„Hlavním motivem spuštění třídění gastroodpadu byla snaha o snížení produkce nevyužitelného
odpadu. Máme totiž k dispozici rozbor
odpadů z nádob na směsný
komunální odpad a ukázalo se, že právě 30 % z tohoto
odpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. S ohledem na to město od října loňského
roku spustilo na šest měsíců pilotní projekt na sběr gastroodpadu, který probíhal v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. Za tuto dobu se ukázalo, že o tuto
službu je zájem, během sledovaného období se podařilo vytřídit 1,7 tuny gastroodpadu.
Po Hradci proto v průběhu tohoto týdne začnou pracovníci Hradeckých
služeb rozmísťovat speciální hnědé nádoby s pákovým uzávěrem. Občanům budou k dispozici ve stálých stanovištích separace, zejména tam, kde se třídí sklo. „Do nádob bude možné umísťovat rostlinný i živočišný
odpad z
kuchyně, jako jsou zbytky jídel, zbytky ze zpracování
ovoce a
zeleniny, malé kosti, mléčné výrobky nebo také
potraviny, kterým již vypršela trvanlivost. Důležité je, aby sem veškeré věci dávali občané bez obalů,“ uvádí Martin Hušek, ředitel Hradeckých
služeb. První svoz těchto popelnic proběhne během následujícího týdne. Dále budou nádoby vyváženy s ohledem na klimatické podmínky, od října do dubna jednou týdně a od května do září dvakrát týdně. Pořízení nádob i roční provoz této
služby město vyjde na 2,5
milionu korun včetně
DPH. Svoz kuchyňského
odpadu žádným způsobem neovlivní dlouhodobě zavedený svoz rostlinného
odpadu z údržby zeleně od
rodinných domů, který bude i nadále probíhat beze změny. Do budoucna uvažuje město společně s Hradeckými
službami ještě o rozšíření
služby, možné by bylo například zajištění menších nádob na gastroodpad i do domácností.