Okénko investora  |  29.11.2022 13:21:50

Shrnutí výsledků společností z indexu S&P 500

„Ve třetím čtvrtletí letošního roku reportovalo 71 procent společností z indexu S&P 500 výsledky tržeb nad očekáváním. Díky tomu na trzích zavládl mírný optimismus. Nicméně vyhlídky na další čtvrtletí jsou zatíženy řadou nejistot,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Během každé výsledkové sezóny mnoho společností vydává své pohledy na ekonomické prostředí, které ovlivňuje jejich podnikání. Vzhledem k růstu HDP ve třetím čtvrtletí 2022 a ochlazování inflačních tlaků se snížil počet zmínek o recesi v konferenčních hovorech největších amerických společností. Takzvaný FactSet v transkriptech těchto hovorů za období od 15. září až do 16. listopadu 2022 napočítal 179 společností, které zmínily slovo “recese”. To bylo méně než 242 napočítaných zmínek ve druhém čtvrtletí 2022.

Nejvíce zmínek o recesi bylo nalezeno v transkriptech společností spadajících do sektoru nemovitostí, zpracovatelského průmyslu a financí. I přes tento pokles pesimismu ve třetím čtvrtletí letošního roku mají mnozí analytici záporná očekávání ohledně zisků v následujícím čtvrtletí. Dokonce 67 procent společností v indexu S&P 500, jež vydalo projekci EPS pro třetí čtvrtletí 2022, nyní vydalo konzervativnější projekce. Analytici v průměru zmenšili odhad EPS ve čtvrtém čtvrtletí 2022 o 3,3 procenta.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku společnosti reportují zisky, které jsou o 1,8 procenta nad očekáváním, ale z historického pohledu se nejedná o příliš vysoké číslo. Výraznějšímu růstu průměrných zisků bránilo množství společností, které reportovaly zisky silně pod očekáváním.

Zajímavé je, že 4 z 11 sektorů reportovaly rostoucí zisky na roční bázi. V čele byl energetický, nemovitostní a průmyslový sektor. Na druhé straně 7 z 11 sektorů reportovalo upadající zisky, přičemž v čele se nacházely sektory komunikačních služeb, financí a zpracovatelského průmyslu. Co se týče tržeb,  71 procent společností v indexu S&P 500 překonalo očekávání ve třetím čtvrtletí 2022.

Analytici nyní prognózují pokles zisků o -2,1 procenta ve čtvrtém čtvrtletí 2022 a růst tržeb o 4,5 procenta. Na první čtvrtletí 2023 předpokládají růst zisků o 1,6 procenta a růst tržeb o 3,9 procenta. Na druhé čtvrtletí 2023 očekávají růst zisků o 0,9 procenta a růst tržeb o 1,3 procenta. Konsensus je tedy takový, že se očekává zpomalení růstu v první polovině příštího roku.

Dopředu hledící P/E poměr pro index S&P 500 je na úrovni 17,2. To je níže než pětiletý průměr (18,5), ale výše než desetiletý průměr (17,1). Přitom tato statistika na konci třetího čtvrtletí 2022 byla na úrovni 15,2. To by mohlo značit menší přehřátí trhů v současné době. Rovněž byl zaznamenán nadprůměrný počet společností indexu S&P 500 (67 procent), které vydávají konzervativnější projekce EPS na čtvrté čtvrtletí 2022. Společnosti tedy očekávají ekonomicky horší kvartál před završením roku.

Analytici prognózují, že by index S&P 500 v příštích 12 měsících mohl vzrůst o 13 procent na úroveň 4 470 bodů. To je v rozporu s oficiálním stanoviskem Goldman Sachs, které cílovou hodnotu pro index S&P 500 vidí kolem úrovně 4 000 bodů. Morgan Stanley zas hovoří o cílové hodnotě indexu na úrovni 3 900 bodů v závěru roku 2023.

Nejoptimističtější jsou analytici ohledně společností spadajících do cyklického sektoru (+23,8 procenta) a sektoru komunikačních služeb (+22,1 procenta). Naopak průmyslový sektor (+4,7 procenta) a zpracovatelský sektor (+5,2 procenta) mají jen slabý očekávaný růst. V současné době analytici nejvíce doporučují nákup energetických a IT společností. Naopak nejméně doporučovanou možností jsou společnosti zaměřující se na necyklické spotřební zboží.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.





BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

10.03.20224 největší plátci dividend z indexu S&P 500 David Jukl (Mercurius Pro)
17.08.2021Index S&P500 jako jeden z mála udržel kladnou výkonnost Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688