Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.11.2022 16:38:24

Skandály zkoušená Credit Suisse míří zase dolů. Může to být nejdelší série ztrát za 11 let


Akcie problémové švýcarské banky Credit Suisse se dnes propadly o dalších až více než 8 procent a dorazily na nové rekordní minimum. Současná série ztrát by tak pro ně mohla být nejdelší od roku 2011.

Titul padá už deset obchodních dnů v řadě (viz graf níže), což pro něj znamená ztrátu až o 27 procent. Minulý týden investory vyděsilo varování před masivním odlivem finančních prostředků v jádrovém byznysu správy majetku. Informace, že banka se dohodla na prodeji velké části sekuritizovaných produktů společnosti Apollo Global Management, také náladě nepřidala. Analytici navíc postrádali více detailnějších informací.

12

Credit Suisse se těšívala pověsti jedné z nejprestižnějších evropských bank, vývoj z posledních měsíců a let, řada masivních ztrát a chaos v managementu ale její status pošramotily. V říjnu banka oznámila restrukturalizaci, ve které se počítá s rozlomením investiční banky, rozdělením poradenství a divize kapitálových trhů a škrty v pracovních místech, které jdou do tisíců.

Credit Suisse dnes představila podrobnosti svého plánu, jak od investorů získat čtyři miliardy CHF. Nový kapitál chce...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Pondělí 31. října 2022

Aby restrukturalizaci zaplatila, chce banka získat 4 miliardy CHF prostřednictvím emise práv a z prodeje akcií investorům, mezi kterými je i Saudi National Bank. Práva se obchodují na burze SIX Swiss Exchange ode dneška do 6. prosince.

Swapy úvěrového selhání švýcarské banky, které ukazují náklady na pojištění jejího dluhu proti bankrotu, dnes zamířily nahoru a blíží se rekordním úrovním, na které dorazily v říjnu.

Jedním z novějších skandálů byl pro banku pád family office Archegos Capital Management, do kterého se namočila nejen Credit Suisse. Na rozdíl od Morgan Stanley, UBS a jiných svých konkurentech z něj ale vyšla jeho největší oběť s pěti miliardami dolarů v červených číslech. Dnes banka podle listu Dow Jones uvedla, že aby ukončila vyšetřování v USA, bude možná muset zaplatit pokutu a provést provozní změny.

Vývoj akcií Credit Suisse za posledních pět let:

11

Dnes v 15:11 ztrácely akcie Credit Suisse v Curychu -8,02 %.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688