mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.12.2022 03:38:00

Malajsie posiluje protipovodňová opatření

Malajsie posiluje protipovodňová opatření

07.12.2022 / 09:02

Po staletých povodních, které v roce 2021 postihly Malajsii a zejména svazový stát Selangor, nacházející se v okolí hlavního města Kuala Lumpur, se veřejná správa na všech úrovních soustředí na posílení ochrany proti povodním. Projekty v přepočtu za 60 mld. představují i příležitosti pro možné uplatnění českých vodohospodářských firem a jejich řešení.

Selangor v současnosti připravuje Strategii na výzkum a implementaci projektů, které mají za cíl vzájemně propojit řeky a jezera a vytvořit tak schéma propojených vodních zdrojů v jakési kaskádě. Ta by pomohla zadržet vodu v obdobích sucha a naopak navýšit retenční kapacitu během povodní. V samotném Selangoru je asi 98 jezer, která nejsou napojena na žádné říční systémy. Po realizaci ambiciózního projektu by tak mohly být použity jako nárazník pro retenci vody v době povodní a pro zásobování vodou v době sucha. Tento propojený systém je první svého druhu v Malajsii a úřad zodpovědný za protipovodňovou ochranu – Drainage and Irrigation Department (Úřad pro meliorace a zavlažování) již jmenoval konzultanta, který dostal zpracování strategie za úkol.

V Selangoru jsou tři povodí, jmenovitě povodí Sungai Klang, povodí Sungai Langat a povodí Sungai Selangor. Implementace strategie tudíž bude provedena ve 3 fázích po dobu dalších 10 let, přičemž první fáze bude zahrnovat 21 jezer. Dle plánu by měla být dokončena do roku 2025, v očekávání sucha predikovaného malajsijskými klimatology v roce 2026. Implementace strategie bude zároveň rozdělena do několik projektů realizovaných různými agenturami, které zahrnují okamžitá, střednědobá a dlouhodobá opatření.

Malajsie si je vědoma zvýšených nároků na protipovodňovou ochranu. Ostatně již v původním rozpočtu, který byl schválen vládou na rok 2023 v říjnu 2022, bylo oznámeno vyčlenění v přepočtu 60 mld. na zmírnění dopadů povodní. To je oproti současné pětiletce (20212025) 12ti násobný nárůst. Nově zvolený ministerský předseda Seri Anwar Ibrahim pak v jednom ze svých prvních proslovů oznámil, že zakázky udělené napřímo předchozí vládou, budou zrevidovány a nově vysoutěženy.

Povodně

Ale zpátky k Selangoru. Speciálně pro tento federální stát schválila malajsijská vláda alokaci 20 mld. prostřednictvím již zmíněného Úřadu pro melioraci a zavlažování (DID). Investice zahrnuje 10 mld. pro práce na povodí řeky Sungai Langat, 6,5 mld. na povodí řeky Sungai Klang a cca 1 mld. pro město Meru na programy zmírnění povodní a také RM800mil na posílení protipovodňové stěny podél Sungai Klang. Dalších asi 3,5 mld. investuje sám Selangor do prohloubení a rozšíření koryta řeky Sungai Klang, a to na 56 km dlouhém úseku řeky, od hranice hlavního města Kuala Lumpur až po námořní přístav Port Klang. Další finance jsou narozpočtovány místními municipalitami, a to nejen v Selenagoru, ale napříč celou Malajsií. Např. městská rada Shah Alam, města nejvíce postiženého povodněmi v 2021, vynaloží v příštích sedmi letech 1,5 mld. na modernizaci odvodňovacích systémů a výstavbu hrází a čerpacích domů v okolí Shah Alam, včetně nové přehrady Taman Sri Muda.

Malajsie, která se s nerovnoměrnou distribucí srážek potýká již nějakou dobu, přeřazuje na vyšší rychlostní stupeň, a přikročuje od slov k činům. Obrovské veřejné zdroje, které pro tento sektor vyčlenila, jsou toho dokladem. Stejně tak jako rekordní zájem zahraničních firem o účast na veletrhu Asia Water 2022, který se koná od 7. do 10. prosince 2022 v Kuala Lumpur.

Milan Dostál, obchodní rada, Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688