronomii. ARBO Technologies z Brna se zase specializuje na sběr a analýzu dat o stavu mimolesní zeleně. Úspěšné jsou také startupy zabývající se softwarovými produkty pro zdravotnictví, které využívají umělou inteligenci a velká data. Český healthtec Datlowe nabízí technologii ke zlepšování prevence nemocničních infekcí, která byla uvedena do provozu v první hornorakouské nemocnici v Riedu. Na rakouský trh vstoupil nedávno v oblasti e-commerce i logistický startup DoDo, specialista na takzvanou dodávku poslední míle.

JAK POMÁHÁ AMBASÁDA

Velvyslanectví ve Vídni organizuje pravidelně za finanční podpory českých státních institucí projekty ekonomické diplomacie PROPED, které umožňují českým firmám seznámit se blíže s rakouským trhem. Příkladem je červnová mise zástupců rakouských měst a dopravních institucí v Brně. Svá řešení a produkty představily na akci firmy Herman, Cross Zlín a RCE Systems, které se zabývají inteligentními dopravními systémy, jež našly uplatnění ve veřejné dopravě nejen ve Vídni, ale i v Grazu.

Rakousko patří k předním evropským investorům ve výstavbě silnic a dálnic a právě vládní podpora modernizace a mobility v dopravě nabízí českým firmám zajímavé možnosti odbytu jejich inovativních produktů na tamním trhu. Českým firmám s inovativními produkty se otevírají lákavé možnosti exportu do Rakouska.

PAVLÍNA ŠRÁMKOVÁ, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR ve Vídni

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688