Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  30.11.2022 06:11:30

Dle Bank of America akciím na Wall Street v příštím roce pšenka nepokvete

Letošek na finančních trzích ve své podstatě vlastně ovlivnila především válka na Ukrajině se svými globálními dopady nejen do cen komodit a také pak kroky centrálních bank. Tedy výrazný růst úrokových sazeb v celé řadě zemí v kontextu desítky let nevídané inflace. V návaznosti se pak letos mnohem více daly do pohybu přesuny aktiv v portfoliích investorů.

Ekonomiky každopádně jistě teprve řada výzev čeká. Zejména právě v kontextu cen energií a výše úrokových sazeb, když jakoby se pomalu ve světě zapomnělo, že by se někdy sazby mohly více vzdálit nule. Co se týká cen akcií, ty by se jak známo primárně měly odvíjet od hospodaření firem. A na to se také ve svém aktuálním výhledu pro příští rok zaměřili analytici Bank of America (BofA). Dle nich by se v příštím roce širší index S&P 500 v porovnání se současností vlastně neměl příliš posunout. Na konci roku 2023 jej totiž očekávají na úrovni 4 000 bodů, tedy obdobně jako konkurenční Goldman Sachs. V úterý index zakončil na zhruba 3 958 bodech.


Důvodem je vlastně očekávání zhoršení ziskovosti firem. Oproti letošku se má u emisí z daného indexu roční zisk v souhrnu snížit o 9 % na 200 USD. BofA je tak oproti koncensu trhu vlastně pesimističtější, nicméně jak jsme již například před mnoha týdny opakovaně zmiňovali v týdenních pondělních „dividendových“ reportech, trend snižování výhledů se dal očekávat (pokračuje).

Medvědí scénář BofA pak dokonce počítá s hodnotou indexu až na úroveň 3 000 bodů. Nicméně základní optimističtější scénář banka staví na zdraví rozvah firem, potažmo na kupní síle spotřebitelů. Každopádně výhled BofA postavila na zhoršujících se ziskových marží firem, když růst mezd zaměstnanců má předstihovat schopnost firem zvyšovat ceny. Podle průzkumu BofA pouze polovina společností v indexu S&P 500 vykazuje reálný růst tržeb, přičemž základní údaje o tržbách jsou mnohem nižší než inflací zvýšené jejich hlavní výdaje.

Vedoucí oddělení Bofa pro americké akcie Savita Subramanianová k vydanému výhledu mj. uvedla: „Nejlepším prostředím pro akciové investory je, když se ceny zvyšují rychleji než mzdy a lidé kupují více zboží. Dnes je to však možná nejhorší prostředí (pro akciové investory), protože mzdy jsou vysoké, ceny klesají a poptávka začíná slábnout.“

BofA také zmínila, že hlavní největší firmy se nejvíce postaraly o letošní výkyvy v indexu a také nejvíce mohou zbrzdit celkové ziskyindexu. BofA dále uvedla, že když vyloučila 50 největších firemindexu S&P 500, ocenění zbývajících zůstává v souladu s historií.

Zatímco v krátkodobém horizontu je BofA medvědí, v dlouhodobém horizontu zůstává banka býčí a v příštím desetiletí vidí roční výnos indexu S&P 500 ve výši 8 %. Firma investorům doporučuje, aby se tedy soustředili na maraton, a ne na sprint.

Banka stanovila šanci na dosažení kladného výnosu indexu, pokud jej investor drží jeden den, na „o něco více než hod mincí“, resp. na 54 %, zatímco při vlastnictví indexu S&P 500 v příštích 10 letech je dle BofA šance na vydělání 94 %.

„Akcioví investoři by měli hrát dlouhodobou hru místo toho, aby se soustředili na krátkodobá rizika,“ uvedla Savita  Subramanian.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688