Export (export.cz)
Auto Moto  |  07.12.2022 15:20:47

Turecko představilo nové elektroauto, chystá také další továrny na baterie

TURECKO PŘEDSTAVILO NOVÉ ELEKTROAUTO, CHYSTÁ TAKÉ DALŠÍ TOVÁRNY NA BATERIE

Turecko, jeden z největších evropských výrobců automobilů, přitahuje pozornost svými investicemi do elektromobility. Byla spuštěna sériová výroba prvního tureckého elektro SUV pod značkou Togg, chystá se několik nových továren na lithium-iontové baterie.

Foto: Shutterstock

Výrobní linka automobilky Togg se nachází ve městě Gemlik v regionu Bursa a byla slavnostně uvedena do provozu v letos v říjnu. Na karoserii spolupracovala společnost TOGG s italskou designérskou firmou Pininfarina. Turecká vláda oznámila, že vozidla Togg budou osvobozena od části daní, kterými jsou v Turecku standardně zatíženy konvenční automobily. K prodeji by nové elektro SUV mělo být připraveno již v prosinci tohoto roku. Jeho cena však zatím není jasná. SUV Togg bude následováno sedanem, který by měl vyjet z výroby ke konci roku 2023.

Pro samotný projekt elektromobilů Togg, což je konsorcium firem Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell, Zorlu Holding a TOBB Enterprise Group, bylo klíčové vyřešit spolehlivého dodavatele baterií. Prezident Tayyip Erdogan má velký zájem na kompletně lokální výrobě elektromobilu a i díky tomu se vláda rozhodla zapojit do projektu také státní firmu ASPILSAN, která je zaměřena na vývoj a výrobu baterií, a zároveň je i členem Asociace pro vyzbrojování tureckých ozbrojených sil (TSKGV). Na základě tohoto zadání zahájila společnost ASPILSAN spolupráci s čínskou firmou Farasis a buduje novou továrnu na baterie.

Togg je první turecké elektrické SUV. Foto: Togg

Gigafactory s Jihokorejci

V Turecku je však i několik dalších firem, které se výrobou akumulátorů zabývají. Jedná se například o Yigit Akü, která v současné době vyrábí baterie LFP (lithium-železo fosfát), a na jaře tohoto roku začala s výstavbou výrobní linky také firma Kontrolmatik. K aktivitám v tomto sektoru se připojil také Koç Holding, který je jedním z největších holdingů v Turecku s širokým portfoliem aktivit. Koç Holding na jaře letošního roku oznámil, že postaví vůbec největší továrnu na lithium-iontové baterie na území Turecka. Partnerem skupiny Koç, je jihokorejská SK On, jeden z předních světových výrobců baterií a dodavatel pro Ford Motor Company. Výroba má začít v roce 2025 a měla by vyrobit baterie o celkové roční kapacitě 30-45 GWh. Společnost SK On vyrábí prizmatické baterie s katodami NMC (nikl-mangan-kobalt) a je 5. největším světovým výrobcem lithium-iontových baterií. S přílivem dalších investic v tomto segmentu se v Turecku očekává celková výrobní kapacita dosahující až 220 GWh ročně.

Baterie jako high-tech export

Společnost Koç Holding již dříve oznámila investici ve výši 2 miliard eur do výroby elektrických vozidel
automobilkou Ford Otosan, jednou ze společností holdingu. Nová produkce baterií tak zajistí mimo jiné i stálé dodávky pro model Ford Transit, který se již v elektro verzi v Turecku vyrábí. Turecké lithium-iontové baterie zaujmou v blízké budoucnosti své místo mezi high-tech produkty, které Turecko vyváží, především díky narůstajícím investicím do výrobních zařízení. Tyto „joint venture“ projekty v dynamicky se rozvíjejícím sektoru elektromobility, které se v poslední době významně etablují na tureckém trhu, mohou být velkou příležitostí také pro české investory a výrobce.

Jakub Dluhosch, asistent ekonomického úseku, Generální konzulát ČR v Istanbulu

René Daněk, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Istanbulu

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688