pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  01.12.2022 09:38:39

Pardubice: Na krajských dotacích bude o 20 procent více peněz. Výše podpory přesahuje 110 milionů korun.

Na krajských dotacích bude o 20 procent více peněz. Výše podpory přesahuje 110 milionů korun.

Na krajských dotacích bude o 20 procent více peněz. Výše podpory přesahuje 110 milionů korun.
(1.12.2022)

Pardubický kraj vyhlašuje programové dotační tituly na rok 2023. Jejich struktura je podobná jako pro letošní rok. Dotace se týkají oblastí územního plánování, regionálního rozvoje, rozvoje venkova, obcí s památkami UNESCO, ekologické výchovy, péče o životní prostředí, podpory včelařů, lesního hospodářství, výstav pořádaných chovatelskými organizacemi, cestovního ruchu, sportu a volnočasových aktivit, kultury a památkové péče, spolupráce se zahraničními regiony, bezpečnosti silničního provozu a cyklodopravy, sociálních věcí a neziskového sektoru, zdravotnictví, dobrovolných hasičů obcí a ostatních složky IZS a nově také aktivit pro podporu rodiny. Celkově je připravena částka přesahující 110 milionů korun. Další prostředky mohou být uvolněny v průběhu roku.

 

„V rámci vyhlašovaných dotačních titulů se držíme slibu, který jsme dali v době koronavirové pandemie, kdy jsme byli bohužel vnějšími okolnostmi nuceni zasáhnout do dotačních titulů a snížit celkový objem poskytovaných prostředků. V rámci rozpočtu pro rok 2023 jsme proto pro dotační tituly vyčlenili částku o přibližně 20 procent vyšší, což věřím, že pomůže zohlednit stávající nárůsty cen energií, pohonných hmot a dalších vstupů. V souhrnu se u aktuálně vyhlášených dotačních titulů jedná o částku přesahující 110 milionů korun, která se však může v průběhu roku navýšit s ohledem na v tuto chvíli připravované novinky. Touto podporou chceme pomoci organizátorům kulturních, společenských či sportovních akcí, ale také obcím s jejich investičními aktivitami,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Krajské dotační tituly jsou vzhledem ke svému nastavení a snadné administraci dlouhodobě u žadatelů vnímané pozitivně. Důležitá je také stabilita podpory. Dílčí změny se však ve vyhlašovaných titulech čas od času objevují, a to i se zohledněním vnější potřeby. „Pro příští rok máme několik změn. Ke stávajícím dotačním titulům přibyly některé další, například v oblasti sociální péče jsou to dotace pro aktivity zaměřené na podporu rodiny a v oblasti dopravy dotace pro podporu přípravy cyklostezek a cyklotras a podpora městské mobility formou bikesharingu. Jednotlivé krajské dotační programy také více reagují na vymezení problémových obcí a poskytují žadatelům z jejich území dílčí bonifikaci, která se liší v návaznosti na vyhlášený dotační program,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Právě podpora bikesharingu je jednou z významných novinek ve struktuře krajských dotačních programů. „Cílem tohoto dotačního programu je podpořit zavedení sdílených kol v obcích nad tři tisíce obyvatel a nabídnout tuto službu občanům po dobu 15 minut jízdy zdarma. Maximální výše dotace na jednoho žadatele činí 350 tisíc korun,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.

Nové dotační tituly však mohou vzniknout i v průběhu roku. Jedním z nich je podpora projektu Pošta Partner. „Cílem tohoto připravovaného dotačního programu s finančním objemem přibližně tři miliony korun je pomoci obcím či provozovatelům místních obchodů s vytvořením Pošty Partner a provozem v prvním roce fungování. Na tomto principu nyní komunikujeme s Českou poštou, která provozovatelům na zajištění služeb pošty přispívá finančně i materiálně. Věřím, že by tento dotační titul mohl být úspěšný, a pokud vše půjde podle našich plánů, tak by měl být vyhlášen na jaře příštího roku,“ sdělil hejtman.

Podrobnosti k jednotlivým programům, formuláře i datum uzávěrky jednotlivých programů najdou zájemci na adrese: www.pardubickykraj.cz/dotace

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688