Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  01.12.2022 06:55:12

Situace ve zpracovatelském průmyslu se zhoršuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Domácí index nákupních manažerů se již od letošního června nachází na hodnotách, které indikují zhoršování situace ve zpracovatelském průmyslu. Výrobní sféru trápí nejen vysoký růst cen vstupů, ale v posledních měsících rovněž patrný úbytek nových zakázek. Nejinak tomu podle nás bylo i v listopadu, kdy by index PMI měl i přes mírné meziměsíční zlepšení zůstat výrazně pod 50 body. Tuzemská ekonomika tak zřejmě směřuje do recese, která však bude poměrně mělká. Brzký nástup recese v USA z našeho pohledu naopak zůstává stále s velkým otazníkem. Ukázat by to měl i dnešní ISM index ze zpracovatelského průmyslu.

Tuzemský PMI zůstává výrazně pod 50 body

Klesající trend domácího indexu nákupních manažerů (PMI) se podle našeho odhadu v listopadu zastavil. Očekáváme, že došlo k mírnému zlepšení PMI z 41,7 v říjnu na 42,7 bodu, což zhruba odpovídá tržnímu konsenzu. I tak hodnota hluboko pod 50 body, pod kterou se index nachází již od letošního června, stále indikuje další zhoršování podmínek v tuzemské výrobní sféře. Česká ekonomika jako celek tak podle nás směřuje do mělké recese, jejíž nástup naznačil i bleskový odhad tuzemského HDP za Q3 (-0,4 % q/q), u kterého v pátek čekáme vzestupnou revizi na -0,1 % q/q.

Americký ISM index ze zpracovatelského průmyslu pravděpodobně v listopadu poklesl lehce pod 50 bodů. Za tím by mělo stát oslabení výroby a zakázek, ale i snížení zásob. Zkrácení dodacích lhůt na druhou stranu ukazuje na zmírnění omezení v dodavatelském řetězci. Hodnota pod 50 bodů podle nás nemusí znamenat recesi, tu by indikovaly spíše až hodnoty kolem 45 bodů. Trh by si přesto mohl pokles pod padesátibodovou hranici vyložit negativně.

Inflace v eurozóně pravděpodobně za vrcholem

HICP inflace v eurozóně v listopadu poklesla z říjnových 10,6 % y/y na 10 % y/y. Za tržním odhadem ve výši 10,4 % tak mírně zaostala. Zpomalení celkové inflace šlo hlavně na vrub cenám energií, ve kterých se projevily vládní opatření některých zemí proti jejich dalšímu růstu. Očekávání naopak potvrdila jádrová inflace, která setrvala na říjnových 5 % y/y. Včerejší data podle nás indikují, že celková inflace v říjnu dosáhla svého vrcholu, a to i s ohledem na nedávný pokles cen ropy Brent a dalších energií, a také novým vládním opatření na obzoru.

Americký HDP za Q3 byl podle očekávání revidován směrem nahoru. Americká ekonomika si tak připsala v anualizovaném vyjádření 2,9 % q/q (oproti původním 2,6 % q/q). Počet nově vytvořených pracovních míst podle listopadového ADP reportu naopak klesl na 127 tis., což je nejnižší hodnota od ledna 2021. Americké akciové trhy včera potěšil J. Powell, který naznačil zpomalení tempa zpřísňování měnové politiky již v prosinci. Americké tržní úrokové sazby zamířily prudce dolů, a dolar tak k euru oslabil. Dnes ráno se obchodoval v blízkosti 1,045 USD/EUR.

Maďarský forint včera negativně reagoval na zprávy o Evropskou komisí navrženém zmrazení části EU fondů pro Maďarsko. K euru krátce oslabil až nad 409 HUF/EUR (0,8 %). Bez výrazných pohybů přečkala další den česká koruna, která se obchodovala v pásmu 24,32-24,37 CZK/EUR. Nadále se tak pravděpodobně udržuje bezpečně pod intervenční hladinou ČNB, přestože by čistě pohledem fundamentů měla z našeho pohledu mít tendenci spíše oslabovat. Spekulace proti tuzemské měně zřejmě pomáhají tlumit výrazné devizové rezervy centrální banky.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688