Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  12.12.2022 06:12:12

Střípky z trhu - rekordní dividenda VW za dveřmi, index Nasdaq přivítá nové emise

Na konci září úspěšně uskutečněná primární emise (IPO) akcií společnosti Porsche, v tomto týdnu vlastně přinese další dějství celého příběhu. Mateřský Volkswagen pořádá v pátek od 10 hodin v Berlíně mimořádnou valnou hromadu, která by měla posvětit rozdělení téměř poloviny získaných prostředků z IPO mezi akcionáře. V přepočtu se dočkají astronomických 232 mld. korun. Pro porovnání například domácí Komerční banka je trhem aktuálně oceněna na 124 mld. korun, dominantní ČEZ pak na 402 mld. korun...

Prodej téměř 114 mil. akcií Porsche za kurz 82,50 EUR přineslo Volkswagenu výnos takřka 9,4 mld. EUR. Vedle toho dalších 10,1 mld. EUR získala prodejem (s 25% cenovou prémií) dalších akcií Porsche do rukou Porsche Automobil Holding. Tedy společnosti, která je vlastně hlavním vlastníkem koncernu VW. Díky preferenčním akciím totiž ovládá z hlediska hlasovacích práv přes 53 %.

Valná hromada by zkrátka měla formálně posvětit vyplacení na každou ať už kmenovou či preferenční akcií VW mimořádnou dividendu 19,06 EUR. Tedy celkem 9,55 mld. EUR. Právně se vlastně ale nebude jednat o výnos ze zmiňovaného IPO, jelikož to se projeví v účetnictví VW až ve výsledcích za letošní rok. Volkswagen tedy nyní sáhne na účet „nerozděleného zisku“.

Akcie Volkswagen se s nárokem na dividendu budou obchodovat naposledy právě v pátek, když ex-date je stanoveno na pondělí 19. prosince. Fyzické výplaty se nicméně akcionáři pod stromeček nedočkají, ale VW je začne distribuovat až v pondělí 9. ledna.

Shodou okolností bude pátek 16. prosince pro automobilovou skupinu významný z dalšího důvodu. Po ukončení obchodování se totiž do prestižního indexu DAX zařadí akcie Porsche. Stane se tak jen necelé 3 měsíce po jejich debutu na trhu. Tak rychle se zatím žádný titul do indexu německých nejvýznamnějších společností nedostal. Své sehrála tržní kapitalizace free floatu, tedy volně obchodovaných akcií Porsche mezi běžnými investory, která je pro zahrnutí do DAXu rozhodující. Akcie Porsche se tak v indexu DAX ocitnou vedle akcií Porsche Automobil Holding a preferenčních akcií VW.

Ke kurzovému vývoji akcií Porsche možno zmínit, že se koncem týdne ocitly již téměř 10 % pod svými maximy. Zakončily totiž na 101,45 EUR, zatímco 22. listopadu se vyšplhaly na dosavadní maximum 111,70 EUR. Investorům z IPO zkrátka přinášely již více než třetinové zhodnocení. Trh automobilku oceňoval na více než 100 mld. EUR, aktuálně lze hovořit „jenů o 92,4 mld. EUR. I tak je právě stále cennější než celý mateřský koncern VW. Ten trh nyní oceňuje na 80,7 mld. EUR – preferenční akcie VW v pátek zakončily na 137,24 EUR, kmenové pak na 177,70 EUR. Ve vztahu k mimořádné dividendě lze tak aktuálně u nich hovořit o dividendovém výnosu 10,7 %, resp. 13,9 %.

Na jakou řádnou dividendu se akcionáři budou moci těšit v příštím roce, by mělo být odtajněno společně s reportem letošních hospodářských výsledků 14. března. Valná hromada, rozhodující o požitku, by se pak měla uskutečnit 10. května.

Změny ve složení indexu Nasdaq 100

Burza Nasdaqpátek zveřejnila pravidelnou každoroční obměnu svého hlavního indexu Nasdaq 100, který zahrnuje sto největších nefinanční společností obchodovaných na této burze. Aktuální zpráva může vyvolat při pondělní obchodování výraznější reakce investorů na akciích nakonec 13 společností. Řada velkých institucionálních investorů má své investice provázány právě s indexy, lze tak očekávat příslušnou úpravu portfolií. U vyřazovaných titulů lze tedy predikovat možný prodejní přetlak, zatímco nově zařazované tituly se mohou více ocitnout v hledáčku nakupujících.

Po páteční seanci index Nasdaq 100 opustí následujících dokonce 7 společností: VeriSign (VRSN), Skyworks Solutions (SWKS), Splunk SPLK), Baidu (BIDU), Match Group (MTCH), DocuSign (DOCU) a NetEase (NTES).

Naopak do indexu se dostane 6 titulů: CoStar Group ( CSGP), Rivian Automotive (RIVN), Warner Bros. Discovery (WBD), GlobalFoundries (GFS), Baker Hughes ( BKR) a Diamondback Energy (FANG).

Doplnit lze, že při páteční seanci lze obecně očekávat nadprůměrnou likviditu, jelikož nastane tzv. quadruple witching. Tedy pravidelná čtvrtletní exspirace všech derivátových produktů.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688