Export (export.cz)
Ze světa  |  09.12.2022 09:23:04

Česko míří k posílení vztahů s Afrikou a Indo-Pacifikem

ČESKO MÍŘÍ K POSÍLENÍ VZTAHŮ S AFRIKOU A INDO-PACIFIKEM

Význam Afriky a zemí Indo-Pacifiku v současné době rychle roste. Zvětšuje se i jejich vliv na dění v Evropě a vlastně celém propojeném světě. Směrem k aktivnější spolupráci se zeměmi Afriky a Indo-Pacifiku nedávno pokročilo také Česko. Vláda schválila dvě národní strategie, které nastiňují, kam by se mohly vztahy s oběma regiony v budoucnosti ubírat.

Ilustrace: Shutterstock

Česko se tím přihlásilo nejen k posilování volného obchodu a společného řešení globálních otázek, ale definovalo také směry spolupráce v oblastech bezpečnosti, surovinové diplomacie, zemědělství nebo také zdravotnictví.  Ze strategií je patrná ambice porozumět potřebám našich partnerů na straně jedné a odhodlání spolupracovat na globální prosperitě, bezpečnosti, životu v lidské důstojnosti na straně druhé. Oba dokumenty pokrývají i oblasti akademické, vědeckotechnické a bezpečnostní spolupráce a odrážejí prioritu vlády v oblasti dodržování lidských práv.

Texty jsou výsledkem široké diskuse s podnikatelskými reprezentacemi, nevládním i vládním sektorem a akademickou obcí. V tomto smyslu platí, že nastolená debata musí pokračovat. Praktické kroky, programy a aktivity, které budou směřovat k jejich naplnění, budou rozhodovat o výsledku. Nesmí se tedy stát, aby z obou dokumentů zůstalo zbytečné cvičení několika desítek nadšenců, kteří text vytvářeli. Rozhodující budou činy.

GLOBÁLNÍ HRÁČ AFRIKA

Afrika je u nás často zobrazována jako kontinent konfliktů, chudoby a humanitárních krizí. Přitom se dávno jedná o nesmírně dynamický a různorodý kontinent nabízející ekonomické příležitosti a řadu inspirací, s rostoucí střední třídou a upřímnou snahou obyvatel Afriky o vlastní perspektivu a prosperitu. Afričané často zdůrazňují, že pro úspěšné vztahy je třeba pochopit rozdílnou historii padesáti čtyř států, historický příběh každé jednotlivé země, který sahá hluboko do předkoloniální éry s řadou významných etnických, náboženských i obchodních východisek. Právě empatie a pochopení této skutečnosti byly důležitým momentem, jak ke strategii spolupráce s africkými zeměmi přistoupili její autoři.

Podíváme-li se na výsledky českých firem na těchto trzích, pak z hlediska přidané hodnoty převyšuje náš export do EU, navíc v poslední době se dařilo propojovat naše humanitární angažmá s rozvojovou, ekonomickou a bezpečnostní diplomacií. I přes zásah pandemie se český export do Afriky za posledních 10 let zdvojnásobil, v roce 2021 dosáhl 53 miliard korun. V porovnání s exportem do ostatních regionů je jen o 10 miliard nižší než do Číny, o 33 miliardy vyšší než do Indie nebo o 36 miliard vyšší než do Jižní Ameriky. V případě Afriky se navíc se můžeme pochlubit mnohem vyrovnanější celkovou obchodní bilancí.

Strategie pro Afriku definuje oblasti, které jsou perspektivní pro vzájemnou spolupráci. Jedná se o příležitosti, které generuje mimořádný ekonomický růstový potenciál Afriky, a které ještě podtrhuje potřeba nalézat nové ekonomické vztahy. Důležitost ekonomické spolupráce s Afrikou umocňuje také ruská agrese na Ukrajině a její celosvětové hospodářské dopady, které nutí Českou republiku přenastavit svou energetickou a surovinovou politiku, včetně diverzifikace dodavatelů. Mnoho afrických zemí má značné zásoby nerostných surovin, ať už se jedná o tradiční nerostné suroviny, jako jsou ropa či zemní plyn, nebo celou škálu strategických kovů, které jsou klíčové pro high-tech průmyslová odvětví.

Afrika je ve skutečnosti dynamický a různorodý kontinent, nabízející ekonomické příležitosti, píše Martin Tlapa. Foto: MZV

OD KYBERBEZPEČNOSTI PO ROZVOJ VENKOVA

Perspektivní oblastí pro působení Česka na africkém kontinentu je také rozvoj kybernetické bezpečnosti a s ním spojené posilování širší bezpečnostní spolupráce s africkými státy. Česká republika je připravena pomoci africkým partnerům zvyšovat jejich odolnost proti kybernetickým útokům a přispět tak k jejich úspěšnému boji proti kybernetické kriminalitě.

Jako další důležitou oblast spolupráce strategie definuje zemědělství a rozvoj venkova, což jsou oblasti, na které se Česko dlouhodobě zaměřuje ve dvou prioritních zemích zahraniční rozvojové spolupráce v AfriceEtiopii a Zambii. Rozvoj produktivnějšího agrárního sektoru jde ruku v ruce s potřebou posilovat odolnost afrických partnerů vůči negativním dopadům klimatických změn. Dobrou referencí pro projekty v infrastruktuře jsou realizované zakázky českých firem při výstavbě mostů v Ghaně či letištěSenegalu.

Naší vizí v Africe je přispět k tomu, aby byla stabilním, prosperujícím, zdravým a vzdělaným kontinentem. Podpora prosperity a stability bude probíhat zejména prostřednictvím nástrojů ekonomické a rozvojové diplomacie. K trvalejší ekonomické přítomnosti České republiky v zemích Afriky je zapotřebí aktivně prosazovat české technologie, vyspělá a komplexní řešení a know-how, které by měly být součástí i rozvojových projektů financovaných z prostředků EU.

Nová strategie zdůrazňuje, že k úspěšnému působení českých firem na africkém kontinentu je nezbytná aktivní diplomacie a pomoc státu. A to především v podobě posílení finančních nástrojů na podporu exportu. Můžeme uspět, pokud české firmy a sektorové asociace v Africe dokážou nabídnout komplexní řešení pro jednotlivá odvětví, nikoliv pouze dílčí produkty. Tento přístup je cestou k vybudování silných bilaterálních vazeb s africkými partnery, umožňuje i snazší zapojení do mezinárodní rozvojové pomoci a pomáhá českým firmám participovat na větších projektech mezinárodních organizací. Realizované projekty českých firem navíc zvyšují naší šanci vysvětlovat a prosazovat naše zahraničně politické priority u jednotlivých vlád zemí Afriky.

Slavnostní otevření „českého letiště“ Saint-Louis v Senegalu se uskutečnilo letos v létě. Foto: Velvyslanectví ČR v Dakaru

INDO-PACIFIK: CENTRUM SVĚTOVÉHO OBCHODU

Schválením Strategie pro spolupráci s Indo-Pacifikem se stalo Česko po Francii, Německu a Nizozemsku čtvrtou členskou zemí Evropské unie s vlastním strategickým rámcem pro spolupráci se zeměmi tohoto regionu. Indo-Pacifik je již nyní centrem světového obchodu, neboť tudy vedou klíčové obchodní a námořní trasy. Země regionu dohromady tvoří 42 % světového HDP, žije zde bezmála 60 % světové populace a z hlediska nominálního HDP zde nalezneme 5 z 15 největších ekonomik světa. Jedná se navíc o jeden z nejrychleji ekonomicky rostoucích regionů světa s ročním průměrným růstem HDP kolem 5 %. Státy Indo-Pacifiku, a především Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), jsou pro Česko významným exportním trhem s potenciálem dynamického růstu. V posledních letech překračuje celkový český vývoz do této oblasti 20 miliard korun.

Naplňování národní strategie naváže na české předsednictví v Radě EU, pro které se Indo-Pacifik stal jednou z geografických priorit. Strategie vznikala a bude vyhodnocována v úzké spolupráci s dalšími resorty a definuje 17 cílů, díky nimž by se naše země měla v regionu stát viditelnější, známější a úspěšnější. Půjde o podporu českých firem, českých řešení a nápadů či přímých zahraničních investic do regionu Indo-Pacifiku. Česko se zde může opřít o dobře vystavěnou síť svých zastupitelských úřadů a tradičně dobré jméno.

Podobně jako v případě Afriky vyzdvihuje i tato strategie aktivní surovinovou diplomacii a zdůrazňuje energetiku jako perspektivní obor. Mnoho zemí Indo-Pacifiku disponuje značným nerostně surovinovým bohatstvím a Česká republika má v regionu díky dobrému jménu výhodnou výchozí pozici. Energetika a těžební průmysl generuje také řadu příležitostí pro české firmy, které jsou v těchto sektorech schopny nabídnout indo-pacifickým partnerům na sebe navazující řetězec technologií a řešení a pokrýt tak celý cyklus surovinového průmyslu.

regionech Afriky a Indo-Pacifiku chceme být zkrátka více vidět. Naším cílem je vybudovat si v těchto perspektivních regionech pozici atraktivního a důvěryhodného partnera.  A s touto vizí budeme aktivně podporovat české firmy, pracovat na společných projektech a budovat dlouhodobá partnerství jak na vládní, tak nevládní a komerční úrovni. Podmínkou úspěchu je zvládnutí našich aktivit především aktivními manažersky pojatými službami ekonomické diplomacie, která bude empatická, vyjde z potřeb partnerů a bude prosazovat hodnoty spojené s lidskou důstojností. Spojíme-li tyto kroky s odpovědí na otázku, co se můžeme my přiučit od Afričanů, či obyvatel Indo-Pacifiku, můžeme uspět! Rozhodovat budou ale výsledky. Jak koneckonců říká asijské přísloví – slovy se rýže neuvaří.

MARTIN TLAPA, náměstek ministra zahraničních věcí

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688