mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  01.12.2022 13:20:00

Sněmovna schválila zvýšení přídavku na dítě o 200 korun a změny v příspěvku na bydlení

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh MPSV na úpravy v příspěvku na  bydlení, v započítávání výdělku nezaopatřených dětí při posuzování dávek hmotné  nouze a na zvýšení přídavků na děti o 200 korun. Jde o opatření, která pomohou rodinám s nižšími příjmy v současné tíživé ekonomické situaci.  Dojde tak k dalšímu vylepšení pomoci státu domácnostem a rodinám. Ta bude  adresnější a pomůže těm, kdo to nyní nejvíce potřebují. 

„U příspěvku na bydlení i u dalších dávek jsme v průběhu letošního roku zjednodušili  administrativu, a zároveň jsme upravili podmínky tak, aby se pomoc dostala k většímu  okruhu lidí, kteří ji skutečně potřebují. Finanční podporu je možné v mnoha případech  vyřídit pohodlně z domova pomocí zjednodušeného online formuláře,“ připomněl ministr  práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Nynější úprava příspěvku na bydlení narovnává podmínky, ať už z pohledu místa, kde rodina bydlí, tak i s ohledem  na počet členů domácnosti. Zároveň zpřístupňujeme i další pomoc pro rodiny s dětmi a pro všechny, kteří se potýkají s existenčními problémy,“ dodal ministr. 

Dnes schválené změny se týkají také životního a existenčního minima. „Do příjmů  domácnosti nově nebudou započítávány výdělky nezaopatřených dětí, například z letních brigád. Již jako náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast sociální  jsem si všiml nelogičnosti, kdy stát rodiny v podstatě trestal za píli a pracovitost jejich dětí.  Přivýdělek z letní brigády domácnostem mohl znemožnit nárok například na příspěvek na bydlení či další typy státní podpory. Tuto nespravedlnost nyní napravujeme,“ vysvětlil člen poslaneckého výboru pro sociální politiku a zpravodaj zákona ve sněmovně Jiří  Navrátil (KDU-ČSL). 

Příspěvek na bydlení 

Jednou z nejdůležitějších dávek, které rodinám i seniorům nyní pomáhají s rostoucími  náklady, je příspěvek na bydlení. V minulých měsících se několikrát zvyšovaly normativy,  naposledy mimořádně od října a zjednodušila se i administrativa. Od ledna tento  příspěvek má podle návrhu MPSV projít několika změnami. Úprava se týká především 

tzv. normativních nákladů na bydlení, z nichž se nárok na dávku i její výše odvozuje.  Z dostupných analýz totiž vyplývá, že některé domácnosti naráží na strop normativů  častěji, než jiné (např. jedno a dvoučlenné domácnosti). 

U nájmů a podnájmů se změní rozdělení normativů podle velikosti obce. Nově budou  platit pouze tři typy. V první kategorii bude Praha a Brno, ve druhé města nad 70 tisíc  obyvatel a ve třetí ostatní obce.

Měsíční normativní náklady na nájemné bydlení v bydlení v
v rodiněBrnoObce s alespoň 70 000 obyvateli69 999 obyvatel
jedna nebo dvě18 12915 59715 13710 932
tři20 81217 50016 89913 561
čtyři a více24 99521 00220 27716 368




Dojde také ke sjednocení výpočtu příspěvku. Dosud platilo, že nárok na příspěvek  vzniká, pokud náklady na bydlení přesáhnou 30 % příjmů domácnosti. V Praze je hranice  nastavena na 35 %. Nyní se tato podmínka sjednocuje na 30 % příjmů bez ohledu na to,  zda je žadatel z Prahy nebo jiné části republiky. „Tato dvojí výše už ztratila své  opodstatnění. Naopak se dosavadní systém negativně dotýkal například seniorů, kteří v Praze žijí sami,“ zdůvodňuje ministr Jurečka. 

Změní se i rozdělení do skupin podle počtu členů domácností. Do jedné kategorie budou  sloučeny jedno a dvoučlenné domácnosti. Díky tomu lze příspěvek lépe zacílit na ty menší. 

Dojde také ke zrušení tzv. fikce příjmů pro výpočet příspěvku na bydlení. Pokud příjmy  domácnosti byly nižší než životní minimum, používala se pro výpočet dávky právě výše  životního minima. V praxi ale docházelo k tomu, že po zvýšení životního minima měly  některé domácnosti s nízkými příjmy příspěvek na bydlení paradoxně nižší. Kromě toho  se prodlouží možnost příspěvek pobírat i v případech, kdy k trvalému bydlení slouží  rekreační objekt. Původně toto ustanovení mělo platit pouze pro rok 2022

Na návrh ministra Mariana Jurečky se mění také měsíční paušál pro případy, kdy domácnost topí pevnými palivy v závislosti na počtu členů domácnosti. 

v rodiněPůvodní paušální částka (v )Nová paušální částka (v )
jedna8021 843
dvě1 097
tři1 4352 411
čtyři a více1 7732 979



Samoživitelka s jedním dítětem (12 let) v obci do 70 000 tisíc obyvatel Samoživitelka s příjmem 14 795 , pobírá přídavek na dítě ve výši 1 470 . Bydlí v nájemním bytě; náklady na bydlení jsou 16 500 měsíčně. Výše příspěvku na bydlení je do prosince 2022 ve výši 8 942 a nově bude dosahovat částky 10 258 , tedy o 1 316 více.



Zvýšení přídavků na dítě 

Přídavky na děti představují pravidelnou pomoc pro rodiny s nižšími příjmy. Pobírá je zhruba 10 procent dětí, ročně jim stát celkově přispívá více než 2,5 miliardami korun.  Nově se tato dávka podle návrhu MPSV zvýší o 200 korun.


Přídavek se vyplácí rodinám, které mají příjmy nižší, než je 3,4násobek životního minima.  Vzhledem k tomu, že se od příštího roku počítá se zvýšením existenčního a životního  minima, tak se rozšíří i okruh možných příjemců přídavku na dítě. 

Pokud má některá ze společně posuzovaných osob příjem ze zaměstnání (který dosahuje  alespoň výše částky životního minima jednotlivce), podnikání, nemocenskou, důchod  nebo podporu v nezaměstnanosti, příspěvek na péči o dítě nebo rodičovský příspěvek

je přídavek o 500 vyšší. Na tuto výši dosáhne velká většina příjemců.  O přídavek na dítě lze požádat pomocí online formuláře na webu MPSV. 

• od 15 do 26 let - 1 580



Změny v zákoně o životním a existenčním minimu 

Další úprava se týká zejména dávek v hmotné nouzi. Do započitatelných příjmů  domácností se nově nebudou zahrnovat výdělky nezaopatřených dětí. Konkrétně  půjde o příjmy za práci žáků a studentů z praktického vyučování a přípravy, příjmy  ze závislé činnosti i samostatné výdělečné činnosti dětí v průběhu prázdnin, především  tedy brigád. „Dosud platilo, že pokud si děti přivydělávaly, v určitých případech rodina  ztratila nárok na některé dávky. Z výzkumů navíc vyplývá, že někteří rodiče uvádějí jako  důvod nepokračování ve vzdělávání svých dětí na střední škole to, že je pro ně  ekonomicky výhodnější, aby děti zůstaly doma a třeba pomohly s péčí o další členy  domácnosti. To je něco, co chceme změnit,“ uvedl ministr Jurečka.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688