Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.12.2022 07:49:39

Růst amerických průmyslových cen zvolňuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Druhá polovina týdne patří z hlediska nově zveřejněných dat k těm chudším. Dnešek nabídne pouze data z USA. Růst tamních cen průmyslových výrobců by měl v meziročním vyjádření dále zvolnit z říjnových 8,0 % na 7,0 % v listopadu. Ke zmírnění cenové dynamiky by podle našeho odhadu mělo dojít i v meziměsíčním vyjádření. Přispět by k tomu měla slabší globální poptávka i levnější vstupy. Spotřebitelský sentiment podle Michiganské univerzity zůstane na nízkých úrovních z předchozích měsíců.

Spotřebitelský sentiment v USA zůstává nízký

Stejně jako včerejšek toho ani dnešek z hlediska nově zveřejněných makroekonomických dat moc nenabídne. Na programu jsou v podstatě pouze statistiky z USA o vývoji výrobních cen a spotřebitelské důvěry. Americké ceny průmyslových výrobců podle našeho odhadu po přechozím růstu o 0,2 % v listopadu meziměsíčně stagnovaly. To by mělo být v souladu s již pozorovaným zpomalením růstu cen zboží vlivem snižující se globální poptávky a s poměrně výrazným poklesem cen energetických komodit. V meziročním vyjádření by i díky vyšší srovnávací základně mělo dojít ke snížení cenové dynamiky z 8,0 % na 7,0 %. Zatímco tlaky na růst cen zboží již v americké ekonomice postupně chladnou, v případě služeb se toto prohlásit úplně nedá. Významný vliv na to má napjatý trh práce, a to navzdory velmi nízkému spotřebitelskému sentimentu. Ten měřený ukazatelem od Michiganské univerzity by měl za prosinec zůstat oproti předchozímu měsíci zhruba beze změny, a tedy i poblíž rekordně nízkých úrovní.

Maďarská inflace znovu výrazně zrychlila

Hlavní měnový kurz eura k americkému dolaru včera nenašel jednoznačný směr vývoje. Celý den se pohyboval v úzkém pásmu kolem 1,051 USD/EUR. Dění na finanční trzích nenabídlo významnější kurzotvorné stimuly. Z globálně sledovaných makroekonomických dat byly zveřejněny pouze americké počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden. Ty se však vyvíjely zcela v souladu s očekáváními, a nadále tak setrvaly na nízkých úrovních mírně nad 200 tis.

Ve středoevropském regionu byl vývoj rozličný. Nejvýraznější pohyb zaznamenal maďarský forint, který proti euru oslabil o skoro 2 % k 418 HUF/EUR. Důvodem byla překvapivě vysoká inflace za listopad, která se v meziročním vyjádření zvýšila z 21,1 % na 22,5 %, zatímco finanční trh očekával 22,0 %. Vliv na to měly především dražší potraviny a vyšší jádrová inflace. V prosinci lze navíc předpokládat další akceleraci cenového růstu v důsledku maďarskou vládou tento týden zrušených cenových stropů na pohonné hmoty. Tamní inflace by tak vlivem toho mohla v prosinci vystoupat až k 25 %. Kurz polského zlotého se včera držel poblíž úrovní z předchozího dne.

Česká koruna během včerejšího dopoledne mírně oslabila. Proti euru ztratila přibližně 0,15 % své hodnoty, když se její kurz posunul k 24,32 CZK/EUR. Listopadová stagnace podílu nezaměstnaných osob na 3,5 % byla v souladu s očekáváními. Více jsme data z tuzemského trhu práce komentovali zde https://bit.ly/3Hk4Og7. Vliv na oslabení koruny tak spíše mohl mít rozhovor viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové pro DVTV. V něm sice opět zmínila, tak jak již několikrát v minulosti, že nečekaně silný růst mezd by mohl být důvodem pro další zvýšení úrokových sazeb, zároveň však z jejích vyjádřeních vyplývá, že šance na další růst sazeb se díky poslednímu vývoji ekonomiky snížila. Viceguvernéka ČNB zopakovala také to, že současná úroveň úrokových sazeb je dostatečná ke zkrocení inflace. My s dalším zvyšováním úrokových sazeb nepočítáme a přepokládáme stabilitu repo sazby na současných 7 % nejméně po celé první pololetí příštího roku. Více o našem výhledu na příští rok píšeme zde: https://bit.ly/3BnCd5B.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688