Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.12.2022 07:26:24

Německé podnikové objednávky ve znamení stabilizace (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po nečekaném a silném zářijovém propadu německých podnikových objednávek pro říjen předpokládáme mírný vzestup tažený hlavně zahraniční složkou. Bilance amerického zahraničního obchodu za říjen ukáže na prohloubení deficitu. Čisté exporty budou v závěrečném čtvrtletí tamnímu reálném růstu celé ekonomiky ubírat. Tuzemský statistický úřad zveřejní celkem slušná data říjnových maloobchodních tržeb. Ve světle extrémně nízké spotřebitelské důvěry se pozitivně promítne vládní podpora i vyšší mzdy.

Vládní podpory a mzdy pomáhají českým maloobchodníkům

Subindex objednávek německého PMI za listopad je příslibem stabilizace podnikových objednávek, i když je prozatím na poměrně nízké úrovni. Září přineslo šok v podobě meziměsíčního propadu o 4 %, a to hlavně kvůli poklesu zahraničních objednávek (primárně kapitálových statků – například objednávky automobilů propadly o 9 % m/m). Právě zahraniční objednávky by ale tentokráte měly stát za lepším říjnovým výsledkem. Pozitivní dopad by měly mít zejména snižující se tenze v dodavatelských řetězcích. Proti tomu ale samozřejmě stojí vysoké ceny energií. Pokud se naplní náš optimistický odhad, může euro opětovně atakovat své téměř půlroční maximum. Od odpoledních amerických dat výraznější dopad nečekáme. Schodek zahraničního obchodu se zřejmě prohloubí a je zřejmé, že čisté exporty budou působit proti růstu HDP v závěrečném čtvrtletí letošního roku.

Koruna zůstává relativně silná a klidná. Dnešní zveřejnění říjnové statistiky maloobchodních tržeb na ton zřejmě nic nezmění, i když čekáme mírně pozitivní překvapení. Maloobchodní tržby bez prodejů aut v říjnu pravděpodobně pokračovaly v meziměsíčním růstu, oproti nečekaně silnému září však pomalejším tempem. Podle našich odhadů meziměsíční růst zpomalil z 0,8 % na 0,2 % (SA). Vliv na to podle nás měla vládní podpora a vyšší dynamika mezd. K výraznému nárůstu maloobchodních tržeb v září pravděpodobně přispěla výplata vládní pomoci rodinám s dětmi. Od října pak vešel v platnost úsporný tarif a odpuštění plateb na obnovitelné zdroje energie. Z anekdotické evidence pak vyplývá, že řada firem se v průběhu podzimu rozhodla kompenzovat svým zaměstnancům část nákladů spojených s vysokou inflací. Na částečné oživení poptávky by mohl ukazovat i výběr daně z přidané hodnoty. Omezujícím faktorem růstu výdajů domácností naopak zůstává rekordně nízký spotřebitelský sentiment. Po předchozím utlumeném vývoji se v září dařilo i prodejům automobilů. Ty pravděpodobně podpořila zvýšená produkce v důsledku obnovených dodávek výrobních vstupů. Ukazují na to rostoucí počty registrací nových aut. Celkové maloobchodní tržby byly podle nás v říjnu ve výsledku meziměsíčně vyšší o 0,4 % (SA) po předchozím růstu o 1,1 %. V meziročním srovnání by však stále měly být tržby nižší, ty celkové o 3,8 % a bez prodejů aut o 5,9 %. Podrobněji v našich Měsíčních předpovědích zde https://bit.ly/3OTuIsJ.

Na devizových trzích včera panovalo klidnější obchodování

První pracovní pondělí závěrečného měsíce roku se na devizových trzích neslo ve znamení poklidného kurzového vývoje. Euro proti dolaru drželo relativně silné úrovně u 1,06 USD/EUR, v blízkosti téměř půlročního maxima. Bez odezvy trhu zůstalo ve srovnání s předběžným odhadem mírné zhoršení německého PMI indexu aktivity ve službách. Maloobchodní tržbyeurozóně v souladu s tržním očekáváním zaznamenaly zhoršení, když na evropské domácnosti dopadá vlna dražších energií. Korekce eurových zisků přišla až v průběhu americké seance po zveřejnění silného ISM indexu ze služeb za listopad, když se kurz posunul k 1,05 USD/EUR.

Vysoká inflace si svou daň vybrala i na vývoji českých mezd za třetí čtvrtletí. Ačkoliv si nominálně polepšily o 6,1 % y/y, v reálném vyjádření byl zaznamenán bezprecedentní propad o 9,8 % y/y. Výsledek byl nicméně v souladu s očekáváním (podrobněji mzdový vývoj za Q3 22 komentujeme zde https://bit.ly/3EUGZbO), koruna včera dokonce mírně posilovala směrem k 24,32 CZK/EUR, ovšem za minimální obchodní aktivity.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

14.04.2023Závěr týdne ve znamení slabých dat z USA (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.08.2022Den ve znamení inflace (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.05.2022Německý trh práce zůstává silný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688