Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  01.12.2022 10:25:48

Nerozdělené firemní zisky. Hrozba, nebo výzva?

Je to pár dní, kdy jsem seděl s našimi novými klienty v jejich úspěšné stavební firmě a začínali jsme s přípravou jejich majetkového a rentiérského plánu. Když jsem se na schůzku připravoval, zaujala mě v účetní závěrce jejich firmy vysoká hodnota nerozděleného zisku a objem hotovosti, kterou měli na účtech. Bylo to více než 50 milionů Kč, které se postupem let nahromadily na účtech společnosti a čekaly na svou příležitost.

Tyto peníze bohužel ležely na účtu a po celou dobu v tichosti ztrácely na hodnotě. Když jsem se ptal, proč je ta částka tak vysoká, dostal jsem následující odpověď: „Ze začátku jsme chtěli vytvořit dostatečný finanční polštář. Pak jsme si říkali, že to budou prostředky, které v budoucnu využijeme pro rozvoj podnikání. A nakonec jsme si tak nějak zvykli, že na těchto penězích sedíme. Vždy, když jsme si říkali, že s tím něco musíme vymyslet, objevilo se něco důležitějšího, co bylo třeba vyřešit, a řešení problému s hotovostí se odložilo na později.“

Když jsme analyzovali jejich další osobní majetek, zjistili jsme, že je z 80 % tvořen hodnotou společnosti a hotovostí v ní. Zbylých 20 % byl další majetek v podobě jejich rezidenčních nemovitostí a pár milionů korun, které měli přes banku uložené ve fondech a několika českých akciích.

To je velmi častá situace, se kterou se u českých podnikatelů setkávám. Jejich celoživotní práce a úspěch je koncentrovaný v hodnotě jejich společnosti.

Proč není sázka na jednu kartu správná?

Asi nemusím zdlouhavě vysvětlovat, proč není sázka na jednu kartu to nejlepší. Přesto se u tématu rodinného podnikání alespoň na krátko zastavím. Nerad bych, abyste získali pocit, že by snad bylo lepší, kdyby firmu prodali. To si určitě nemyslím! V naprosté většině případů bude totiž firma generovat násobně vyšší zhodnocení vloženého kapitálu než jakákoli jiná investice. Jediným problémem zůstává vysoká koncentrovanost vašeho majetku do jedné konkrétní entity, regionu a projektu.

Jako ideální cesta, jak využít potenciál vlastní společnosti, se ukazuje soustředit se na své podnikání a rozvíjet ho dál, ale zisky z něj postupně vybírat a investovat je mimo své podnikání.

Nejste jen ředitel, ale také majitel!

Nezapomínejte, že firmu nejen řídíte, ale také vlastníte. Obě tyto funkce jsou důležité a vy byste na svou firmu měli nahlížet z obou těchto úhlů pohledu pokud možno odděleně.

Zakladatelé a ředitelé v jedné osobě se v rodinných firmách často snaží pracovat primárně s vlastním kapitálem bez potřeby využívat externí zdroje kapitálu, například v podobě úvěrů. Na první pohled se to zdá logické a bezpečné, ale pojďme se na to podívat také trochu jinak.

Pokud se na danou situaci podíváte pohledem majitele společnosti, zjistíte, že vám společnost tímto způsobem blokuje váš kapitál. Ten by jinak mohla přímo firma nebo i vy sám využívat jinde a generovat jím dodatečný výnos, o který v tuto chvíli přicházíte.

Nejedná se jen o nerozdělený zisk, který si společnost drží „pro jistotu“ jako bezpečnostní rezervu na svých účtech. Firma může uvolňovat kapitál ve váš prospěch i jinými způsoby. Například tak, že uvolní kapitál vázaný v nemovitostech tím, že je prodá, pronajme si je zpět a uvolněné prostředky vyplatí vlastníkům. K získání kapitálu pro vlastníky lze využít formu externího úvěru např. i u provozního financování, kdy společnosti často pracují s vlastním kapitálem namísto toho, aby využily externí zdroje financování

Sami si také můžete zkusit odpovědět na otázku, kdy bude management vaší společnosti nucen se více zapotit = více pracovat? Ve chvíli, kdy přijde finanční krize, ale na účtech společnosti bude ležet 80 milionů Kč z nerozděleného zisku, do kterého může firma sahat jako do dlouhodobé rezervy? Nebo v případě, že si zisky vyplatíte a firmě necháte rezervu 10 milionů Kč?

Asi tušíte, že právě druhý model bude nutit společnost k vyšší efektivitě operačních procesů, úsporám v případě krize a co nejlepšímu využívání pracovních kapacit.

Investovat na firmu nebo na sebe?

To je obvykle první úvaha většiny majitelů. Přemýšlí o tom, že si nakoupí například cenné papíry ve firmě a investují tak firemní prostředky do doby, než je budou potřebovat vybrat. Smyslem takové úvahy je většinou snaha ušetřit srážkovou daň z výplaty těchto prostředků v podobě dividendy na svůj osobní účet.

Pokud se ale jedná o prostředky, které neplánujete v budoucnu využít pro potřeby firmy, ale budete si je chtít vybrat a využít pro osobní účely, problém s daní z dividend jen zvětšujete. Pokud máte nyní k dispozici 40 milionů Kč a budete je dalších 10 let úspěšně investovat, můžete mít po 10 letech v investicích 80 milionů Kč. V případě výplaty těchto prostředků v podobě dividendy pak zaplatíte daň z dividendy z dvojnásobné částky!

Navíc na právnické osobě nemůžete využít daňový test, který vám jako fyzické osobě umožňuje po třech letech držby cenného papíru neplatit daň ze zisku, který při jeho prodeji realizujete. U firemní investice budete při prodeji cenného papíru platit daň z realizovaného zisku vždy a navíc bude o něco vyšší než u fyzické osoby.

Ve firmě tedy investujte pouze takové prostředky, které v ní budete chtít v budoucnu využít!

Co s dividendami?

Je důležité si uvědomit, že zdrojem vašeho bohatství je většinou právě vaše podnikání. Vaše firma je váš poklad, je pomyslnou pohádkovou husou, která nese zlatá vejce v podobě dividend. Tato vejce potřebujete chránit pro případ, že by se s husou něco stalo a ona je přestala dočasně nebo trvale snášet.

Investovat tyto prostředky byste měli rozumně a bezpečně. „Bezpečně“ v tomto případě neznamená, že mají zůstat na spořicím účtu. Jen byste měli volit takový druh investic, u kterého nehrozí, že o ně přijdete.

Naši klienti využívají pro investice dividend nejčastěji portfolio vycházející ze strategie Nobelovy nadace sestavené z pasivních ETF fondů. Díky němu dlouhodobě chrání svůj majetek proti inflaci a dostatečně ho diverzifikují do aktiv, která nijak nesouvisí s jejich společností. Tím vytváří důležitou druhou nohu svému rodinnému bohatství.

Jak začít

Projděte si své účetní závěrky a možná najdete v kategorii nerozděleného zisku z minulých let a desetiletí skrytý rodinný poklad. Pokud jste zisky společnosti v minulosti investovali například do firemních nemovitostí, můžete se pokusit zpětným proúvěrováním nebo jejich prodejem a pronajmutím tyto prostředky získat zpět. Zkrátka podívejte se na svou firmu i pohledem majitele a chtějte po ní, aby se vám investice do ní začala vyplácet i po finanční stránce.

 

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688