Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Podnikání  |  01.12.2022 09:37:34

Zhoršení financování, omezení investic a propouštění. To vše čeká tuzemské podniky v následujících měsících

České firmy se v následujících měsících budou potýkat s důsledky očekávané recese. Kromě zhoršení ekonomických výsledků v návaznosti na rekordně rostoucí inflaci a sníženou poptávku se bude jednat také o omezení investic. V některých případech může docházet k dočasnému či dokonce trvalému přerušení činnosti. Vedle krátkodobého výhledu upozorňují odborníci z poradenské skupiny Moore Czech Republic také na dlouhodobé dopady hospodářského útlumu. Podniky budou nuceny provést řadu změn v rámci vzdělávání, digitalizace či energetické produktivity, aby si udržely svou dlouhodobou konkurenceschopnost.

Podle odborníků z poradenské skupiny Moore Czech Republic se oproti původním plánům v následujících měsících zhorší ekonomické výsledky více než poloviny firem. Mezi hlavní důvody patří především rekordní inflace, kdy meziroční zvýšení spotřebitelských cen dosahovalo v říjnu 2022 15,1 %. [1] Inflace firmám škodí dvojím způsobem, jednak zvyšuje jejich vstupní náklady a jednak omezuje kupní sílu zákazníků. Firmy tak již nyní čelí snížení poptávky po svých výrobcích či službách, nejvýrazněji toto chování pocítí v první polovině příštího roku,“ uvádí partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Radovan Hauk s tím, že se tuzemská ekonomika nachází na prahu stagflace.

Z krátkodobého hlediska patří mezi další důsledky ekonomického zpomalení také zhoršení provozního financování společností. Podniky budou hledat způsoby, jak ušetřit náklady. Dojde k omezení zbytných nákupů služeb a materiálu, řada z nich bude muset přistoupit k propouštění zaměstnanců. „Stěží můžeme očekávat, že budou firmy v blízké budoucnosti disponovat dostatečnou likviditou na to, aby financovaly své činnosti se stejnou mírou efektivity jako doposud. Jejich platební schopnost se zhorší a současně pro ně bude obtížnější i získávat úvěry, a to hlavně vlivem růstu úroků a opatrnosti bank,“ upozorňuje Radovan Hauk. „Dále můžeme očekávat omezení či odložení strategických investic a v neposlední řadě bohužel i úplné přerušení činnosti u některých firem. Půjde především o finančně slabší menší či středně velké firmy s energeticky náročnými provozy,“ doplňuje.

Investice a změna přístupu k lidským zdrojům

Současné makroekonomická situace bude mít vedle krátkodobých dopadů za následek také změny v dlouhodobém horizontu. Vzhledem k tomu, že se ceny energií nevrátí na úroveň předchozích let, energeticky náročné firmy s podprůměrnou energetickou produktivitou budou muset formou investic realizovat inovativní technologické změny s cílem zvýšit energetickou produktivitu a udržet si tak tržní konkurenceschopnost. „Dlouhodobá konkurenceschopnost a úspěšnost firem bude spojena s orientací na činnosti a zákaznické segmenty s vyšší přidanou hodnotou , u průmyslových podniků bude důležitá orientace na oblast vývoje,“ vysvětluje Radovan Hauk.

Velkou výzvou nejen pro řadu firem, ale také stát, bude personální řízení a změna přístupu k lidským zdrojům. Řada firem bude hledat alternativu ke zdražující se lidské práci v digitálních a automatizovaných řešeních. „V souvislosti s technologickými inovacemi, stárnutím populace a generační výměnou ve firmách budou muset firmy vytvořit podmínky a uvolnit více zdrojů pro upskilling a reskilling zaměstnanců,“ vyhlíží Radovan Hauk. Česká republika navíc oproti vyspělým zemím zaostává v dalším vzdělávání dospělých, v této oblasti patří k nejhorším v EU. „Statistická data jednoznačně potvrzují těsnou korelaci mezi dalším vzděláváním a ekonomickou výkonností země. Vzdělanostní úroveň je současně předpokladem a podmínkou budoucí vyšší produktivity tuzemských firem, udržením konkurenceschopnosti a ekonomického růstu ČR,“ dodává Hauk s tím, že v této souvislosti má významnou roli stát a jeho podpora této oblasti.

S ohledem na demografický vývoj ČR se dá očekávat nejen výrazné zvýšení poptávky po zahraničních pracovnících, ale také častější využívání flexibilnějších forem zaměstnávání jako jsou částečné úvazky či dohody (DPP, DPČ). „Do pracovních procesů tak bude moct být výrazně více zapojena dnes ekonomicky neaktivní část populace, jako jsou senioři či osoby pečující o děti,” uzavírá Radovan Hauk.



[1] https://www.czso.cz/csu/czso/inflace_spotrebitelske_ceny

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688