Export (export.cz)
Ze světa  |  05.12.2022 09:38:49

Projekty ekonomické diplomacie v roce 2023: 176 akcí téměř ve stovce zemí světa

PROJEKTY EKONOMICKÉ DIPLOMACIE V ROCE 2023: 176 AKCÍ TÉMĚŘ VE STOVCE ZEMÍ SVĚTA

Ministerstvo zahraničních věcí představuje nové projekty na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). V první výzvě pro rok 2023 bylo schváleno 176 projektů. Projekty PROPED podporují české firmy při vstupu na zahraniční trhy a při nabídce obchodních řešení zahraničním partnerům. Vedle Ministerstva zahraničních věcí se na společném financování projektů podílí i další vládní rezorty a instituce.

Foto: MZV

Komise pro výběr projektů posuzovala pro rok 2023 celkem 271 projektových návrhů, které zpracovávají ekonomičtí diplomaté na zastupitelských úřadech ČR v zahraničí. Do fáze realizace jich doporučila 176 v téměř stovce zemí světa. Vedle vyspělých zemí typu Německa, USA a Velké Británie budou projekty probíhat také například na Jamajce, v Portoriku, Rwandě nebo Kambodži.

OD SEMINÁŘŮ PO INCOMINGOVÉ MISE

Projekty ekonomické diplomacie mají různou formu, vždy volenou dle specifik daného sektoru a země. Hlavním cílem projektů ekonomické diplomacie je podpořit proexportní aktivity českých firem a jejich vstup na zahraniční trhy. Projekty mohou mít podobu podnikatelského semináře, konference, kulatého stolu nebo workshopu. Stále populárnější jsou také incomingové mise zástupců zahraničních firem do Česka. Mezi dlouhodobé stálice patří podpora účasti českých firem na mezinárodních výstavách a veletrzích.

Projekty PROPED pokrývají různá témata napříč všemi průmyslovými odvětvími, nejvíce zastoupené jsou pro následující rok projekty v oblasti zemědělství, energetiky a obranného průmyslu. Projekty PROPED propojují také aktéry z oblasti vědy, výzkumu a inovací. Projektů se mohou účastnit všechny české firmy, včetně těch, které na zahraniční trh teprve pronikají. Pomáhají však také již zkušeným exportním firmám, kterým účast na akcích pod oficiální hlavičkou ČR pomáhá upevňovat pozici na zahraničním trhu.

PŘÍKLAD ČESKÝCH LYŽÍ V TURECKU

Výsledky projektů PROPED můžeme pozorovat na úspěších českých firem na zahraničních trzích. Jeden z případů, kdy akce podpořená z prostředků PROPED pomohla české firmě, nás zavede do Turecka. V únoru 2022 zde za přispění projektu proběhl „Czech Winter Sports Day“, kde si mohli turečtí instruktoři lyžování vyzkoušet lyže české značky Sporten. O půl roku později již tato firma dodala do Turecka první stovky párů sjezdových lyží.

I v příštím roce budou mít české firmy mnoho příležitostí, jak představit své technologie a řešení za podpory projektů PROPED. Uskuteční se například mise českých firem v oblasti udržitelné těžby do Kolumbie, proběhne mise do Kanady v oblasti kyberbezpečnosti a chytrých technologií nebo mise zdravotnických firem do Zambie a Zimbabwe. V oblasti vědy, výzkumu a inovací jsou mimo jiné připravovány vědecko-technologická mise do Mexika nebo mise českých výzkumníků v oblasti umělé inteligence do Francie.

Na realizaci a financování projektů se kromě Ministerstva zahraničních věcí podílí také Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo obrany, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zdravotnictví, Úřad vlády a NÚKIB.

KDE ZÍSKAT DALŠÍ INFORMACE

České firmy a instituce se zájmem o účast na některém z projektů ekonomické diplomacie se mohou obracet na Klientské centrum pro export (kcexport@businessinfo.cz, tel.: 224 907 576) nebo přímo na příslušný zastupitelský úřad. Ekonomičtí diplomaté Vám rádi sdělí bližší informace o daném projektu a podmínkách účasti. Seznam kontaktů na ekonomické úseky ambasád najdete zde. Schválené projekty v první výzvě naleznete v přiložených seznamech (odkazy níže). Pro větší přehlednost jsou projekty rozdělené sektorově a podle příslušných českých velvyslanectví a konzulátů.

Projekty_ekonomicke_diplmacie_PROPED_pro_rok_2023_dle_sektoru.pdf

Projekty_ekonomicke_diplmacie_PROPED_pro_rok_2023_dle_ambasad.pdf

Blanka Hocková, Odbor ekonomické diplomacie MZV ČR

David Řehulka, Odbor ekonomické diplomacie MZV ČR

 

FOTOGALERIE

Projekty na podporu ekonomické diplomacie. Foto: MZV

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688