Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  01.12.2022 00:00:00

Hradec začíná třídit gastroodpad po celém městě - provoz této služby město vyjde na 2,5 milionu korun včetně DPH.

V tomto týdnu začínají Hradecké služby po městě postupně rozmísťovat 205 speciálních nádob na třídění gastroodpadu, neboli biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní. Umístěny budou na stálých stanovištích separace, kde je možné třídit i další odpad. Speciálně uzavíratelné nádoby budou vyváženy v zimním období jednou týdně, první svoz je naplánován na příští týden.
Svoz gastroodpadu
 

 
 
„Hlavním motivem spuštění třídění gastroodpadu byla snaha o snížení produkce nevyužitelného odpadu. Máme totiž k dispozici rozbor odpadů z nádob na směsný komunální odpad a ukázalo se, že právě 30 % z tohoto odpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. S ohledem na to město od října loňského roku spustilo na šest měsíců pilotní projekt na sběr gastroodpadu, který probíhal v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. Za tuto dobu se ukázalo, že o tuto službu je zájem, během sledovaného období se podařilo vytřídit 1,7 tuny gastroodpadu.

Po Hradci proto v průběhu tohoto týdne začnou pracovníci Hradeckých služeb rozmísťovat speciální hnědé nádoby s pákovým uzávěrem. Občanům budou k dispozici ve stálých stanovištích separace, zejména tam, kde se třídí sklo. „Do nádob bude možné umísťovat rostlinný i živočišný odpad z kuchyně, jako jsou zbytky jídel, zbytky ze zpracování ovoce a zeleniny, malé kosti, mléčné výrobky nebo také potraviny, kterým již vypršela trvanlivost. Důležité je, aby sem veškeré věci dávali občané bez obalů,“ uvádí Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb. První svoz těchto popelnic proběhne během následujícího týdne. Dále budou nádoby vyváženy s ohledem na klimatické podmínky, od října do dubna jednou týdně a od května do září dvakrát týdně. Pořízení nádob i roční provoz této služby město vyjde na 2,5 milionu korun včetně DPH. Svoz kuchyňského odpadu žádným způsobem neovlivní dlouhodobě zavedený svoz rostlinného odpadu z údržby zeleně od rodinných domů, který bude i nadále probíhat beze změny. Do budoucna uvažuje město společně s Hradeckými službami ještě o rozšíření služby, možné by bylo například zajištění menších nádob na gastroodpad i do domácností.

Kateřina Rohlíčková
tisková mluvčí MmHK
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 1.12.2022 / 1.12.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688