Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2022 17:19:00

Zelené výhonky otočky

Čtenáři, kteří sledovali dění na trzích a v ekonomice během finanční krize a po ní, si možná vzpomenou na výraz „green shoots“. Tento termín „zelené výhonky“ byl prý v souvislosti s prvními známkami ekonomického oživení použit už v roce 1991 ve Velké Británii. Po roce 2008 se pak nějakou dobu používal velmi často v souvislosti s časnými signály, že ekonomika obrací směrem nahoru. Nyní je zase často skloňovaným výrazem „pivot“, tedy otočka od Fedu. Její definice není úplně jasná a ještě více to platí o otočce u inflace. Co kombinace ve formě „green shoots of pivot“?

1. Otočka v monetární politice: Následující graf ukazuje, že v Goldman Sachs nyní čekají zvyšování sazeb v USA až do května příštího roku. V posledních třech případech by sazby měly jít nahoru pokaždé o 25 bazických bodů. Celkově by se pak měly dostat nad 5 %:
01
Zdroj: Twitter

Pokud by chtěl někdo z podobných predikcí vyždímat otočku za každou cenu, tak by o ní mohl mluvit již v prosinci kvůli (očekávanému) zvýšení sazeb o 50 a ne dalších 75 bazických bodů. To samé by pak platilo o přechodu z 50 na 25 bazických bodů. Tvrdší definice otočky by pak byla naplněna po květnu, tedy po stabilizaci sazeb. A podle definice nejpřísnější by Fed otočil až ve chvíli, kdy by sazby začal snižovat. O tom se zatím reálně moc nediskutuje.

Pokud by měl někdo definic monetárního „pivotu“ málo, může pouvažovat o tom, že monetární utaženost, či uvolněnost neurčuje samotná výše sazeb, ale to, kde si stojí relativně k sazbám neutrálním. Ty přitom nejsou konstantní (a jednoduše odhadnutelné). Může tak docházet i k tomu, že politika se změní bez toho, aby Fed změnil sazby. Pokud by tak například po květnu došlo z nějakého důvodu k růstu neutrálních sazeb, monetární politika by se i při stagnaci klíčových sazeb Fedu začala uvolňovat (i když by mohla stále zůstat v restrikci, ale menší).

K výše uvedeným hrátkám s definicí otočky podotýkám, že akcie jsou na ní natěšené už více než půl roku (zrovna tak se již řadu měsíců spekuluje o úzce souvisejícím vrcholu na dolaru). Zatím na akciích přicházela opakovaná zklamání a uvidíme, zda nebudou i proto nebudou svou definici otočky měnit.

2. Otočka u inflace: Otočka monetární je do značné míry podmíněna otočkou inflační, ale i zde se rychle dostaneme k tomu, jak jí vlastně zadefinovat. Začít můžeme u toho, jaké měřítko inflace používat a skončit u toho, jak velký pokles inflace již lze brát za důkaz jasného a udržitelného otočení. Zelené výhonky obratu by se tu daly jasně vidět v druhém obrázku, který dnes ukážu. Popisuje, že v USA začal růst podíl položek, u kterých inflace klesla pod 2 %. A snižuje se podíl těch, kde je inflace nad 4 %. Druhý graf nabízí srovnání s eurozónou, kde zatím není otočka patrná ani na této měkké úrovni:
02
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.01.2023Udělejme otočku, staňme se vegany Pavla Hřebíčková (vegan)
29.12.2022Zelené výhonky na Tesle? Patria (Patria Finance)
09.11.2022Benzín i nafta dále zlevňují. Čeká nás otočka? Petr Lajsek (Purple Trading)
07.11.2022Sedmdesátá léta a monetární otočka Patria (Patria Finance)
14.10.2022Otočka na Wall Street ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688