Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  06.12.2022 06:12:22, aktualizováno 06:18:21

„Buffettova“ BYD šlape Tesle na paty, v listopadu dosáhla nového rekordu prodejů elektromobilů

Podobně jako akcie jiných výrobců elektromobilů, také akcie čínské BYD zažívají negativní rok. Na burzeHongkongu v úvodu týdne každopádně zamířily o více než 2 % výše a zakončily na takřka měsíčních maximech 196 HK$. Těžit mohly z každoměsíčního reportu informujícího o rostoucí produkci, potažmo prodejích firemních vozů. BYD se letos již plně přeorientovala na „zelená“ vozidla, když výrobu vozů poháněných čistě jen spalovacími motory ukončila.

V nabídce BYD jsou zkrátka již jen NEV vozy (New Energy Vehicle), tedy jen Plug-in hybridní vozy či elektromobily. Již v polovině listopadu BYD oznámila, že jich ve své historii vyrobila celkem již 3 miliony. Za samotný listopad pak z výrobních linek sjelo více než 230 tis. vozů NEV, když jsou mezi nimi také autobusy či již i nákladní vozy. Z hlediska osobních vozů - elektromobilů se počet meziměsíčně zvýšil o 7 tis. na téměř 112 tis. Investory o něco více sledovanější prodeje, pak dosáhly téměř 114 tis. elektromobilů. Jen oproti říjnu vzrostly takřka o desetinu, meziročně dokonce o 147 %. Prodeje Plug-in hybridů se meziměsíčně zvýšily o zhruba 1 600 vozů na 116 tis. Meziroční nárůst činí téměř 164 %. Všechny zmiňované údaje za listopad jsou pro automobilku novými rekordy.

Pro porovnání možno připomenout posledně známé prodeje společnosti Tesla, která ve 3. čtvrtletí zákazníkům dodala téměř 344 tis. elektromobilů. Čínská BYD pak ke konci listopadu za uplynulé 3 měsíce prodala 312 tis. elektromobilů. Z hlediska veškeré její produkce se pak k zákazníkům dostalo takřka 650 tis. vozů NEV...

Prodeje BYD podporuje také zahraniční expanze. Firma bez bližšího členění uvedla, že v listopadu do zámoří prodala 12,3 tis. vozů NEV, tedy v tomto ohledu vůbec poprvé překonala hranici 10 tis. vozů. O měsíc dříve v zámoří prodala 9,5 tis. vozů. Například v červnu společnost informovala například o dodávce 1 200 elektromobilů „S1 Pro“ do Kostariky. Naposledy v listopadu pak firma začala své automobily nabízet v Brazílii a v Mexiku.  

Zajímavým údajem čínské společnosti, ve které takřka 18 % kontroluje Warren Buffett, resp. skupina Berkshire Hathaway, je také objem vyprodukovaných baterií. Letos nejen pro automobily, ale také pro prodávané záložní systémy, dodala baterie o celkové kapacitě 78,7 GWh. Jen v samotném listopadu se jednalo o 11 GWh, tedy na anualizované bázi lze hovořit již o produkci baterií s kapacitou 132 GWh!

Akcie čínských automobilek na Wall Street často s menší výkonností

Na burzeHongkongu se obchoduje nejen s akciemi BYD, ale například také konkurenční Li Auto či XPeng. Zejména posledně zmiňované patřily v úvodu týdne k lídrům trhu. Index Hang Seng přidal výrazných 4,5 %, nicméně akcie XPeng zde poskočily dokonce o více než 26 %. Částečně tentokrát doháněly již páteční pozitivní vývoj z Wall Street, kde se duálně obchodují coby ADR, nicméně směřovaly dále na sever na 2 měsíční maxima. V pondělí tak následně měly logicky na Wall Street dále posílit, stalo se tak však jen v úvodu seance. Celkový negativní sentiment v zámoří totiž titul nasměroval rychle do červených čísel. Zatímco se akcie XPeng (XPEV) teoreticky v přepočtu měly posunout k 12,70 USD, obchodovaly se i pod hranicí 11 USD a nakonec zakončily na 11,33 USD (-1,09 %).

Podobně dopadly i akcie BYD (BYDDY), které se na Wall Street rovněž duálně obchodují coby ADR v poměru 2:1 k akciím, avšak jen na OTC. Zakončily na 49,17 USD (-5,44 %), zatímco oproti pondělní ceně z Hongkongu se měly v přepočtu pohybovat u úrovně 50,50 USD. K tomu možno dodat, že obdobný vývoj byl na Wall Street vidět v posledních týdnech již několikrát. Čínské tituly mnohokráte nedokázaly udržet zisky z úvodu seance, které si nejprve připisovaly v návaznosti na vývoj z Hongkongu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688