Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.12.2022 14:35:43

Pražská burza zažívá nejdelší negativní šňůru od července. V týdnu nepřidala jediná emise, což burza nepamatuje od konce září. V očekávání aktualizace indexů

  • akcie PHOTIN ENERGY se ve Frankfurtu nově obchodují také již v elektronickém systému Xetra
  • Nadace ERSTE navýšila podíl v bance na nejvyšší úroveň od července
  • GEN DIGITEL vyplatí ve středu akcionářům čtvrtletní dividendu 0,125 USD
  • po páteční seanci proběhne pravidelná čtvrtletní aktualizace indexů

Pražské burze se v týdnu opět nedařilo. Až v pátek dokázala o procento posílit, když již za sebou měla osm ztrátových seancí v řadě. Index PX tak oproti předchozímu pátku nakonec odepsal „jen“ 2,13 % na 1 173 bodů. Pražská burza každopádně ztratila 4 týden v řadě, což naposledy zaznamenala v úvodu léta. Poslední dny tentokrát vlastně v kontextu negativního sentimentu na zahraničních trzích. Zejména na Wall Street si investoři zpět začali uvědomovat rizika budoucího ekonomického vývoje v návaznosti na dále se zpřísňující politiku centrálních bank, resp. růst úrokových sazeb.

Nejztrátovějším titulem se staly v týdnu akcie PHOTON ENERGY, které nedokázaly posílit již čtvrtý týden v řadě. Obdobně jsou na tom pro index PX váhově násobně významnější „konkurenční“ akcie ČEZ. Na oba tituly přitom teoreticky mohly pozitivně působit na burzách přetrvávající vysoké ceny elektřiny. Domácí energetický titul však především nadále tíží vliv dvojího zdanění a někteří investoři byli ochotni prodávat až za 732,50 . Tedy již v blízkosti říjnových intradenních minim, kdy se titul obchodoval v nejistotě, zda windfall tax na společnost účetně „nepadne“ již za tento rok. Zkrátka titul se opět takřka ocitl zpět na úrovních z loňského úvodu prosince. Čtvrteční nadprůměrný objem obchodů na titulu u „minim“ nicméně naznačoval zastavení poklesu. Silná poptávka zkrátka absorbovala prodejní příkazy v návaznosti jistě na vidinu očekávané rekordní dividendy z letošního zisku, indikující na titulu nezvyklý výrazný dvouciferný dividendový výnos.


V domovské Vídni již nezvykle dva týdny bez přestávky vykreslují na grafu jen červené svíce akcie VIG, které se tak ocitly na 1,5měsíčních minimech. Titulu tak nijak nepomohl aktualizovaný pohled agentury S&P, která pojišťovně potvrdila vysoký rating „A+“ navíc se stabilním výhledem. Druhý rakouský titul ERSTE se začal více vzdalovat v reportech opakovaně zmiňované výrazné rezistenci u 30 EUR. Aktuální data akcionářské struktury poodkryla, že titul v listopadu svými nákupy teoreticky podporovala také Nadace ERSTE. Zvýšila totiž podíl z 5,71 % na 5,78 %. Na druhou stranu akcie „mizely“ z účtu partnerských spořitelen či zaměstnanecké nadace. U titulu se hledí, zda se podaří dokončit akvizici padlé ruské Sberbank. Oba tituly u nás každopádně v přepočtu negativně ovlivňovala dále sílící koruna, která se k EUR ocitala pod úrovní 24,30. Tedy vlastně na nejsilnějších úrovních od úvodu února.

Domácí bankovní tituly rovněž ztratily, nicméně u akcií MONETA šlo spíše nadále hovořit o oscilaci u předchozích úrovní. Poodkrytá akcionářská struktura neukázala na listopadové změny, resp. na účtech největších vlastníků v CDCP tentokrát ke změnám nedošlo. V minulém reportu ke zmiňované technické hranici u hladiny 640-650 zamířily akcie KB. Páteční růstová seance naznačila, že zde nejspíše nyní právě nacházejí podporu.

U akcií PILULKA se naopak dá říci, že technické hranice neudržely, resp. zatímco se v listopadu odrazily od úrovní 660 , v týdnu se obchodovaly již i za 650 . Tedy nejníže od ledna 2021. Firmou v týdnu oznámený start byznysu také v Maďarsku a Rakousku byl vlastně jen očekávanou dříve indikovanou událostí.

Zmínit možno akcie GEN DIGITAL, které zaznamenaly na pražské burze ve čtvrtek za nízké likvidity svá minima na 524 . Na titul u nás negativně v přepočtu působí dále sílící koruna k dolaruhranici 23. Na domovském trhu Nasdaq titul každopádně oddychoval z předchozích nárůstů. Každopádně firma se v týdnu prezentovala hned na dvou investorských konferencích, což se může v následujícím období na titulu pozitivně projevit.

Jediným titulem, který v týdnu nakonec neutrpěl ztráty, se staly akcie PHILIP MORRIS. Ve čtvrtek se nicméně nejprve ocitly na více než měsíčních minimech. Výsledkyúterý ukončené distanční valné hromady rozhodující o změně stanov, firma zveřejní až před Vánoci. Vzhledem k majoritnímu akcionáři nicméně, tradičně jako při jakémkoliv rozhodování, nelze čekat překvapení.


Plánované firemní zprávy nejsou v týdnu na programu. Za zmínku stojí především očekávané pravidelná aktualizace regionálního indexu CECE, tak indexu PX. V pátek lze zkrátka očekávat v závěrečné aukci tradičně nadprůměrnou aktivitu/likviditu. U domácího indexu lze očekávat především redukci vah akcií KB a ERSTE, u nichž se drží na nadlimitních 20 %. V kontextu kurzového vývoje emisí si zejména rakouský titul dokázal váhově polepšit již na rekordních více než 25 %. Pražskou burzu tedy aktuálně ovlivňuje více než z čtvrtiny. Váhově by si nejspíše měly naopak zpět polepšit akcie ČEZ, u nichž se nyní váha pohybuje na podprůměrných 14,9 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688