Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Nové technologie  |  09.12.2022 13:22:15

Česká firma s umělou inteligencí 24 Vision získala investici 37,5 milionu korun

Česká firma s umělou inteligencí 24 Vision získala investici 37,5 milionu korun

Česká firma 24 Vision, jejíž nástroj odhalí až 99 procent chyb v automobilové výrobě, získává na svůj další rozvoj investici 37,5 milionů korun. Díky financím od fondů Y Soft Ventures, Nation 1 a skupiny QPAG se může 24 Vision soustředit na vývoj škálovatelného produktu a expanzi na mezinárodní trh.

Technologie 24 Vision již nyní detekuje vady ve výrobě u největších hráčů v automobilovém průmyslu, díky čemuž si získala důvěru také mezi globálními hráči. V řádu sekund zkontroluje celý produkt a to 10× spolehlivěji než lidské oko. Díky strojovému učení ​​dokáže najít nejen konfigurační vady, ale i těžce viditelné defekty. Produkt s potenciálem pro využití v dalších segmentech zaujal hned několik investorů.

„V automotive se vyrábí i tisíce různých variant produktů a ohlídat výrobu všech je pro řadu strojů obtížné, natož pak pro člověka. S vizí vyřešit tento problém, který trápí prakticky celý trh, jsme 24 Vision zakládali,“ říká výkonný ředitel 24 Vision Martin Hriško.

„Dnes naše řešení dokážeme vzít a napojit skoro na jakoukoli sériovou výrobu. Učíme systém rozeznat podobu výrobků se všemi variantami a specifiky zákazníka. To nám umožňuje snadné nasazení systému ve variabilní výrobě,“ dodává za 24 Vision ředitel technického úseku Martin Cviček.

Technologie využívá i Škoda Auto

V současnosti má 24 Vision nasazené řešení pro kontrolu automobilových dveří, palubních desek, sedaček a malých lakovaných komponent. Technologii aktuálně využívá největší tuzemská automobilka Škoda Auto a dále společnosti Brose CZ nebo společnosti ze skupiny Hyundai Motor Czech. Další automobilky a výrobci o ni jeví zájem v rámci pilotních projektů.

Škálovatelnost a univerzálnost produktu vidí jako hlavní konkurenční výhodu i lead investor Y Soft Ventures. „Startupy, které využívají počítačové vidění pro kontrolu kvality, začínají standardně jako projektový business, který se ale špatně škáluje. 24 VISION už si touto fází prošlo a teď ví, jak se přepnout na škálovatelný business model,“ popisuje investici Lukáš Konečný, junior partner Y Soft Ventures.

Do portfolia dalšího spoluinvestora, skupiny QPAG, spadá také firma 100% REWORK, která je v Česku lídrem v poskytování služeb v oblasti kvality. Podle Martina Hriška vidí představitelé obou společností v možné spolupráci velký potenciál.

Investici plánuje 24 Vision využít k vývoji škálovatelného produktu, který umožní snadné nasazení na mezinárodním poli. „Naše umělá inteligence má do budoucna v podstatě neomezené možnosti a oborů, kde je potřeba eliminovat lidské chyby, je mnoho. Naší vizí je vyvinout snadno nasaditelný produkt, který zcela zásadně eliminuje výskyt neodhalených vad a defektů ve výrobě,“ dodává Martin Hriško.

O SPOLEČNOSTECH

24 VISION a. s.

Společnost 24 VISION byla založena v roce 2019 a navázala na předchozí pětiletý vývoj v mateřské firmy TINT. U zrodu stáli tři zakladatelé, Martin Cviček (CTO), Martin Hriško (CEO) a Zdeněk Neustupa (System Architect), kteří vypracovali z uživatelského řešení komplexní produkt 24 VISION. Společnost se zařadila mezi startupy a prošla akceleračním programem Startup Yard, následně získala svou první investici.

O nástroji 24 VISION

Řešení od 24 VISION využívá neuronové sítě a umělou inteligenci. V reálném čase snímá produkt přímo na výrobní lince. Zpracuje až 100 snímků za sekundu a s více než 99% spolehlivostí kontroluje jak viditelné defekty, tak správnost konfigurace daného výrobku. Do výrobní linky se zapojí už s přednaučenou databází běžných vad a dál funguje na principu strojového učení a databázi rozšiřuje o vady specifické pro konkrétního zákazníka.

Y Soft Ventures

Y Soft Ventures představuje venture kapitálové křídlo založené společností Y Soft Corporation, a.s. v roce 2014. Jeho cílem je poskytnout začínajícím podnikům ve střední a východní Evropě potřebný kapitál, zdroje a odborné znalosti, které jim umožní rychlý přístup na globální trh. Investiční platforma Y Soft Ventures pomáhá zrychlovat technologický růst dalších inovativních firem, zejména v oblastech IoT a hardwarových řešení pro B2B trh.

Nation 1

Investiční fond Nation 1 podporuje projekty se zaměřením na finance, umělou inteligenci, e-commerce, digitalizaci nebo cestování, které vznikají v Česku a mají globální ambice. Jde o fond založený v Lucembursku s pevně danou investiční strategií a horizontem 10 let.

Skupina QPAG s.r.o.

Skupinu QPAG tvoří společnosti 100% REWORK, 100% REWORK Plus, TM Technik a WORKSPOT. Společným cílem firem je být partnerem v oblasti zajištění kvality produkce. Česká společnost 100% REWORK, která má po celé ČR šest plně vybavených provozů, poskytuje služby v oblasti kontroly kvality. Kromě vizuální kontroly dílů nabízí i odborné činnosti, jako jsou školení, audity a měřicí servis.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688