Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  07.12.2022 15:35:51

Vláda rozhodla o zvýšení platů vojáků a policistů a prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem

Vláda premiéra Petra Fialy na svém zasedání ve středu 7. prosince 2022 prodloužila dočasnou ochranu hranic se Slovenskem o dalších 14 dní. Kabinet schválil rovněž zvýšení platů vojákům, policistům a dalším příslušníkům bezpečnostních sborů a humanitární pomoc pro Ukrajinu a Afghánistán.

Vláda rozhodla o zvýšení platů policistů a dalších příslušníků bezpečnostních sborů. Od 1. ledna 2023 se základní tarify v třídách 1 a 2 zvýší o 17 %. Ve třídách 3 až 11 pak o 10 %. Důvodem pro zvýhodnění tarifních tříd 1 a 2 je záměr zvýšit nástupní platy na úroveň alespoň 30 tisíc korun před zdaněním. Opatření má pomoci zvýšit konkurenceschopnost bezpečnostních sborů a snížit odchodovost zkušených příslušníků. Navýšení platů se týká rovněž vojáků. Pro hodnosti svobodník až armádní generál se tarify zvyšují o 10 %. Na služební platy vojáků tak nově půjde o cca 1,9 miliardy korun více.

Ministři se shodli na prodloužení dočasně zavedených kontrol na hranicích se Slovenskem kvůli situaci v oblasti nelegální migrace o dalších 14 dnů, tedy do 27. prosince 2022. Znovuzavedení ochrany na hranici trvá od 29. září, za tu dobu se Policii ČR ve spolupráci s Celní správou podařilo odhalit přes 9 000 nelegálních migrantů a zadržet 117 převaděčů. Důvody, proč vláda toto původně desetidenní opatření vyhlásila, nadále trvají. Kabinet proto současně rozhodl, že na hranicích budou Policii ČR i nadále pomáhat příslušníci Armády ČR a Celní správy ČR. Počet vojáků zůstává stále maximálně 80, počet celníků se z maximálního počtu 60 snižuje na 30.

Vláda dále rozhodla o humanitární pomoci Ukrajině a Afghánistánu. Jedná se o celkem tři peněžní dary v celkové výši téměř 71 milionů korun. Dva dary jsou určené pro Ukrajinu, kdy 20 milionů obdrží město Znamjansk na zajištění mobilního ubytování pro vnitřně vysídlené obyvatelstvo. Více než 30 milionů pak získá ukrajinské Ministerstvo zdravotnictví na zajištění mobilní zdravotní péče.

Do Afghánistánu zamíří peněžní dar ve výši 20 milionů korun určený Zvláštnímu svěřeneckému fondu OSN pro Afghánistán. Peníze jsou určeny pro zajištění základních potřeb obyvatel, posilování odolnosti komunit a podporu místních ekonomických aktivit. Více v tiskové zprávě Ministerstva zahraničních věcí.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-7--prosince-2022-201463/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688