Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.12.2022 15:27:45

Počasí: Přechodně zima. Celodenní mrazy a místy sněžení

Zimní krajina se sněhem a polojasným počasím

V neděli definitivně na území naší republiky převládla zima. Velká část Česka dostala menší či větší sněhovou pokrývku, míst bez sněhu nakonec zůstalo víc, než se čekalo. Vydatné sněžení zasáhlo hlavně východ republiky, jinak se oproti předpokladům odsunulo dál na Slovensko a do Polska. V dalších dnech se ještě místy sněžení objeví. Padat sníh by měl na Vysočině a kolem hor a vrchovin obecně, nejvíce opět na severovýchodě a severu.

Zatímco srážek bude pozvolna ubývat, teploty zamíří dolů. Na noc i výrazně. Kde se v dalších dnech na noc vyjasní a zároveň tam bude ležet sněhová pokrývka, může být do rána -10 °C (v údolích kolem hor a vrchovin i -13 °C). Taky přes den se udrží mráz. Celodenní mrazy budou znamenat započítání ledových dnů. To jsou dny, kdy teplota vůbec nestoupne na 0 °C a výš. V nížinách bude přes den kolem -1 °C, od středních poloh potom -4 °C.

Začnou zamrzat vodní plochy, prozatím na ně ale určitě nevstupujte. Oblevu nyní modely čekají hned do čtvrtka, bude se však týkat hlavně vyšších vrstev atmosféry, kam by se měl dostat teplý vzduch. U země bude po mrazech promlouvat inverze a teplá fronta může přinést mrznoucí srážky. Vypadá to na mix sněžení, mrznoucího deště i nemrznoucího deště. Na vývoj si počkáme. Přestože aktuální zimní vpád je docela výrazný, modely v dalším průběhu prosince čekají spíše teplo, hlavně ve výšce, kde se určuje ráz zimního počasí.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude zataženo. Zpočátku místy sněžení, na horách na severu a severovýchodě trvalejší a vydatnější. Teploty -4 až 0 °C.

V úterý bude polojasno, na severovýchodě oblačno až zataženo, na horách místy sněžení. Teploty -5 až -1 °C. Ráno na sněhu a v údolích až -12 °C při vyjasnění.

Ve středu bude zataženo až oblačno, od jihozápadu občasné sněžení, mrznoucí déšť, déšť. Teploty -5 až -1 °C, na jihu i 1 °C. Na severu ráno až -13 °C při vyjasnění.

Od čtvrtka bude zataženo až oblačno, místy sněžení, mrznoucí déšť, déšť podle situace, jaká převládne ve výšce nad zemí. Upřesníme. Teploty -4 až 0 °C, na jihu tepleji, kolem 2 °C.

Počasí 12.12.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty