Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  29.11.2022 09:37:25

Raiffeisenbank: Ranní okénko - Třetí pokles v řadě pro ceny amerických nemovitostí

Nejzajímavější informací dnes bude německá inflace, která naznačí i směr, kterým by se měla ubírat zítra inflace v eurozóně. Trh očekává mírný meziměsíční pokles a setrvání meziroční míry nad 10 %. Pozitivně budou působit zejména klesající ceny pohonných hmot. Z USA dorazí průzkum spotřebitelské důvěry od Conference Board, zajímavý bude i zářijový vývoj cen nemovitostí. Case-Shiller index má za sebou dva meziměsíční poklesy v řadě, očekáván je třetí. Znovu by ceny měly klesat o více jak procento. Na akciových trzích včera převládl pesimismus, který přivál z Číny, kde dále probíhají protesty proti zero-covid politice. Klesaly zejména firmy více závislé na Číně, jako je např. Apple a celý americký akciový index S&P 500 ztratil 1,5 %. Na letošní minimum se propadla i cena ropy.

Inflace v Německu sice může vykázat meziměsíční pokles (-0,2 %), meziroční dynamika ale zůstane i nadále vysoká. Trh očekává růst cen o 10,4 %, tedy stejně jako v říjnu. Metodikou Eurostatu by pak ceny měly růst meziměsíčně o 0,1 % (po 1,1 %), meziročně o 11,3 % (po 11,6 %).

Americké ceny nemovitostí zůstávají dále pod tlakem. Index Case-Shiller sleduje vývoj v 20 amerických městech sice s větším zpožděním, ale stále poměrně aktuálně. Dnes tak dorazí data za září, kde je očekáván další meziměsíční pokles. Po 0,7 % v červenci a 1,3 % v srpnu trh předpokládá propad o 1,2 %. Prostor pro pokles i nadále zůstává, a pokud bychom protáhnuli předpandemický (již tak silný) růstový trend, měly by ceny amerických nemovitostí klesnout o zhruba ještě 15 %. Spouštěčem poklesu byly zejména vysoké úrokové sazby, které dělají pořízení vlastního bydlení více nákladné.

Spotřebitelská důvěra v listopadu patrně oslabila, což již předem naznačil index od Michiganské univerzity. Dnes dorazí průzkum od Conference Board na vzorku cca 3 tisíc domácností a očekávaný výsledek je podobný. Vysoká inflace a obavy z recese budou hlavními důvody poklesu, ostře sledovaný bude ale i pod-index týkající se trhu práce. Pokud ukáže zhoršení podmínek, pro trh to znamená vyšší šanci na 50bb hike namísto 75bb a ve výsledku tak i dobrou zprávu.

Pohled zpět:

Koruna včera mírně posilovala a dnes ráno se obchoduje v blízkosti 24,3 EUR/CZK. Pod 5 % zůstává výnos českého 10letého vládního dluhopisu, u dvouletého je stále o zhruba 75bb vyšší a výnosová křivka tak zůstává v inverzi. FRA sazby na rozmezí 3-6 měsíců zůstávají takřka o 25 bazických bodů pod 3M peněžní sazbou a naznačují tak, že trh očekává snížení sazeb již zhruba na přelomu Q1/Q2’23. My i nadále počítáme se snižováním úrokových sazeb až v druhé polovině roku 2023.

Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688